Cine este înlocuitorul lui Boris Johnson la conducerea Guvernului. Cum a fost desemnat Dominic Raab

Ultima actualizare:

    Ministrul de Externe, Dominic Raab, de 46 de ani, este înlocuitorul lui Boris Johnson pe durata convalescențeifoto: EPA
Ministrul de Externe, Dominic Raab, de 46 de ani, este înlocuitorul lui Boris Johnson pe durata convalescențeifoto: EPA

Boris Johnson, 55 de ani, a ajuns încă de duminică seara la spitalul londonez St. Thomas și de luni a fost transferat le Terapie Intensivă. Premierul britanic a fost testat pozitiv cu COVID-19 la 2 aprilie, dar până duminică a crezut că poate învinge boala. Conform The Sun, 4 litri de oxigen au fost consumați de Johnson numai în timpul zilei de luni. Acesta respiră cu dificultate și marți l-a dsemnat pe ministrul de Externe Dominic Raab să îi țină locul în ședințele de guvern.

Miniștrii s-au strâns marți, la orele dimineții pe Downing Street, numărul 10, cu inima strânsă. Nimeni nu știa dacă premierul Boris Johnson va prezida prin teleconferință întâlnirea. Boris Johnson, de 55 de ani, a fost diagnosticat cu noul coronavirus în urmă cu doar șase zile și duminică a ajuns la Urgențe. Luni a fost băgat la Terapie Intensivă și a consumat în decursul zilei patru litri de oxigen, în ciuda faptului că reprezentanții guvernului susțineau că nu este încă nevoie să fie conectat la aparatele de respirație artificială. O întrebare zăcea pe buzele tuturor: cine îi va lua locul? Răspunsul a venit rapid: scaunul lui Johnson a fost ocupat de ministrul de Externe Dominic Raab și prima temă pe ordinea de zi a fost: ce măsuri trebuie luate în condițiile în care bilanțul îmbolnăvirilor a depășit 50.000 și cel al deceselor trece de 5.000?

Dominic Raab, în vârstă de 46 de ani, este practic mâna dreaptă a premierului. El este de profesie avocat și a fost ales în Parlament încă din 2010. A intrat în guvern cinci ani mai târziu, diind unul dintre cei mai apreciați politicieni ai partidului Conservator. Este un adept al Brexit-ului și în 2018 a fost cea mai sonoră voce din guvernul format de Theresa May în susținerea ieșirii din blocul comunitar european. Raab s-a implicat personal în ultimele luni în aducerea britanicilor în țară, după ce granițele au fost închise din cauza epidemiei de coronavirus. ”Treburile guvernamentale trebuie să continue”, a declarat Raab în deschiderea ședinței de guvern.

Citește și:

Premierul britanic Boris Johnson e la Terapie Intensivă! Cine conduce acum Guvernul?

Premierul britanic Boris Johnson şi partenera lui s-au logodit! Cei doi vor deveni părinți

Cum este ales înlocuitorul premierului britanic?

Marea Britanie nu are o Constituție scrisă precum SUA și nu este desemnată o linie clară pe linia succesiunii șefului de Guvern. Chiar dacă orice premier britanic are și un vice-premier, asta nu înseamnă că acesta va ocupa scaunul în cazul retragerii inopinate a acestuia. Absența unei Constituții scrise permite improvizații de moment pe scena politică. Conform prerogativelor de șef de stat, Regina va alege înlocuitorul premierului, însă acesta trebuie să fie desemnat mai întâi pe plan politic, la masa negocierilor dintre partide. Conform regulilor, premierul britanic rămâne în funcție până la expirarea mandatului sau până demisionează sau moare.

Ce se întâmplă dacă premierul devine incapabil să își exercite funcția?

Nu mai puțin de șapte premieri britanici au murit în timpul mandatului. Conform tradiției, monarhul aflat pe tron a cerut Parlamentului să aleagă un alt membru din Guvern capabil să îi ducă misiunea mai departe. Cu câteva săptămâni înainte de încheierea Primului Război Mondial, prim ministrul David Lloyd George s-a îmbolnăvit de gripă spaniolă și aparatul de stat a evitat să facă publice informații despre sănătatea lui pe timpă de pandemie pentru că ar fi aruncat națiunea pe culmele disperării. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Winston Churchill a suferit un atac cardiac ușor, în decembrie 1941, dar și-a continuat mandatul. Premierii britanici care au decedat la scurt timp după terminarea mandatului au fost Andrew Bonar Law, în 1923 și Neville Chamberlain, în 1940.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net