Cine este Alexis Tsipras. Premierul elen sfidează creditorii, iar Grecia este la un pas de faliment

Ultima actualizare:

    Cine este Alexis Tsipras. Premierul elen vrea să ajungă la un acord cu creditoriifoto: arhiva personală
Cine este Alexis Tsipras. Premierul elen vrea să ajungă la un acord cu creditoriifoto: arhiva personală

Numele lui Alexis Tsipras (40 de ani) a fost pe buzele tuturor grecilor în ultimele zile. Premierul elen este liderul partidului antiausteritate Syriza, învingătorul în alegerile legislative de la începutul anului din Grecia. Dacă mulţi se întreabă cine este Alexis Tsipras, omul care sfidează creditorii şi are în mâini soarta Greciei, Click! îţi spune cum a parcurs el un drum lung de la anii tinereţii sale comuniste şi până la a ocupa scaunul de prim-ministru.

La vârsta de 40 de ani, Alexis Tsipras a devenit cel mai tânăr premier grec din ultimii 150 de ani şi purtătorul speranţei stângii europene antiliberale. El nu provine dintr-o dinastie politică, spre deosebire de multe alte personalităţi politice elene, dar a deprins devreme gustul activismului. Grecia l-a descoperit în postura de reprezentant al unei mişcări a liceenilor, pe un platou de televiziune, în 1990, pe când avea doar 17 ani şi spunea: "Vrem să avem dreptul să alegem când mergem la cursuri".  Acum are în mâini soarta Greciei, a zonei euro şi a Uniunii Europene.

Cine este Alexis Tsipras. Idolul său este Che Guevara

Alexis Tsipras şi-a păstrat înfăţişarea juvenilă, admiraţia pentru Che Guevara l-a determinat să-i dea unuia dintre fii săi numele Orfeu-Ernesto, dar a renunţat la bretonul pieptănat în sus pe care l-a purtat mult timp după ce şi-a terminat studiile la Şcoala Politehnică din Atena, unde a obţinut diploma în inginerie civilă. Izbucnirea crizei datoriei, în 2010, şi anii de marasm economic care o însoţesc aduc o nouă audienţă stângii radicale şi liderului ei, care denunţă "criza umanitară" creată de măsurile de austeritate drastice impuse de către creditorii ţării - UE şi FMI.

Cine este Alexis Tsipras. Nu obişnuieşte să poarte cravată

Alexis Tsipras a depus eforturi să-şi îmbunătăţească cunoştinţele de limba engleză şi a încercat să-şi reabliteze imaginea întâlnindu-se cu Papa Francisc, cu şeful Băncii Centrale Europene Mario Draghi şi chiar cu ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble - un om pe care l-a atacat din cauza preocupării sale pentru disciplină fiscală. Un singur lucru nu l-a schimbat, însă. În continuare, cămăşile sale sunt descheiate la piept şi nu poartă cravată. Cu o zi înainte de alegeri, el glumea cu jurnaliştii: "O să port o cravată când o să avem o freza nouă". (joc de cuvinte în limba engleză: "haircut" înseamnă tunsoare, dar se referă şi la reducerea datoriilor). Prioritatea sa este renegocierea cu UE şi FMI a unei mari părţi a datoriei publice (175% din PIB), în vederea promovării relansării economice şi stopării austerităţii, ceea ce îngrijorează creditorii şi pieţele.

Cine este Alexis Tsipras. Are doi copii, dar nu este căsătorit

Noul premier grec este discret în ceea ce priveşte viaţa sa privată. El trăieşte în concubinaj, într-o ţară cu moravuri conservatoare şi are doi copii. În ciuda faptului că este pe scenă politică din Grecia de mai bine de zece ani, fotografii nu au reuşit să imortalizeze prea multe momente din viaţă privată a lui Tsipras. Dragostea să încă din tinereţe, inginerul electric Betty Batziana, şi-a făcut de puţine ori apariţia în public. Cei doi s-au întâlnit în liceu, iar la scurt timp au devenit membri ai aripii de tineret a Partidului Comunist. Au condus diverse proteste studenţeşti în 1990 şi 1991. Au ales să nu se căsătorească şi au optat pentru un parteneriat civil. Cei doi copii ai cuplului, Pavlos şi Ernestos-Orfeas, sunt, de asemenea, ţinuţi departe de public. 

Cine este Alexis Tsipras. Ce pasiuni are premierul

Mereu ocipat, Tsipras a alocat mai puţin timp şi pasiunii sale, fotbalul. În trecut, premierul elen a fost ceea ce preaa numeşte "un fanatic al sportului" şi a jucat fotbal în liceu. El spune că este un fan înfocat al clubului Panathinaikos. Politicianul are şi o slăbiciune pentru motociclete şi, până în 2012, se plimba frecvent pe două roţi. Intrarea în politică mare a însemnat pentru Alexis Tsipras să iasă mai puţin în oraş cu prietenii. Chiar dacă el nu este un iubitor de muzică, are totuşi o slăbiciune pentru cultura şi ritmurile latino-americane, mai notează jurnaliştii străini.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net