O investigaţie New York Times a dezvăluit că un bebeluş român de doar 4 luni, Constantin Mutu, a fost cel mai mic copil separat de părinţi la graniţa Mexic-SUA, de autorităţile americane. Drama s-a petrecut în februarie 2018, între timp copilul revenind în mijlocul familiei, după ce a crescut aproape o jumătate de an cu părinţi adoptivi, în Michigan, SUA.


Recunoscută oficial abia în mai 2018, politica de „toleranţă zero” a Administraţiei Trump faţă de imigranţii ce treceau ilegal frontiera mexicano-americană a făcut primele „victime” încă de la începutul anului 2018. Printre acestea, un bebeluş de doar 4 luni, Constantin, fiul unor români de etnie rromă, Vasile şi Florentina Mutu care, după ce îşi vânduseră casa din România, încercaseră să ajungă în SUA prin Mexic. Cei doi plecaseră la drum cu doi dintre cei cinci copii, Nicolae, de 4 ani, şi Constantin, de doar 4 luni. Reporterii New York Times au mers pe urmele poveştii şi au concluzionat că dintre sutele de copii despărţiţi de părinţi la încercarea de trecere a graniţei către SUA, Constantin este, ca vârstă, cel mai mic dintre cele peste 700 de cazuri documentate de prestigioasa publicaţie.

10-actu-3-facsimil-captura-twitter.jpg

Jurnalista Caitlin Dickerson a scris reportajul emoţionant
Captura: twitter

Cei doi părinţi, fiecare având grija unui copil, s-au pierdut unul de celălalt la ultima oprire a autobuzului ce urma să-i treacă în SUA. Florentina şi Nicolae au rămas în Mexic şi au reuşit, cu ajutorul rudelor, să se repatrieze, în timp ce Vasile, tatăl, a ajuns pe teritoriul american, fiind apoi arestat pentru trecerea frauduloasă a graniţei şi reţinut în Texas. Micul Constantin a fost preluat de autorităţi şi dat în grija unei familii adoptive, în Michigan.

După câteva luni, tatăl a fost eliberat, dar expulzat din SUA, revenind în România, în timp ce în cazul micuţului procedurile au durat aproape o jumătate de an. Constantin, acum în vârstă de aproape 2 ani, a revenit, totuşi, în sânul familiei naturale, din Olteni, în România. Cei doi părinţi n-au renunţat, totuşi, la gândul de a ajunge cândva în SUA, dar, pentru data viitoare, plănuiesc să încerce prin Canada!

 
 
Loading...