Cele mai grave accidente aviatice din istorie

Ultima actualizare:

    Ciocnirea violentă a celor două avioane (1977) se înscrie în seria "cele mai grave accidente aviatice din istorie"foto: Click!
Ciocnirea violentă a celor două avioane (1977) se înscrie în seria "cele mai grave accidente aviatice din istorie"foto: Click!

Accidentul aviatic din Franţa ne aduce aminte de alte incidente aeriene care au şocat întreaga lume. În ultimii ani au existat accidente aviatice în care au murit sute de oameni. În seria "cele mai grave accidente aviatice din istorie" se înscrie şi cel din Tenerife în care şi-au pierduit viaţa 574 de pasageri.

Cel mai recent accident aviatic s-a produs la finele anului 2014, în Marea Java. Avionul Airbus A320-200 al companiei AirAsia s-a prăbuşit pe 28 decembrie 2014 cu 162 de persoane la bord. 

Tot anul trecut, zborul Malaysia Airlines MH370 a decolat de pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing având la bord 239 de pasageri şi 12 membri ai echipajului. La 40 minute de la decolare contactul radar a fost pierdut. Autoritățile malaeziene au stabilit că traiectoria avionului a fost modificată deliberat, nereușind încă să stabilească care a fost motivul care a determinat schimbarea. 

De-a lungul ultimelor decenii la nivel mondial s-au înregistrat o întreagă serie de accidente aviatice majore care au stârnit semne de întrebare.

Cele mai grave accidente aviatice din istorie: 574 de oameni au murit în Tenerife

La 27 martie 1977, un avion Boeing 747 al companiei aeriene KLM Royal Dutch Airlines s-a lovit de un alt Boeing 747 pe aeroportul din Tenerife. A fost cea mai sângeroasă catastrofă aviatică. Nu mai puțin de 574 de persoane și-au pierdut viaţa. Ancheta oficială a scos la iveală faptul că unul dintre avioane a început decolarea fără permisiunea turnului de control, intrând pe pista celui de-al doilea.

În sângerosul accident de la Tenerife atât piloţii, cât şi controlorii de zbor erau agitaţi din cauza unor ameninţări cu bombă transmise către aeroport. În plus, pista era aglomerată cu forţe de ordine.

Cele mai grave accidente aviatice din istorie: Zborul 123 al Japan Airlines

La 12 august 1985, un avion Boeing 747 zburând de la Tokyo în direcția Osaka s-a prăbușit pe Muntele Takamagahara, la Ueno, din prefectura Gunma, la doar 40 de minute de la decolare. Aproximativ 520 de oameni au murit și patru au supraviețuit acestui accident, considerat prăbușirea cu cele mai multe victime din istorie. 

Cauza accidentului a constat în repararea neadecvată a unei componente a avionului cu șapte ani înainte, componentă care s-a desprins în timpul zborului și a afectat sistemele hidraulice. Avionul s-a înscris pe o violentă spirală descendentă, timp de 32 de minute, până la impactul cu solul, timp suficient ca pasagerii să înțeleagă că este ultimul lor zbor și să-și transmită ultimele mesaje.

Cele mai grave accidente aviatice din istorie: Ciocnire violentă între două avioane

Avionul de tip Ilyushin IL-76 nu a respectat instrucţiunile turnului de control
Avionul de tip Ilyushin IL-76 nu a respectat instrucţiunile turnului de control

La 12 noiembrie, 1996 un avion de marfă Ilyushin IL-76 s-a ciocnit în aer cu un Saudia 747, lângă New Delhi, India. Un total de 349 de oameni se aflau la bordul celor două avioane şi toţi au murit în acest dezastru. Accidentul s-a produs deoarece avionul Kazak nu a respectat instrucţiunile turnului de control.

Cele mai grave accidente aviatice din istorie: Aparatul de zbor s-a prăbuşit după ce s-a deschis o uşă a avionului

La 3 martie, 1974 un alt accident aviatic avea să îngrozească lumea. Avionul Turkish Airlines DC-10 s-a prăbuşit lângă aeroportul Orly, în pădurile din nordul Parisului, din pricina deschiderii uneia dintre uşile apartului de zbor. Cabina s-a depresurizat şi toţi cei 346 de pasageri şi membrii ai echipajului au murit.

Cele mai grave accidente aviatice din istorie: Explozie în avion din cauza unei bombe

Boeing-ul 747 a explodat în aer
Boeing-ul 747 a explodat în aer

La 23 iunie 1985 o altă tragedie aviatică de proporţii s-a produs. O bombă plantată de un terorist a explodat în avionul Air India 747, care mergea din Bombay spre Toronto. Avionul s-a prăbuşit în mare, în partea de est a Irlandei. Toţi cei 329 de pasageri au murit. Vinovaţi au fost cei care au realizat controlul la aeroport.

Cele mai grave accidente aviatice din istorie: Un incendiu provocat pe pistă a ucis peste 300 de pasageri

Rămăşiţele avionului A Saudia L-1011, după incendiu
Rămăşiţele avionului A Saudia L-1011, după incendiu

Acesta este probabil cel mai puţin înţeles accident aviatic din istorie. Avionul A Saudia L-1011 a decolat din Karachi, însă s-a întors în Riyadh, Arabia Saudită, din pricina unui incediu izbucnit imediat după decolare. A aterizat în siguranţă, a ajuns la capătul pistei şi a stat acolo trei minute cu motoarele pornite fără nicio încercare de evacuare. O explozie puternică a survenit şi a ucis toţi cei 301 de pasageri din avion.

Cele mai grave accidente aviatice din istorie: Zborul 655 al Iran Air

Distrugătorul american Vincennes a doborât avionul Iranian
Distrugătorul american Vincennes a doborât avionul Iranian

O aeronavă Airbus Iran Air, la bordul căreia se aflau 290 de pasageri, a fost atacată de distrugătorul Vincennes, aparţinând marinei americane, după ce l-a confundat cu un avion militar inamic. Avionul a decolat de la Teheran cu direcția Dubai. Toţi pasagerii au fost ucişi. Atacul a avut loc în spațiul aerian al Iranului, deasupra Golfului Persic, guvernul de la Teheran acuzând de neglijență echipajul de comandă de pe crucișătorul USS Vincennes.

Cele mai grave accidente aviatice din istorie: Zborul 990 al Egypt Air

Avionul Boeing 767, care decolase de pe aeroportul internațional John F. Kennedy din New York cu destinația Cairo, s-a prăbușit la 31 octombrie 1999 în Oceanul Atlantic, toți cei 217 pasageri și membri ai echipajului murind în urma impactului.

Autoritățile egiptene au avansat ca posibile cauze ale prăbușirii avionului lipsa funcționării corecte a sistemelor de control ale avionului, însă Comitetul național american pentru siguranța transportului a avansat ca teorie sinuciderea copilotului.

Cele mai grave accidente aviatice din istorie: Zborul 447 Air France

La 1 iunie 2009, un aparat Airbus A330 aparținând Air France s-a prăbușit în Oceanul Atlantic după ce decolase de la Rio de Janeiro cu destinația Paris, iar toți cei 228 de oameni aflați la bord au murit. Cutiile negre ale avionului au fost recuperate din apele oceanului abia în mai 2011.

Un raport al autorităților franceze emis în iulie 2012 concluziona că funcționarea sondelor Pitot a fost afectată de cristale de gheață, iar pilotul automat s-a deconectat, echipajul reacționând greșit în încercarea de redresare a avionului. 

image
image
image
image
image
image
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net