Cum arată închisoarea pentru teroriștii dezertori și cum sunt pedepsiți

Ultima actualizare:

    Teroriștii din Siria care dezertează se predau unei tabere de rebeli sirieniFoto: captură foto/BBC
Teroriștii din Siria care dezertează se predau unei tabere de rebeli sirieniFoto: captură foto/BBC

Nu toți militanții Statului Islamic rămân profund devotați organizației teroriste. Cei care dezertează și părăsesc ISIS se predau unei tabere organizată de grupul de rebeli Jaysh al-Tahrir. De aici, ei urmează să se întoarcă în statele de origine unde vor fi pedepsiți cu închisoarea.

"Încercăm să-i reabilităm și le alterăm starea actuală de gândire. Cei care și-au dorit să se întoarcă acasă li s-a permis să contacteze ambasadele statelor de care aparțin și să fie coordonați cu ajutorul nostru”, a declarat comandantul taberei de rebeli, Mohammad al-Ghabi, potrivit BBC.

Printre teroriștii dezertori se află francezi, olandezi, polonezi, precum și luptători din nordul Africii și din Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Acestora li s-a permis să-și aducă și familiile pentru a le proteja de eventualele represalii venite din partea organizației teroriste. Ei sunt ținuți într-un sat din nordul Siriei.

Conform declarațiilor lui al-Ghabi, numărul dezertorilor a crescut pe măsură ce Statul Islamic a început să intre în colaps, iar asta se datorează Turciei, care a finanțat grupul de rebeli pentru a lansa operațiunea ofensivă „Scutul Eufrat”.

„Statul Islamic a început să se dezintegreze în ultimele șapte – opt luni, potrivit informațiilor oferite de agenții noștri. Chiar și așa, Operațiunea „Scutul Eufrat” a fost cea care a dezintegrat ISIS și a condus la rapida avansare a forțelor noastre”, a mai adăugat comandantul taberei rebele, potrivit sursei citate.

Jurnaliștilor BBC nu le-a fost permis să viziteze tabăra, dar au obținut informații din interiorul închisorii pentru teroriști. Se pare că acestora li se oferă facilități de bază și au mărturisit că în general, sunt tratați bine. Totuși, mulți au dorit să plece și să se întoarcă în țările de origine, chiar dacă știu care vor fi consecințele.

Unul dintre dezertori, pe nume Abu Sumail, a povestit pentru BBC cum a ajuns să pătrundă în organizația teroristă. El și-a părăsit țara de origine, Olanda, a călătorit dându-se drept un  „petrecăreț” plecat în vacanță până a ajuns în Belgia. De aici, el a mers în Gaziantep, din Turcia și a reușit în cele din urmă să scape de serviciile secrete. Dar să intre în Statul Islamic era mult mai ușor decât să plece din organizație.

„Ne-au tratat foarte rău, în special pe cei veniți din alte țări. Ne-a fost foarte greu să plecăm de-acolo. Nu este vorba numai de stilul nostru de viață – obișnuiți cu anumite lucruri – iar apoi să înceapă să te trateze cu duritate. Trebuie să le oferi întreaga ta viață, să înceapă să o controleze și să te folosească pentru lucruri rele”, a mărturisit Sumail.

Cel puțin o jumătate de duzină de luptători ISIS a dezertat până în acest moment și toți sunt conștienți că urmează să fie trimiși tot în închisoare în țările lor de origine. „Cei care nu vor să se întoarcă sau au comis crime, vor fi duși în fața unei curți de judecată „sharia”, care se ghidează după legile islamice și vor fi pedepsiți potrivit gravității crimei comise.”

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net