Ce măsuri au adoptat țările europene pentru Paște. Belgia intră în ”pauză”, Italia instituie lockdown național

Ultima actualizare:

    Autoritățile europene impun restricții dure pentru perioada sărbătorilor pascalefoto: Shutterstock
Autoritățile europene impun restricții dure pentru perioada sărbătorilor pascalefoto: Shutterstock

În preajma sărbătorilor pascale, țările europene adoptă măsuri stricte, pentru a limita expansiunea celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus. În vreme ce autoritățile române permit deplasarea credincioșilor în noaptea de Înviere, Belgia introduce ”pauza de Paște”, iar Italia instituie lockdown național.

Țările din vestul Europei, catolice sau protestante, vor sărbători Paștele pe 4 aprilie, în timp ce ortodocșii pe 2 mai. Pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri de Covid-19 în majoritatea țărilor, dar mai ales pentru a evita suprasolicitarea spitalelor deja pline, autoritățile prelungesc măsurile restrictive sau iau unele suplimentare, potrivit unei sinteze realizate de Hotnews.ro.

Spaniolii limitează circulația în interiorul țării

Spania, una dintre țările care europene unde numărul de cazuri era oarecum stabil până acum (în jur de 120 de la suta de mii de locuitori), a prelungit unele restricții și a introdus altele noi pentru perioada de Paște, între 26 martie și 9 aprilie.

Astfel, spaniolii nu au voie să circule între comunități decât pentru motive întemeiate. De exemplu, cineva din Alicante nu poate merge la Madrid să-și viziteze prietenii sau familia.

De asemenea, barurile și restaurantele din anumite regiuni sunt obligate să închidă la ora 18, în alte regiuni la ora 21. Circulația pe timp de noapte este de asemenea interzisă începând cu ora 22 sau ora 23 până la 6 dimineața.

Reuniunile de persoane în locurile publice sunt limitate la 6 în aer liber și la 4 în spațiile închise.

Bisericile catolice de pe teritoriul Spaniei vor putea ține slujbe religioase în ziua de Paște, dar la capacitate de 50% și cu respectarea distanțării fizice.

Germania a renunțat la interzicerea serviciilor religioase

După ce inițial a anunțat un lockdown strict de Paște, pentru cinci zile, cu magazine închise și interzicerea serviciilor religioase, cancelarul Angela Merkel a dat înapoi, în urma presiunii publice din țară, și a recunoscut că planul inițial a fost pripit.

Conferința Episcopilor Germani Catolici a anunțat ulterior că serviciile religioase vor avea loc de Paște, cu măsuri de igienă, păstrarea distanței fizice și asigurând, de asemenea, fluxuri video disponibile pentru cei care nu doresc să participe personal.

În același timp, călătoriile în afara țării non-esențiale în această perioadă sunt descurajate pe toate căile posibile. Guvernul federal și landurile fac apel „urgent” la germani să se abțină de la călătorii, atât în țară, cât și în străinătate.

Începând cu data de 27 martie, Belgia va intra în așa-numita „pauză de Paște”. Se poate merge la magazin pentru cumpărăturile non-esențiale doar cu programare și respectând regula unui număr maxim de persoane în același timp (maxim 50, în funcție de mărimea magazinului).

În Bruxelles nu se poate ieși din casă între orele 22 și 6. De asemenea, toate călătoriile non-esențiale sunt interzise în continuare, cel puțin până pe data de 19 aprilie.

Lockdown pentru aproape o treime din populația țării în Franța

Aproape o treime din populația Franței (21 milioane de persoane) se află deja de o săptămână în cel de-al treilea lockdown, deși denumirea este contestată de ministrul Sănătății.

În unele departamente este permisă deplasarea pe o distanță mai mică de 10 kilometri, între orele 6 și 19, doar cu justificare, de exemplu pentru a face sport. Pentru distanțe mai mari, deplasarea este permisă doar pentru motive întemeiate sau profesionale.

De asemenea, multe magazine non-esențiale au activitatea suspendată. Francezii din departamentele aflate în lockdown nu au voie să călătorească în alte departamente.

Participarea la serviciile religioase este permisă, chiar și în departamentele aflate în lockdown. Cu respectarea unor reguli de distanțare fizică.

Lockdown național pentru zilele de Paște în Italia

Noi restricții au intrat în vigoare în Italia, în jumătate dintre regiuni, inclusiv în capitala Roma, începând cu 15 martie, și vor dura până după Paște. Între 3 și 5 aprilie întreaga Italie va fi considerată „zonă roșie” și se va afla în lockdown național.

Slujba de la Vatican nu va fi deschisă publicului larg, nici în acest an. Sfânta Liturghie a Papei Francisc va avea loc probabil cu câteva ore mai devreme, astfel încât credincioșii să poată ajunge acasă la timp, înainte de ora 22.

Citește și:

Europa, copleșită de valul al treilea al pandemiei

Klaus Iohannis, despre sărbătorile de Paște: ”Trebuie să găsim soluții ca oamenii să meargă la biserică”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net