Cine este Aleksei Navalnîi, cel mai vehement critic al regimului de la Kremlin

Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi a fost arestat în 2017 de trei ori
Aleksei Navalnîi a fost arestat în 2017 de trei ori

Alexei Navalnîi este cel mai vehement critic și principalul opozant al regimului de la Kremlin și se numără printre puținele figuri politice din Rusia care au avut curajul să lupte deschis împotriva lui Vladimir Putin. Acum se află în comă, pe patul de spital, într-o unitate medicală din Siberia, otrăvit, deși medicii nu au confirmat această ipoteză.

De mai bine un deceniu, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, e simbolul opoziției la adresa lui Vladimir Putin, scrie Digi24. Neobosit în eforturile lui de a scoate în evidență tot ce este putred la Kremlin și în aparatul de stat și de a încerca să planteze în conștiința colectivă nevoia de schimbare, și-a trăit viața de la un protest la altul și între o eliberare și o nouă arestare.

Activismul l-a început în 2008 cu dezvăluiri pe blogul personal despre corupție și infracțiuni comise și trecute cu vederea în marile companii de stat din Rusia. Găsise și o cale de a se infiltra în aceste corporații pentru a urmări chiar de la sursă neregulile. Devenise acționar minoritar și începuse să adreseze întrebări incomode. Apoi stilul în care le relata și opțiunea de a transmite totul pe internet i-au adus o mulțime de susținători în rândul electoratului tânăr, indiferent până atunci la problemele politice.

Aleksei Navalnîi este îngrijit de soția sa, Iulia, după ce mai necunoscuți i-au aruncat o substanță toxică în față. Se întâmpla în 2017
Aleksei Navalnîi este îngrijit de soția sa, Iulia, după ce mai necunoscuți i-au aruncat o substanță toxică în față. Se întâmpla în 2017

În 2011 a fost arestat pentru prima oară

Trei ani mai târziu, în preajma alegerilor legislative din decembrie 2011, a organizat prima manifestație împotriva puterii și a fost arestat pentru prima oară. A stârnit furia conducerii de la Moscova după ce a numit formațiunea lui Vladimir Putin un partid de hoți și escroci.

De-a lungul timpului, a fost inculpat, judecat și, într-un final, condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru acuzația de deturnare de fonduri - un proces politic, așa cum a fost descris de mulți analiști și oficiali occdentali. Numai în 2017 a fost arestat de trei ori pentru participarea la diverse acțiuni împotriva Kremlinului.


    Aleksei Navalnîi este îngrijit de soția sa, Iulia, după ce mai necunoscuți i-au aruncat o substanță toxică în față. Se întâmpla în 2017Sursa foto: Radio Europa Liberă România
Aleksei Navalnîi este îngrijit de soția sa, Iulia, după ce mai necunoscuți i-au aruncat o substanță toxică în față. Se întâmpla în 2017Sursa foto: Radio Europa Liberă România

În 2017 Aleksei Navalnîi a fost expus unui agent toxic

Apropiații spun că au mai existat tentative de a atenta la viața lui Aleksei Navalnîi. În 2017 a fost diagnosticat cu o afecțiune a pielii apărută, cel mai probabil, crede medicul lui, după expunerea la un agent toxic. Navalnîi a suferit atunci o reacţie alergică acută şi un medic a spus că este posibil ca reacţia să fi venit în urma otrăvirii cu o substanţă chimică necunoscută. S-a vindecat după o perioadă de spitalizare, dar ceea ce i s-a întâmplat nu a fost un accident.

Singurul mare regret al lui Navalnîi e că nu a avut niciodată șansa să-și măsoare puterile cu Vladimir Putin în alegerile prezidențiale. Tentativa sa de a candida în 2018 a fost respinsă pe motiv că avea o condamnare la activ.

CITEȘTE ȘI: Medicii ruși refuză să-l transfere pe Aleksei Navalnîi în străinătate. De ce ar suferi liderul rus

În 2020 au încercat să-l otrăvească cu ceai

În 2020 este otrăvit cu o substanță toxică strecurată în ceai, potrivit purtătorului său de cuvânt. Alexei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, a fost internat într-un spital din Siberia, joi, 20 august, cu simptome de otrăvire, potrivit purtătoarei sale de cuvânt, relatează Reuters. Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, este și acum inconştient. El a început să se simtă rău în avion, în timp ce se deplasa de la Tomsk, oraş din Siberia, la Moscova. Avionul a aterizat de urgenţă la Omsk, a precizat purtătoarea de cuvânt, Kira Iarmiş. După aterizarea la Omsk, Navalnîi a fost internat într-un spital din localitate. „Presupunem că Alexei a fost otrăvit cu ceva pus în ceaiul său. Este singurul lucru pe care l-a băut dimineaţa”, a explicat Iarmiş.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net