Ce grupare islamistă este responsabilă de atentatele din Sri Lanka. Nu este ISIS

Ultima actualizare:

    În urma atentatelor din Sri Lanka au murit cel puțin 290 de oameniFoto: Getty
În urma atentatelor din Sri Lanka au murit cel puțin 290 de oameniFoto: Getty

Deși ISIS a revendicat atentatele din Sri Lanka, autorităține din Colombo au atribuit atacurile unei alte grupări islamiste. Este vorba de organizația teroristă National Thowheed Jamaat.

O grupare islamistă locală intitulată National Thowheed Jamaat (NTJ) se află în spatele atentatelor sinucigașe comise duminică 21 aprilie, în ziua Paștelui Catolic. În urma atacurilor terorsite au murit cel puțin 290 de oameni, iar alți 500 au fost răniți. Informația a fost făcută publică luni (22 aprilie) de purtătorul de cuvânt al guvernului, Rajtha Senaratne, într-o conferință de presă.

Autoritățile din Sri Lanka investighează acum posibilitatea unei legături ale mișcării islamiste cu alte grupări din afara țării, mai ales că ISIS ar fi revendicat atacurile de duminică.

Sri Lanka a fost avertizată în urmă cu zece zile de atentate

Ce este și mai șocant e faptul că autoritățile din Sri Lanka au fost avertizate de serviciile secrete din India cu privire la atentatele teroriste. National Thowheed Jamat a făcut obiectul unei alerte de polliție care avertiza că mișcarea pregătea atentate împotriva unor biserici și a ambasadei Indiei la Colombo, conform stirileprotv.ro

De ce nu au acționat din timp autorităține din Sri Lanka

Există puține informații despre această organizație teroristă. Anul trecut s-a făcut cunoscută în legătură cu o serie de acte de vandalism comise asupra uor statui budiste. Purtătorul de cuvânt  Rajitha Senaratne a declarat că un polițist de rang înalt a făcut să circule un raport despre posibilele atacuri, dar informația  nu a fost comunicată premierului Ranil Wickremesinghe sau miniştrilor cabinetului. Ministrul apărării este chiar președintele Maithripala Sirisena, în subordinea căruia se află forțele de poliție. El și premierul Wickremsinghe fac parte din partide politice diferite, iar relația dintre ei este una tensionată, după ce președintele l-a demis în mod neașteptat în octombrie. Wickremsinghe a fost repus în fincție, printr-o decizie a judstiției, după ce țara s-a aflat în criză politică timp de 52 de zile. 

„Dacă am fi avut informaţii anterioare, am fi luat măsuri preventive. Inspectorul general al poliţiei ar trebui să demisioneze”, a declarat Senaratne.

Citește și

Ce spun concurenții de la Asia Express 2 despre atentatele din Sri Lanka, țara în care au filmat pentru emisiune

Ultima fotografie făcută de o familie cu puțin timp înainte de atacurile din Sri Lanka

image
image
image
image
image
image
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net