Bulgaria impune restricţii dure împotriva Covid-19. Școlile, restaurantele și centrele comerciale, închise

Ultima actualizare:

    Bulgaria a închis restaurantele și centrele comerciale, pentru a limita răspândirea noului coronavirusfoto: Shutterstock
Bulgaria a închis restaurantele și centrele comerciale, pentru a limita răspândirea noului coronavirusfoto: Shutterstock

Guvernul bulgar - până acum reticent să impună restricţii - s-a hotărât miercuri să închidă şcolile, restaurantele şi centrele comerciale, în contextul în care spitalele sunt depăşite de o ”explozie” a numărului de infecţii cu noul coronavirus, relatează AFP.

Aceste măsuri, menite să oprească al doilea val al pandemiei Covid-19, intră în vigoare începând de vineri seara şi până la 21 decembrie, a anunţat ministrul bulgar al Sănătăţii Kostadin Anghelov, potrivit News.ro.

”Obiectivul este să se reducă cu jumătate riscul contaminării”, a declarat şeful unităţii de criză Venţislav Mutafşciski, care subliniază că măsurile bulgare sunt ”mai liberale ca în alte părţi”.

Călătoriile turistice organizate sunt interzise

În afară de închiderea creşelor, şcolilor, universităţilor şi a restaurantelor, cafenelor şi centrelor comerciale, călătoriile turistice organizate sunt interzise, iar întrecerile sportive se desfăşoară fără public.

Sălile de sport urmează să fie închise, însă teatrele urmează să funcţioneze la 30% din capacitatea sălilor. Magazinele neesenţiale şi de produse alimentare rămân deschise.

Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană (UE), a fost una dintre primele care a impus o izolare, în martie.

Premierul Boiko Borisov - care s-a confruntat cu o contestare puternică în vară - a redus măsurile doar la purtarea măştii de protecţie. El a explicat această schimbare prin voinţa de a apăra ”sănătatea psihică” a populaţiei.

”Aceste restricţii sunt absolut necesare pentru a permite sistemului de sănătate să reziste unei presiuni tot mai insuportabile”, a declarat Mutafşciski, precizând că 2.000 de membri ai personalului medical s-au îmbolnăvit de Covid-19.

În contextul unei penurii de personal şi al unui corp medical îmbătrânit, spitalele se află adesea în incapacitatea de a primi noi bolnavi.

Citește și:

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a anunţat că a fost confirmat cu coronavirus

Cazuri de pacienți respinși de spitale, care au murit acasă sau în scara blocului

Presa prezintă cazuri sfâşietoare ale unor pacienţi respinşi la spital care au murit acasă sau într-o scară de bloc.

Studenţi la medicină, deputaţi şi militari ajută personalul medical, iar vehicule de poliţie au fost transformate în ambulanţe, la Sofia.

Anunţul Guvernului a fost criticat de către patronate - care cer o creştere a ajutoarelor de stat -, în timp ce ecomişti denunţă cheltuieli importante la buget consacrate înarmării.

Aproximativ 300 de persoane au manifestat miercuri în faţa sediului Guvernului, unde austrigat ”Asasinii!” şi ”Demisia!”, iar ciocniri cu poliţia au avur loc.

În total, 3.226 de morţi din cauza Covid-19 au fost înregistrate de la începutul pandemiei - 150 în ultimele 24 de ore -, în această ţară cu şapte milioane de locuitori.

Citește și:

Două cazuri de COVID-19 în echipa naționalei Under 17. Meciul cu Bulgaria a fost anulat

image
image
image
image
image
image
pensionar jpg
bebelus jpg
istoria otopeni jpg
lumnare aprinsa slujba de inviere biserica jpeg
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net