Uraganul Irma a măturat și Cuba în marșul său distructiv, îndreptându-se cu toată viteza spre Florida. Peste 6 milioane de locuitori au primit ordine de evacuare, populația totală a statului american ridicându-se la 21 de milioane de oameni.


Mobilizare fără precedent în Florida! Autoritățile au mers din ușă în ușă pentru a-i avertiza pe oameni de impactul puternic pe care îl va avea masivul uragan. Au fost cazuri în care cetățenii au fost implorați să-și părăsească locuințele. „Casa mea e aici de 53 de ani și nu a fost luată de vânt”, spunea Chris Quarno, unul dintre locuitorii care nu au de gând să își găsească un adăpost și să își părăsească domiciliul.

florida.png

uraganul irma irma hurricane
Acesta este traseul uraganului Irma, în următoarele zile
Getty Images

A trecut prin cinci uragane, știe la ce se expune, dar nu îi pasă. Mai multe mesaje au fost vopsite cu graffiti pe pereții caselor celor care au decis să înfrunte puternicul uragan. „Împușc dacă te apropii să furi”, este unul dintre ele. 

florida3.png

uraganul irma irma hurricane
Junior Lopez și unchiul său Jose Lopez încearcă să monteze niște placaje de lemn pentru a proteja ferestrele restaurantului pe care îl dețin în Fort Meyers, Florida
Getty Images

Mii de mașini au format coloane interminabile pe autostrăzile care duc spre nordul statului american. Sâmbătă dimineață, uraganul Irma a fost retrogradat la categoria 4 atunci când a lovit arhipelagul cubanez Carnaguey dar, imediat puterea lui a fost revizuită la categoria 5. 

florida1.png

uraganul irma irma hurricane
Aceasta este cea mai mare operațiune de evacuare din calea unui uragan. Autostrăzile din sudul Floridei erau înțesate de mașini care se îndreptau spre nord
Getty Images

Irma s-a apropiat de sudul Californiei după ce a ucis 24 de oameni în insulele Caraibe în această săptămână. Se estimează că uraganul va lovi Florida Keys în dimineața zilei de duminică dar va ocoli la mustață Miami. Asta nu înseamnă că rezidenții de-acolo vor fi feriți de urmări. 

florida4.png

uraganul irma irma hurricane
Rezidenții fac cozi interminabile pentru a se aproviziona cu combustibil
Getty Images

La stațiile de benzinărie se puteau vedea cozi formate chiar și din peste 70 de mașini. Una dintre marile îngrijorări ale autorităților este ca nu cumva locuitorii să fie prinși în mașini pe autostrăzi în timpul uraganului. 

 

Resortul de lux deținut de soțul Pippei Middleton, sub apă în urma uraganului Irma

eden_rock.jpg


Eden Rock
foto: Facebook
Citeste tot despre: 

Un fotograf local pe nume Kevin Barrallon a postat pe rețelelele de socializare câteva fotografii cu hotelul și plaja deținute de James Matthews și familia sa. În imaginile respective, hotelul apare înconjurat de apă, în timp ce plaja și amenajările din fața hotelului sunt sub apă.

Vezi mai multe fotografii cu resortul familiei Middleton - Matthews afectat de uragan!

Ăsta-i Sfârşitul Lumii! Uraganul Irma a făcut ravagii

16-foto1-6col-200-h_53752500.jpg


fotografii: Guliver/Gettyimages/EPA

„A venit sfârşitul lumii!”, asta era pe buzele tuturor locuitorilor de pe insula St. Martin. Nici o casă nu  a mai rămas în picioare şi 60% dintre localnici au rămas fără adăpost. Un copil de doi ani a fost strivit sub dărâmături, în timp ce părinţii încercau să scape din calea urgiei. Autorităţile anunţau ieri un bilanţ îngrijorător: cel puţin 20 de persoane au pierit şi peste 1.400 au avut nevoie de îngrijiri medicale. Pe partea franceză a insulei St. Martin şi-au pierdut viaţa zece persoane.

Vântul a lovit insulele cu viteze de 298 km/h

Antigua, Barbuda, Turks şi Caicos, St. John, Republica Dominicană şi Haiti au simţit la rândul lor urgia apocaliptică. Organizaţia Naţiunilor Unite şi Crucea Roşie anunţau ieri că 49 de milioane de suflete se află în calea uraganului care se îndreaptă necruţător către Florida.

