Cine este Roman Protasevici, jurnalistul captiv în Belarus după deturnarea unui avion

Ultima actualizare:

    Roman Protasevici a fost capturat în urma deturnării unui avion cu peste 100 de pasageri la bord
Roman Protasevici a fost capturat în urma deturnării unui avion cu peste 100 de pasageri la bord

Povestea jurnalistului opozant al regimului de la Minsk, Roman Protasevici, pare ruptă din scenariul unui film cu Jason Bourne, căci are toate ingredientele unui complot născocit la Hollywood. O aeronavă Ryanair, care zboară pe o rută comercială de la Atena, la Vilnius, Lituania, este interceptată de un un MIG 29 la ordinele președintelui Belarusului, Alexei Lukașenko, iar apoi este redirecționată către aeroportul de la Minsk. Pretextul: la bordul s-ar afla bombă revendicată (aflăm ulterior) de gruparea Hamas. Însă, realitatea este cu totul alta. Autoritățile din Belarus doreau să-l aresteze pe opozantul Roman Protasevici, un jurnalist care călătorea la bordul avionului de linie. Protagonistul este reținut și închis la un centru de detenție. Iată cine este Roman Protasevici, tânărul dizident capturat prin deturnarea unui aeronave cu peste 100 de pasageri la bord.

Povestea face rapid înconjurul lumii, iar Europa rămâne șocată. Deturnarea unui avion la ordinele unui președinte de stat este un act de terorism incalificabil, primul de acest gen și condamnat vehement de toți liderii mondiali.

Între timp, în Belarus lucrurile se mișcă repede: Roman Protasevici este arestat pe aeroport împreună cu iubita lui și dus la un centru de detenție. Aici este bătut și maltratat, iar apoi obligat să posteze pe rețelele de socializare un filmuleț în care să spună că totul este bine. Părinții săi, rudele, prietenii, cunoscuții - toți declară că tânărul se află însă în stare critică, internat într-un spital, cu probleme serioase la inimă. 

Cine este Roman Protasevici este întrebarea care se află în aceste zile pe buzele tuturor. Unii ar spune că este un simbol al luptei împotriva comunismului din Belarus Alții, că este un erou și un martir. Președintele dictator Alexei Lukașenko îl consideră însă unul dintre cei mai mari dușmani ai regimului său și își dorește eliminarea opozantului - faptele recente o dovedesc - prin orice mijloace. Situația politică în estul continentului este foarte gravă din moment ce comuniștii au fost în stare să deturneze un avion cu pasageri pentru a prinde un singur om. 

Jurnalist independent, dizident și activist, cofondatorul canalului liber NEXTA

Se pare că unele dintre fostele state ale blocului Sovietic încă fac legea în estul continentului. Duminică, regimul comunist din Belarus a luat o decizie fără precedent, care a stârnit furia și indignarea întregii lumi. Au deturnat un avion cu pasageri pentru a prinde un om, au fost în stare să pirateze unui avion de linie pentru a-l aresta pe unul dintre cei mai vehementi opozanți ai regimului, pe Roman Protasevici un tânăr de numai are 26 de ani. 

CITEȘTE ȘI: Reacția jurnalistului arestat la Minsk, înainte să fie dat jos din avion: "Aici mă aşteaptă pedeapsa cu moartea"

În Belarus au rămas puține surse independente de știri, căci majoritatea a fost forțată să se închisă după protestele care au avut loc în urma alegerilor prezidențiale din 2020, al căror rezultate au fost fraudate. Lukașenko a revenit atunci la putere prin furt, însă asta l-a determinat și mai mult să pună „botniță” odată pentru totdeauna presei libere. Atunci s-a remarcat tânărul Roman Protasevici, un jurnalist care a devenit cofondator și editor al canalului NEXTA de pe platforma de socializare Telegram, una dintre puținele voci libere, care nu au putut fi închise de regim. Tânărul activist și-a câștigat rapid simpatia tuturor opozanților regimului și a devenit un simbol al luptei împotriva comunismului din Belarus. El a fost portavocea poporului, organizând o mulțime de proteste și demonstrații împotriva guvernului și oferind publicității informații prețioase, ce se doreau a fi ascunse de ochii Europei. Protasevici este în prezent redactor-șef al unui punct de lucru politic din Belarus găzduit pe aplicația de mesagerie Telegram numită „Belarus of the Brain”, care are aproximativ un sfert de milion de abonați, relatează Reuters.

Protasevici luptă împotriva regimului de la Minsk din exil 

Roman Protasevici a fugit împreună cu părinții săi în Polonia în anul 2019 din cauza presiunilor venite din partea autorităților belaruse. Ulterior s-a mutat la Vilnius, capitala Lituaniei, unde se află și liderul opoziției Sviatlana Tsikhanouskaya. De atunci, Roman trăiește în exil însă continuă să lupte împotriva regimului impus de Alexei Lukașenko și o face foarte bine căci devine o persoană din ce în ce mai influentă. Totul culminează cu momentul în care Guvernul din Belarus îl consideră terorist și îl trece pe lista celor mai căutate persoane. El este acuzat de incitare la dezordine publică și ură socială. Motiv pentru care se încearcă prinderea dizidentului și arestarea sa. Acest lucru se întâmplă duminică, în cel mai urât și mișelește mod cu puțință: deturnarea unui avion cu peste 100 de oameni la bord. 

CITEȘTE ȘI: Europa își închide spațiul aerian pentru aeronavele din Belarus. Alte sancțiuni impuse în contextul capturării lui Roman Protasevici

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net