Alegeri prezidenţiale, Olimpiada şi Campionatul European de Fotbal, urmează un an foarte agitat.


Flash news

Experţii americani în studii geopolitice au făcut un top al principalelor puncte fierbinţi la nivel planetar din 2016.

  1. Statul Islamic continuă să se extindă, dar schimbă strategia. Teroriştii vor încerca să îşi extindă activităţile în Arabia Saudită, Egipt, Yemen, Libia şi în anumite state sub-sahariene. Israelul va acţiona ponderat împotriva provocărilor venite din partea lor.
  2. Rolul Turciei va creşte simţitor la nivel mondial. Turcia este aliatul principal al SUA şi NATO în lupta împotriva teroriştilor, elementul de echilibru în bombardarea Siriei şi în administrarea crizei imigranţilor. În 2016, va fi invitată la toate dezbaterile mondiale.
  3. Rusia şi Ucraina ajung la un acord de pace. Pe fondul intensificării acţiunilor ruseşti în teatrele de operaţiuni din Orientul Apropiat, problema din Crimeea a trecut pe plan secund. În 2016 se va ajunge la un acord de pace formal.
  4. Uniunea Europeană, sub ameninţarea fragmentării. Criza celor peste 2 milioane de refugiaţi sirieni, acutizată în 2015, va obliga statele europene să închidă graniţele în 2016. Acest lucru va afecta principiile funcţionale din zona Schengen.
  5. Tensiuni militare în Marea Chinei. SUA vor fi obligate în 2016 să disloce un număr impresionant de efective militare în zona de sud a Mării Chinei. Pasul va fi făcut pentru a contracara tendinţele expansive ale guvernului chinezesc. 
  6. Măsurile economice chinezeşti vor avea impact global. China este un mare jucător pe piaţa economică mondială. În momentul în care va decide să devină un competitor cu drepturi egale, se va produce un dezechilibru semnificativ.
  7. America Latină va suferi schimbări dramatice. 2016 va fi un an ce va reconfigura America Latină, care s-a săturat de politicile de stânga. Pe fondul crizei financiare, partidele de dreapta vor câştiga teren, fapt ce va aduce un val de tensiuni.
  8. Italia, victimă a crizei financiare. 2015 a fost anul critic al Greciei, care a fost la un pas să iasă din Uniunea Europeană din cauza datoriilor externe. În 2016, datoriile externe ale Italiei ajung în zona “roşie” şi, pe fondul ratei ridicate a şomajului, se instituie o criză fără precedent.
 
 
Loading...