Un profesor a câștigat un premiu colosal după ce a rezolvat o ecuație matematică veche de 300 de ani. Aceasta a creat de-a lungul timpului numeroase controverse în rândul matematicienilor, negăsindu-se răspunsul corect până azi.


Andrew Wiles (62 de ani) este profesorul din Marea Britanie care a găsit rezolvarea unei ecuații de tipul „xn + yn = zn”, unde n este un număr mai mare decât 2, relatează CNN. Ecuația mai este cunoscută și sub numele de „Ultima Teoremă a lui Fermat”. Ea a fost gândită pentru prima dată de matematicianul francez Pierre de Fermat în anul 1637 și timp de 300 de ani nimeni nu a putut găsi solușia corectă.

okjpojjopj00-.png

ecuatie profesor andrew
Andrew Wiles și „Ultima Teoremă a lui Fermat”
Foto CNN

În anii 1990, profesorul Andrew Wiles de la Universitatea Oxford a reușit să rezolve teorema, iar săptămâna aceasta a primit Premiul Abel care a inclus și 700.000 de dolari. Acesta este considerat un fel de Premiu Nobel pentru matematică și a fost oferit de Academia de Științe și Litere din Norvegia.

Wiles a văzut pentru prima dată ecuația la vârsta de 10 ani, pe când se afla în orașul Cambridge. „Am știut din acel moment că nu mă voi da niciodată bătut. Trebuia să o rezolv”, a mărturisit Andrew. Cel mai intens a lucrat însă în ultimii, ani – i-au trebuit șapte ani pentru a rezolva ecuația.

Sir Andrew Wiles, câștigător al Premiului Abel

 

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook daca ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

 
 
Loading...