Căldura și umiditatea ridicate ar putea slăbi coronavirusul, potrivit unui studiu

Ultima actualizare:

    Virusul ar putea slăbi la vară
Virusul ar putea slăbi la vară

Ideea conform căreia îmbolnăvirile cu noul coronavirus ar putea scădea în intensitate pe timpul verii a fost dezbătută de mai mult timp. De fapt este vorba despre reacția coronavirusului la temperatura și umiditatea ridicate. Un studiu a arătat că acesta slăbește în astfel de mediu.

Cercetările au fost făcute de National Biodefense Analysis and Countermeasures Center la cererea Guvernului american. Specialiștii au observat o reacție regresivă a virusului la lumina puternică a soarelui.

De fapt, soarele ucide virusul de pe suprafețe și din aer. ”Observaţia noastă cea mai izbitoare de până acum este efectut puternic pe care pare să-l aibă lumina soarelui în uciderea virusului, atât pe suprafeţe, cât şi în aer”, a declarat joi un reprezentant al Departamentului Securităţii Interne, Bill Bryan, scrie adevarul.ro care citează AFP.

”Am văzut un efect asemănător atât al temperaturii, cât şi al umidităţii. Creşterea temperaturii sau a umidităţii sau a ambelor este în general mai puţin favorabilă virusului”, a adăugat oficialul.

Slăbește virusul când vine vara?

Oamenii de ştiinţă cercetează de la apariţia virusului posibilitatea ca acesta să slăbească odată cu creşterea temperaturii, adică odată cu venirea verii în emisfera de nord.

”Noi am identificat una dintre verigile slabe în lanţul transmiterii virusului. Am identificat că umiditatea şi căldura sunt elemente slabe în acest lanţ. Am identificat că lumina soarelui, razele UV sunt o slăbiciune în acest lanţ”, a insistat Bill Bryan, un expert în Ştiinţă şi Tehnologie la Departamentul Securităţii Interne.

O umiditate de 80% este aproape fatală pentru Covid-19

Pentru a-şi susţine spusele, expertul a prezentat câteva date în cifre ale studiului - realizat de către National Biodefense Analysis and Countermeasures Center.

Potrivit acestor date, o jumătate de viaţă a virusului - adică timpul necesar pentru a-i reduce la jumătate puterea - este de 18 ore la o temperatură cuprinsă între 21 şi 24 de grade Celsius şi la o umiditate de 20%, pe o surafaţă neporoasă. Este vorba despre suprafeţe precum clanţele uşilor.

Însă această jumătate de viaţă este redusă la şase ore, atunci când nivelul umidităţii creşte la 80% şi la doar două minute atunci când în ecuaţie intervine lumina soarelui.

Atunci când virusul este suspendat în aer, jumătatea de viaţă este de o oră, la o temperatură de 21 până la 24 de grade Celsius şi la 20% umiditate.

La acelaşi nivel al umidităţii şi aceeaşi temperatură, dar la lumina soarelui, această durată scade la un minut şi jumătate.

Bill Bryan conchide că vara ar putea să creeze ”un mediu în care transmiterea poate fi redusă”.

Însă acest lucru nu înseamnă că agentul patogen este eliminat în întregime.

Iar rezultatele acestui singur studiu nu pot justifica o ridicare a măsurilor de distanţare socială aflate în vigoare în Statele Unite, a avertizat el. Studii precedente au arătat că virusul supravieuieşte mai bine în condiţii meteorologice reci şi uscate decât în condiţii de căldură şi umiditate.

Autorităţile sanitare americane consideră însă că, chiar dacă numărul contaminărilor cu noul coronavirus ar scădea pe timpul verii, nivelul infectării probabi va creşte din nou la toamnă şi la iarnă - aşa cum se întâmplă cu virusurile sezoniere.

Citește și:

Nicotina și vinul roșu, aliați împotriva Covid-19? Ce au mai descoperit cercetătorii străini

Cât de repede pătrunde noul coronavirus în plămânii unui bărbat de 50 de ani. Medic: ”Distrugerea se poate vedea cu uşurinţă!”

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net