Cel mai spectaculos pod din lume a costat 2 miliarde $

Ultima actualizare:

    Cele două mâini gigantice l-au făcut cel mai fotografiat obiectiv turisticFoto: AFP
Cele două mâini gigantice l-au făcut cel mai fotografiat obiectiv turisticFoto: AFP

O punte de aur ce şerpuieşte printre nori! Aşa arată uriaşa construcţie Cau Vang, în traducere Podul de Aur, traversată zilnic de mii de turişti de pe toată planeta, din staţiunea vietnameză Ba Na.

Podul de Aur, supranumit ”Mâinile lui Dumnezeu”, se ridică la o altitudine de 1.400 m faţă de  nivelul mării în Munţii Truong Son din partea centrală a Vietnamului. Spectaculoasa construcţie şerpuieşte pe o lungime de 150 metri printr-o pădure de poveste. Inaugurat nu demult, acesta a devenit deja o atracţie turistică. Experţii l-au desemnat drept cel mai spectaculos pod din lume.

Ceea ce îl face atât de atrăgător pentru turişti sunt cele două mâini uriaşe care îl sprijină. Ca aspect, ai zice că sunt sculptate în piatră. Par că dăinuie acolo de ani şi ani. În realitate, arhitecţii companiei de Arhitectură Peisagistică TA, cu sediul în oraşul Ho Şi Min, au plăsmuit mâinile gigantice din beton şi fibre de sticlă pe structură de oţel, între iunie 2017 şi iunie 2018.

”Podul a fost proiectat pentru a evoca imaginea mâinilor lui Dumnezeu susţinând o fâşie de aur deasupra pământului”, spune arhitectul şef Vu Viet Anh. 

El a adăugat că s-a mai dorit ca această construcţie magnifică să confere o imagine mirifică crestelor montane. ”Podul este uimitor. De aici putem să admirăm oraşul Danang”, a mărturisit Nguyen Trung Phuc, unul dintre primii vizitatori ai uimitoarei structuri. A fost numit Podul de Aur, fiindcă balustradele sunt vopsite în auriu. Imaginea de basm a pasarelei pietonale a făcut-o să devină într-un timp extrem de scurt cel mai fotografiat obiectiv de pe planetă în 2018. Costul construcţiei şi al lucrărilor care au durat timp de un an s-a ridicat la 2 miliarde de dolari. 

Scopul principal al realizării podului grandios este creşterea numărului de turişti în zonă. Anul trecut au sosit în Ba Na 2,7 milioane de vizitatori. Anul acesta se aşteaptă la un număr mult mai mare de turişti. Arhitectul Vu Viet Anh spune că proiectează deja un Pod de Argint, care va fi legat de Podul de Aur şi va înfăţişa în mod plastic ”şuviţele lui Dumnezeu”. 

Situată la 20 de kilometri de Danang, Ba Na este o staţiune turistică fondată în anul 1919 de coloniştii francezi. Casele acestora căzute în ruină sunt singurele vestigii din acea perioadă. Un secol mai tâziu, staţiunea a devenit centrul turismului vietnamez.

Vizitatorii se pot bucura aici de un teleferic de mai mulţi kilometri lungime, un sat francez medieval cu castel şi catedrală reproduse identic şi un muzeu cu figurine de ceară, care găzduieşte statui ce îi reprezintă pe cântăreaţa Lady Gaga sau jucătorul de baschet Michael Jordan. 

Podul de Aur a fost construit la comanda companiei Sun Group, care a realizat mai multe proiecte controversate în Vietnam. Firma a mai conceput şi telefericul dat în funcţiune în 2016 pe Muntele Fansipan, al cărui vârf se ridică la 3.134 de metri. Acesta transportă 1.000 de vizitatori pe oră. Proiectul a declanşat multe proteste în rândul populaţiei, pe motiv că ar avea efecte devastatoare asupra mediului. 

Iată alte poduri impresionante de pe planetă!

Golden Gate din San Francisco, SUA

Cu o vechime de 81 de ani, Podul Golden Gate din San Francisco este cel mai cunoscut din lume. După acesta au fost inspirate multe alte poduri de pe glob. Are o lungime de 2,7 kilometri, lăţimea de 27,4 metri şi înălţimea de 227,4 metri.

simeon stalpnicul png

Ridicat peste strâmtoarea Golden Gate care face legătura între Oceanul Pacific şi Golful San Francisco, podul a devenit celebru deoarece a fost prima construcţie uriaşă suspendată la peste 150 de metri deasupra nivelului apei. 

Podul perlă dintre Kobe-Awaji, Japonia

Podul Perlă, sau Akashi-Kaikyo, din Japonia este cel mai lung pod suspendat din lume. Face legătura între oraşul Kobe de pe insula Honshu şi insula Awaji. Are lungimea totală de 3.911 metri, înălţimea de 282,8 metri şi deschiderea de 1.991 de metri.

simeon stalpnicul png

Are cabluri de 4.073 de metri lungime şi 112 cm grosime şi e construit astfel încât să reziste la cutremure de 8,5 grade pe scara Richter. A fost terminat în 1998.

Tower Bridge, Londra, Marea Britanie

Denumit Tower Bridge, după Turnul Londrei, podul a fost construit între 1888-1894 peste Tamisa. Are lungimea totală de 244 de metri, înălţimea de 65 de metri şi deschiderea de 82,3 de metri.

simeon stalpnicul png

Este în acelaşi timp şi un pod mobil, şi un pod suspendat. De asemenea, are două turnuri de 65 de metri înălţime legate prin pasarele la nivelul superior. Podul este un reper incontestabil al capitalei britanice.

Podul Vasco da Gama, Lisabona, Portugalia

Podul Vasco da Gama din apropiere de Lisabona care traversează estuarul râului Tagus este cel mai lung din Europa. A fost inaugurat în martie 1998. Are lungimea totală de 12.345 de kilometri, lăţimea de 30 de metri şi înălţimea de 155 de metri.

simeon stalpnicul png

A fost construit pentru descongestionarea traficului în zonă. A fost proiectat să reziste la cutremure mai puternice decât seismul care a lovit Lisabona în 1755, estimat la 8,7 grade pe stara Richter.

Podul Sunniberg, Klosters, Elveţia

Podul Sunniberg din apropiere de staţiunea de schi Klosters, Elveţia, a fost inaugurat în 1998 şi a câştigat Premiul pentru ”cel mai plăcut aspect” şi design inovativ în 2001. Are o lungime de 526 de metri şi lăţimea de 12,378 metri.

simeon stalpnicul png

Podul rutier a fost ridicat pe piloni de 77 de metri şi a fost înălţat deasupra unei văi abrupte din Alpii elveţieni. A fost proiectat de arhitectul Andrea Deplazes. Podul cel mai spectaculos din Europa a fost construit în 2 ani şi jumătate.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net