Cum arată Tel Aviv și Londra, după ce jumătate din populație s-a vaccinat. Regulile, nerespectate în România

Ultima actualizare:

    Israel. Locuitorii din Tel Aviv au umplut plajeleFoto: EPA-EFE
Israel. Locuitorii din Tel Aviv au umplut plajeleFoto: EPA-EFE

Vaccinul anti-COVID-19 reprezintă cea mai eficientă armă în combaterea pandemei. O demonstrează Israelul, ţară fruntaşă la imunizarea populaţiei. Astfel, de duminică, purtarea măştii nu mai e obligatorie în exterior, au anunţat autorităţile, astfel că plajele au fost pline. În România, care nu stă rău la numărul de vaccinări printre statele UE, oamenii aglomerează însă prematur pieţele şi magazinele.

Imunizarea dă roade! Israelul, cu 9,3 milioane de locuitori, a fost una dintre primele ţări care, în primăvara anului 2020, a impus purtarea măştilor în locurile publice.

Situaţia s-a schimbat în ultimele săptămâni, datorită unei vaste campanii de vaccinare. Potrivit haaretz.com, până acum, 5.343.000 de israelieni au primit cel puţin o doză de vaccin, ceea ce reprezintă aproape 57,5% din populaţie. 

Sub 200 de infectări zilnice

“Din moment ce experţii au ajuns la concluzia că masca nu mai este necesară în aer liber, am decis să ridicăm restricţia”, a declarat ministrul israelian al Sănătăţii, Yuli Edelstein.

„Rata de infectare este foarte scăzută în Israel datorită succesului înregistrat de campania de vaccinare, deci este posibilă relaxarea măsurilor”. Ministrul a subliniat că masca rămâne obligatorie în interiorul locurilor publice.


    România. Mulți bucureșteni au dat buzna la cumpărături în Piața OborFoto: Inquam Photos
România. Mulți bucureșteni au dat buzna la cumpărături în Piața OborFoto: Inquam Photos

Israelul a lansat o vastă campanie de vaccinare la sfârşitul lunii decembrie, datorită unui acord cu gigantul farmaceutic american Pfizer, care a livrat rapid milioane de doze, în schimbul informaţiilor cu privire la efectele vaccinării.

Statul ebraic înregistrase un vârf  la jumătatea lunii ianuarie, cu aproximativ 10.000 de infectări zilnice, arată Mediafax. Graţie imunizării masive, în ultima perioadă au fost consemnate sub 200 de infectări zilnice. Această scădere a contaminărilor a permis deja autorităţilor să redeschidă restaurante, baruri şi plaje. De asemenea, guvernul intenţionează să permită, de pe 23 mai, întoarcerea turiştilor străini vaccinaţi, la mai mult de un an după închiderea frontierelor pentru călătorii de agrement.

Explozie de bucurie în Regatul Unit

Imunizarea populaţiei a dat roade şi în Marea Britanie, stat cu peste 60 de milioane de locuitori.


    Israel. Fără mască, la plimbare, prin Tel AvivFoto: EPA-EFE
Israel. Fără mască, la plimbare, prin Tel AvivFoto: EPA-EFE

La începutul lunii aprilie, în jur de 58,2 % din populaţia Regatului Unit primise prima doză de vaccin, iar 7,3% - ambele doze. Prin urmare, în primul weekend de relaxare, la Londra, oraş cu 7,5 milioane de locuitori, a fost o veritabilă sărbătoare.

Oamenii au luat sâmbătă cu asalt străzile şi terasele, după o perioadă de câteva luni de restricţii. Şi vremea a ţinut cu britanicii, fiind o zi frumoasă, astfel că  fost o adevărată aventură ocuparea unei mese la un pub din capitala Regatului Unit.

Potrivit măsurilor actuale privind limitarea pandemiei, sunt permise grupuri de şase persoane, scrie standard.co.uk.


    Marea Britanie. Londonezii au scăpat de restricțiile dureFoto: Profimedia
Marea Britanie. Londonezii au scăpat de restricțiile dureFoto: Profimedia

Ca sardelele, la Piaţa Obor

România se numără printre statele UE cu o rată decentă a vaccinării. Până vineri fuseseră imunizate 2.523.620 de persoane (968.626 – prima doză şi 1.554.994 – ambele doze). Situaţia este însă critică în spitale, unde nu mai există paturi libere în Secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI). Duminică, nu mai puţin de 1.475 de persoane erau internate la ATI.

Cu toate acestea, românii par să ignore pericolul reprezentat de virusul SARS-CoV-2 şi nu respectă toate regulile de protecţie. Sâmbătă, de pildă, oamenii s-au bulucit în Piaţa Obor din Capitală, pentru aprovizionare, întrucât se apropie Sărbătorile pascale.


    China. Mii de sportivi au participat la un semimaraton în Qingdao, din provincia ShandongFoto: Profimedia
China. Mii de sportivi au participat la un semimaraton în Qingdao, din provincia ShandongFoto: Profimedia

Respectarea distanţării e o regulă fundamentală, pe lângă purtarea măştii de protecţie şi o igienă riguroasă. Până la îmbunătăţirea ratei de vaccinare, e important ca românii să ţină cont, în continuare, de măsurile de protecţie.

image
image
image
image
image
image
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net