Tragedie de nedescris! Conflictul dintre Hamas şi statul Israel atinge cote inimaginabile şi zeci de civili au plătit cu viaţa. Cele două părţi se atacă reciproc începând de luni, după ce săptămâna trecută au avut loc manifestaţii violente ale palestinienilor în Ierusalim. Hamas a lansat peste 1.600 de rachete.


Sirenele au urlat înfricoşător miercuri seara, după lăsarea întunericului în Tel Aviv şi Beersheba. Apoi au urmat explozii puternice.

h_568nj89060_copy.jpg

Odată cu lăsarea serii rachetele Hamas brăzdează cerul

Nu mai puţin de 35 de oameni au murit în Gaza şi 6, în Israel. Bilanţul deceselor a crescut la 75 de morţi, printre care 17 copii şi cinci femei.

Hamas a tras peste 1.600 rachete asupra oraşelor Tel Aviv, Ierusalim şi Beersheba. În exploziile de lângă Tel Aviv au murit şi doi copii israelieni. Unul dintre ei nu împlinise încă 6 anişori.

detaliu_1_h_hh56886304_copy.jpg

O femeie a murit şi 30 de persoane au fost rănite la Holon, lângă Tel Aviv, după ce un autobuz a luat foc

În replică, forţele aeriene israeliene au bombardat, în noaptea de miercuri, mai multe clădiri din oraşul Gaza unde s-ar ascunde lideri Hamas.

Avioanele israeliene au doborât turnul de 17 etaje Al-Shorouk în care se află birourile postului de televiziune palestinian Al-Aqsa.

h_56gggg887705_copy.jpg

În Aqaba, lângă oraşul Tubas, palestinienii îşi jelesc morţii

MAE a emis avertismente şi le recomandă cetăţenilor români să evite pe cât posibil deplasarea în Israel şi Fâşia Gaza.

ONU a anunţat că va trimite în zona de conflict dintre Israel şi West bank, dar şi dintre Israel şi Fâşia Gaza trupe pentru menţinerea păcii, după ce miercuri seara rachetele trase de Hamas asupra mai multor oraşe israeliene au făcut victime în rândul civililor.

Rusia şi UE cheamă ambele părţi la masa negocierilor pentru a evita escaladarea situaţiei.

h_5689gg0452_copy.jpg

Lângă ruinele blocurilor bombardate, copiii din oraşul Gaza fac poze cu dezastrul

În replică, premierul israelian Benjamin Netanyahu răspunde pe un ton ameninţător şi avertizează Hamas că replicile la atacurile lor vor fi extrem de dure.

Mai multe manifestaţii pro-palestiniene au avut loc în Istanbul, Turcia, Bruxelles, Belgia şi în mai multe oraşe din SUA.

Oraşul Lod, din Israel, care e alcătuit din populaţie mixtă israeliano-palestiniană, a devenit în ultimele zile un teatru de război între localnici. 

h_5689ff0423_copy.jpg

Mai multe clădiri din Fâşia Gaza, bombardate de aviaţia israeliană

Premierul Netanyahu a declarat stare de urgenţă în localitate şi a ordonat armatei să restabilească ordinea. Principalele oraşe vizate de atacurile avioanelor israeliene sunt Gaza şi Khan Yunis, din Fâşia Gaza.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit ieri de urgenţă pentru a impune măsurile necesare în regiune înainte ca situaţia să se agraveze şi să afecteze şi mai mult populaţia civilă.

Scutul anti-rachetă Iron Dome folosit de Israel pentru a proteja Ierusalim, Ashkelon şi Tel Aviv şi-a dovedit eficienţa în ultimele zile reuşind să doboare din aer peste 1.300 de rachete trase de Hamas. 

h_5689kk0457_copy.jpg

Mai multe clădiri din Fâşia Gaza, bombardate de aviaţia israeliană

Populaţia din regiune trăieşte sub imperiul groazei pentru că iadul se dezlănţuie pe pământ odată cu venirea nopţii. Mulţi nici nu mai merg seara la casele lor, ducându-se direct în adăposturile subterane, special amenajate pentru a-i proteja de bombe. 

Cele mai grave ciocniri din 2014 încoace

Bombardamentele trupelor aeriene israeliene au distrus sediile centrale ale Hamas, din Gaza. Liderul grupării Bassem Issa a pierit în bombardamente, a confirmat miercuri Hamas. 

Ciocnirile violente au continuat şi în orele dinaintea începerii Eid, sărbătoarea care marchează finalul Ramadanului. 
Ministrul Apărării israelian Benny Gantz a anunţat miercuri că ”Israelul nu e pregătit să înceteze atacurile până când nu se restabileşte calmul în regiune”.

Declaraţia a venit la scurt timp după intervenţia Egiptului care cerea încetarea focului în Fâşia Gaza. Acesta e cel mai grav conflict israeliano-palestinian de la războiul de 50 de zile din 2014.

 

 

 
 
Loading...