Ce te protejează mai bine: masca sau viziera? Descoperirea făcută de cercetătorii americani

Ultima actualizare:

    Dacă ai de ales, specialiștii recomandă să optezi pentru mască. Te protejează mai bine și pe tine, și pe cei din jur
Dacă ai de ales, specialiștii recomandă să optezi pentru mască. Te protejează mai bine și pe tine, și pe cei din jur

Masca, sau viziera? Care este mai eficientă împotriva coronavirusului? Unii înclină spre viziere, mizând pe faptul că le acoperă și ochii, că pot respira mai bine. Alții au mai multă încredere în clasicele măști. Cercetătorii le-au analizat pe amândouă și au dat verdictul.

Trei cercetători americani de la Florida Atlantic University au făcut teste pentru a studia mișcarea particulelor de dimensiuni naonometrice, comparabile cu cele ale coronavirusului. În cazul măștii, se vede cum aerosolii sunt expulzați în sus, între zona dintre nas și ochi, singurul mic spațiu pe unde ar putea ieși. La viziere, în schimb, chiar dacă în primă instanță ei sunt blocați, după mai multe minute aerosolii se împrăștie în mediul înconjurător, la distanțe rezonabile.  

Viziera permite răspândirea aerosolilor

„Concluziile experimentului sunt puțin îngrijorătoare. Noi folosim măștile pentru a nu da virusul mai departe, asta e principala lor funcție, de a bloca împrăștierea virusului atunci când suntem infectați. Dacă vrem să înțelegem cum funcționează, putem folosi analogia fumului de țigară. Când fumăm în spatele unei viziere și apoi dăm afară fumul, acesta inițial este blocat, apoi se împrăștie încetul cu încetul. Masca oferă mult mai multă protecție, viziera oferă mai puțin protecție. Când masca este făcută prost, aerosolii ies drept prin mască. Astfel, aceste măști pe care noi la folosim ar trebui validate înainte de a ajunge la consumatori”, a explicat pentru Digi 24 fizicianul Cristian Presură.  

Dr. Mihai Craiu: „Purtarea măștii nu scade voloarea oxigenului din sânge” 

Mii de părinți se lamentează pe rețelele sociale vizavi de cât de chinuiți sunt copiii lor, nevoiți să poarte mască la clasă, timp de câteva ore. Pentru a-i liniști, medicul pediatru Mihai Craiu a făcut o demonstrație care arată că purtarea măștii nu scade valoarea oxigenului din sânge. „Voiam să vă arăt, cu ajutorul unui pulsoximetru, că purtatul măștii nu produce hipoxie. Urmăriți cu atenție valorile de saturație (mereu sunt afișate valori peste 95%, cât ar fi cea mai mică valoare normală) si cele de puls (se vede că îmi este cald și sunt obosit, cu ceva tahicardie, având valori de 86-100/minut). Copiii vor fi bine. Nu vor avea nici un fel de hipoxie de la purtarea corectă a măștii. De profesori și bunici trebuie să avem grijă!”, dă asigurări specialistul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net