16_pozute1515.jpg


Uraganul Irma este cea mai mare furtună înregistrată din 1928 până azi; Cantităţi însemnate de precipitaţii au căzut peste insule; Vânturile de aproape 300 km/h au distrus tot ce au întâlnit în cale în St. Martin

 

Este posibil ca Irma să ajungă un uragan de categoria 4 după ce ajunge pe uscat, însă localnicii sunt pregătiţi după ce autorităţile i-au obligat să facă provizii pentru cel puţin trei zile. Staţiuni întregi, sute de case, hoteluri şi ambarcaţiuni de lux au fost distruse complet de furtuna tropicală care a fost comparată de specialişti cu uraganul San Felipe, din 1928, care a lovit insula Guadalupe, Porto Rico şi Florida ucigând 2.784 de oameni. Pagubele produse de uraganul Harvey care a lovit Texasul săptămâna trecută şi cele produse până acum de uraganul Irma sunt evaluate la peste 2,7 miliarde de dolari.

Miliardarul Richard Branson, prins de urgie

 

Uraganul Irma a lovit în paradisul bogaţilor. Insulele Virgine americane şi britanice au fost grav lovite de vânturi de peste 250 km/h. Miliardarul Richard Branson, patronul Virgin, s-a ascuns împreună cu familia în crama vilei sale de pe insula Necker. 80% din insulă a fost răvăşită de furtună. Însă el nu e singurul bogătaş afectat de furtuna apocaliptică. Proprietăţile lui Donald Trump, Oprah Winfrey, Johnny Depp, Mick Jagger, Keith Richards, Roman Abramovici, David Copperfield şi Bruce Willis urmau să dea piept ieri cu vânturile sălbatice.

A salvat din inundaţii rochia de mireasă 

16-foto7-45-60.jpg


Kyle Parry s-a întors cu barca în casa distrusă

 

Pompierul texan Kyle Parry, de 35 de ani, din Lumberton, a reuşit să salveze din casa inundată cel mai important obiect: rochia de mireasă a logodnicei sale Stephanie Hoekstra. El a aşteptat mai bine de patru zile până când apele aduse de uraganul Harvey  - ce a distrus peste 60.000 de locuinţe şi a ucis peste 50 de persoane - au mai scăzut.

 

 

Ce dezastru a lăsat în urmă uraganul Irma! Imagini de coșmar

Citeste tot despre: 

Trei români sunt dispăruţi după ce uraganul Irma a măturat mai multe insule din Caraibe. Ei se aflau pe insula Saint-Martin, iar rudele nu mai reuşesc să ia legătura cu ei de mai bine de 10 ore. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, joi dimineaţă, că are în atenţie cazul celor trei români care nu mai pot fi contactaţi de către familii şi că a făcut demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de uraganul Irma.

 • uraganul irma
  Barbuda a fost pur și simplu devastată de uraganul Irma. 60% din populația insulei a rămas pe drumuri
  Foto: Twitter
 • uraganul irma
  O mașină de poliție patrulează pe străzile orașului Fajardo, din Puerto Rico, în timp ce uraganul Irma lovește cu putere
  Getty Images
 • Mai multe operațiuni de salvare au fost inițiate în Puerto Rico
  Getty Images
 • uraganul irma
  Așa arată un hotel din St. Marten după impactul inițiat al uraganului Irma
  Foto: Twitter
 • Străzile din St. Marten, distruse de uraganul Irma
  Twitter
1/5

„E pur și simplu dezastru! Barbuda este pur și simplu rasă de pe fața pământului. Locuințele au fost făcute praf. Efortul de a le reconstrui ne va costa peste 150 de milioane de dolari. Practic, trebuie sa reconstruim toată infrastrictura, telecomunicațiile, drumurile. Hotelurile de pe insulă au fost demolate”, a declarat premierul micuței insule Gaston Browne.

uragane.png

uraganul irma
Uraganul Irma este urmat de o furtuna tropicală Jose, care se formează în Golful Mexic. Este pentru prima oară în ultimii șapte ani când, în zona Atlanticului, se formează trei uragane aprpape în același timp
Foto: Getty Images

Imaginile surprinse cu drona arată un peisaj sumbru. Totul este sub ape. Doi copilași de 2 ani și mama lor au fost uciși în timp ce încercau să scape dintr-o clădire. Bărcile din porturi erau aruncate unele peste altele. În Puerto Rico, jumătate din populația de peste 3 milioane de locuitori a rămas fără curent iar râurile și-au ieșit din matcă în centrul și în nordul insulei. „Proporțiile acestei catastrofe sunt de neimaginat”, a spus guvernatorul Puerto Rico, Ricardo Rosselo. 

 
 
Loading...