Călătoriile neesenţiale în Republica Cehă sunt interzise începând de sâmbătă şi până în 14 februarie, indiferent de clasificarea statelor de provenienţă din punct de vedere al riscului infectării cu noul coronavirus.


Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile cehe au revizuit condiţiile de intrare a persoanelor pe teritoriul Republicii Cehe, noile condiţii intrând în vigoare începând cu data de 30 ianuarie 2021 şi aplicându-se până la 14 februarie 2021, orele 23:59.

”Începând cu data de 30 ianuarie 2021, sunt interzise toate călătoriile neesenţiale în Republica Cehă pentru cetăţenii străini, independent de clasificarea statelor de provenienţă în funcţie de nivelul de risc de infecţie (roşu, portocaliu, verde). Prin excepţie, cetăţenii străini (inclusiv cetăţenii români) pot intra în continuare pe teritoriul Republicii Cehe pentru motive întemeiate, respectiv:  întoarcerea la reşedinţă; relaţii de muncă; studii; raţiuni familiale. Astfel, sunt excluse călătoriile în scop turistic. Pentru aplicarea măsurilor s-au instituit controale ale Poliţiei, prin sondaj, la punctele de frontieră, inclusiv cu Slovacia. Aşadar, cetăţenii români pot călători în Republica Cehă doar în condiţiile prezentate mai sus”, explică MAE.

Totodată, MAE reaminteşte că persoanele care sosesc în Republica Cehă, inclusiv din România, trebuie să completeze în prealabil Formularul de Localizare (Public Health Passenger Locator Form), disponibil la adresa www.prijezdovyformular.cz, şi să prezinte la intrarea în Republica Cehă rezultatul negativ al testului molecular tip PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 ore. Testul poate fi realizat şi în Republica Cehă, în termen de maximum 5 zile de la sosire, însă, până la anunţarea rezultatului testării, persoana în cauză nu se poate deplasa pe teritoriul ceh.

Cine este exceptat de la regulile de intrare pe teritoriul Cehiei

Sunt exceptate de la obligaţia de a completa Formularul de Localizare şi de a prezenta testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 persoanele care călătoresc în Republica Cehă, inclusiv din România, pentru cel mult 24 ore, inclusiv în scop de tranzit.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Praga: 00420 257 532090, 00420 257 533965 şi 00420 257 530426, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice: 00420 607 078501.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet:  http://www.mae.ro/node/51905 şi praga.mae.ro

 
 
Loading...