Generalul Qassem Soleimani a fost ucis vineri, 3 ianuarie, într-un atac aerian american, comandat de Donald Trump. Al doilea cel mai important lider iranian avea 62 de ani, iar în urmă cu 18 luni îl avertizase pe președintele american: "Domule Trump, îţi spun, suntem mai aproape de tine decât crezi. Tu vei porni războiul, dar noi îi vom pune capăt".


La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Qassem Soleimani era foarte popular în Iran şi chiar se discuta de o eventuală candidatură al lui la preşedinţie. Totuşi, el era mai puţin cunoscut în afara regiunii.

"În Iran era mai important decât preşedintele. Discuta cu toate facţiunile, avea linie directă cu liderul suprem şi se ocupa de politica regională a Iranului", a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation.

În autobiografia sa, el a scris că s-a născut la Rabor, un oraş din estul Iranului, iar la 13 ani a plecat în localităţile vecine pentru a munci să plătească datoria tatălui său. Când a căzut regimul,  în 1979,  Suleimani s-a alăturat ayatollahului Ruhollah Khomeini şi Gărzilor Revoluţiei.

În următorii doi ani, el a fost trimis în războiul contra Irakului, remarcându-se prin numeroase misiuni de recunoaştere în spatele liniilor inamice şi fiind numit şef de brigadă. A fost rănit şi a pierdut mulţi oameni, dar a şi intrat în contact cu numeroşi militari străini.

Soleimani, acuzat că a sponsorizat miliția Shia

Când a căzut Guvernul irakian în 2003, Soleimani a condus trupele Quds şi a fost acuzat că a sponsoriat miliţia Shia, care a ucis mii de civili irakieni.

Cu 18 luni înainte de moartea sa, Suleimani i-a transmis un avertisment public lui Donald Trump."Domule Trump, îţi spun, suntem mai aproape de tine decât crezi. Tu vei porni războiul, dar noi îi vom pune capăt".

Potrivit unui sondaj publicat de IranPoll în2018, 83 % dintre iranieni aveau o părere bună despre Soleimani, care îi devansa pe preşedintele Hassan Rohani şi şeful diplomaţiei Mohammad Javad Zarif.

Ayatollahul Khamenei a promis că va răzbuna moartea lui Soleimani

Pentagonul a anunţat uciderea generalului Qassem Soleimani, în urma atacurilor aeriene de la Bagdad. Autorităţile de la Teheran au calificat drept o "escaladare extrem de periculoasă" uciderea lui Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea lui Soleimani.

"Martiriul este recompensa pentru munca sa neobosită din toţi aceşti ani (...). Dacă Dumnezeu o vrea, opera şi drumul său nu se vor opri aici iar o răzbunare impacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au pătat mâinile de sângele său şi de al altor martiri", a scris ayatollahul Khamenei pe contul de Twitter.

Uciderea lui Soleimani, cea mai importantă operațiune de ”decapitare” condusă vreodată de americani

La puţin timp după operaţiune, Pentagonul a anunţat că preşedintele american Donald Trump a dat chiar el ordinul de a fi "ucis" Soleimani, un lider al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice. 

Este vorba despre cea mai importantă operaţiune de "decapitare" condusă vreodată de Statele Unite, de mai mare amploare decât cele în care au fost ucişi Abou Bakr al-Baghdadi sau Oussama Ben Laden, şefii grupărilor Stat islamic (SI) şi Al-Qaïda, a comentat Phillip Smyth, specialist american în grupările şiite armate. 

atac-bagdad.jpg

atac in bagdad
Rachetele americane au lovit maşina în care se afla Soleimani, în apropierea Aeroportului Internaţional Bagdad
foto: EPA EFE

 

De mai mulţi ani, Bagdadul este prins între cei doi mari aliaţi ai săi, american şi iranian. 

Marţi, aceleaşi părţi au reuşit să atace ambasada americană de la Bagdad, în Zona verde ultrasecurizată. 

Lovitura americană de vineri dimineaţa vine în urma acestui atac, dar şi a unei serii de atacuri contra diplomaţilor şi soldaţilor săi care durează de mai multe săptămâni. Nerevendicate, atacurile au fost atribuite de Washington forţelor pro-Iran din Irak. 

"La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american în străinătate ucigându-l pe  Qassem Soleimani", a transmis Pentagonul într-un comunicat. 

Citește și:

Mii de irakieni au strigat «Moarte Americii!» la funeraliile generalului Qassem Soleimani

Dinastia Shah: cum arăta Iranul înainte de Revoluția Islamică

 
 
Loading...