Decizie istorică în Arabia Saudită. Femeile câștigă dreptul la custodia copiilor

Ultima actualizare:

    Femeile saudite au primit dreptul la custodia copiilorFoto:Getty
Femeile saudite au primit dreptul la custodia copiilorFoto:Getty

Arabia Saudită a luat o decizie cu adevărat istorică în ziua de luni, 12 martie 2018. În ultima perioadă, femeile saudite au primit o serie de drepturi minore, însă ultima hotărâre privind drepturile femeilor reprezintă un pas major în ceea ce priveşte tratarea reprezentantelor sexului feminin cu acelaşi respect de care au parte bărbaţii.

Ministerul saudit al Informațiilor a anunțat, luni, că femeile din Arabia Saudită vor avea dreptul la custodia copiilor, fără să își dea în judecată foștii soți. Decizia este una semnificativă cu atât mai mult cu cât se distanţează de regulile altor ţări musulmane în care autorităţile acordă custodia exclusiv pe linie paternă. Iniţiativa lăudabilă face parte dintr-un plan al reformelor sociale şi politice demarat de prinţul Mohammed bin Salman, în urmă cu aproximativ doi ani. Până la această decizie, femeile din Arabia Saudită erau nevoite să depună petiții în instanță, uneori să aștepte chiar și ani la rând, dacă își doreau să obțină custodia copiilor după divorț, informează CNN.

Femeile s-au bucurat enorm la auzul acestei veşti nesperate. „E ceva ce mi-am dorit în fiecare zi. Progresul de la Ministerul Justiției în ceea ce privește statutul personal – în special ceea ce privește femeile și copiii – este incredibil. O femeie trebuia să petreacă ani la rând în instanță doar ca să-și poată vedea copiii”, a fost declaraţia unei activiste pentru drepturile femeilor. Mai mult decât atât, datorită acestei iniţiative femeile vor dobândi o libertate de mişcare mai mare, căci mamele divorţate vor putea intra în posesia paşapoartelor. Acesta e un pas semnificativ în contextul în care femeile au nevoie de permisiunea „tutorelui” de sex masculin ca să călătoreasă. 


    Regele Salman a luat o decizie istorică
Regele Salman a luat o decizie istorică

Seria schimbărilor în Arabia Saudită a început de ceva timp. Recent, regele Salman al Arabiei Saudite a semnat un decret prin care o numește pe doctorul Tamadhir bint Yosif bin Moqbil Alrammah în funcția de vice-ministru în cadrul Ministerului Muncii și Dezvoltării Sociale. 

În ultimele luni, femeile au primit din ce în ce mai multe drepturi, iar gestul uneia oferă speranţe multora. Recent a fost înfiinţată o sală de sport unde care femeile pot veni pentru a învăţa secretele autoapărării. Se numeşte "FlagBoxing" şi are deviza "Luptă ca o fată". Desigur, este atent mascată pentru a nu putea fi identificată de cei care sunt împotriva unui asemenea gest. Geamurile sunt opace, nu există nici măcar un semn care să indice prezenţa unei săli de sport în zonă şi se află în subsolul unui bloc. "În locul acesta am învăţat să fiu mai empatică şi să înţeleg cât de greu le este unora dintre elevele mele să renunţe la tot ce au învăţat, la valorile tradiţionale", a povestit fondatoarea clubului.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistemul antiaerian rus S-300 FOTO Rush Hour Daily
image
image
image
image
image
image
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Oppenheimer si actorul jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
ana Blandiana 1990 jpg
index webp
1 minestrone jpg jpeg
caroline jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net