În vara lui 2015, pe harta Europei apărea un nou stat, fondat și condus de un tânăr îndrăzneț și idealist de doar 32 de ani, de orgine cehă. Statul se numește Liberland, se află la granița dintre Serbia și Croația, dar deși a stârnit entuziasmul multor libertarieni, acum, chiar președintelui i-a fost interzis accesul.


Vit Jedlicka încearcă de mai bine de un an să creeze un stat, mulți ar spune că unul utopic, în care să existe o lume fără taxe, fără controlul armelor și un sistem monetar de tip Bitcoin, informează BBC. În teorie, lucrurile par interesante, dar în realitate, lui Vit îi este foarte greu să-și întemeieze visul, iar recent, autoritățile sârbo-croate i-au interzis și accesul în propriul „stat”.

vit.jpg

Vit Jedlicka
Vit Jedlicka, fondatorul și președintele Liberlandului
Foto: captură foto/Youtube

Teritoriul Liberlandului se află pe valea fluviului Dunării, de-a lungul graniței sârbo-croate, fiind o fâșie de pământ nelocuită și nerevendicată de nicio țară. Vit, care este antreprenor, a dorit să obțină recunoașterea internațională a Republicii Libere Liberland, dar marea problemă a fondatorului și președintelui Vit, este că după un an, teritoriul mlăștinos de doar șapte kilometri pătrați, nu este încă locuit.

liberland_2.jpg

liberland
Toți cei care ajung în Liberland sunt simpli turiști
Foto: Facebook

Cu toate că în mediul online a reușit să atragă interesul a aproape jumătate de milion de oameni care ar dori să locuiască într-un asemenea stat și a primit donații consistente de la bogătași cu viziuni libertariene, Liberland a rămas încă în așteptare.

De asemenea, deși teritoriul nu este revendicat nici de Serbia, nici de Croația, nu doresc nici crearea unui stat utopic la graniță, atfel că Vit  a fost ultima dată arestat când a încercat să meargă în țara sa. Poliția de frontieră este foarte vigilentă, astfel că cea mai sigură cale de acces în Liberland este pe apă.

Astfel, Liberland există în mod concret doar în mediul online, iar cei care au venit  aici să vadă „statul”, au fost simpli turiști, chiar și Vit.

 

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

 
 
Loading...