Un grup de psihiatri pun la îndoială abilitatea lui Donald Trump de a fi președintele Statelor Unite ale Americii.


Mai mulți experți s-au întrunit în cadrul unei conferințe la Universitatea Yale, unde au discutat inclusiv despre sănătatea mintală a liderului american, potrivit independent.co.uk. Aceștia susțin că Donald Trump este „paranoic și delirant”.

„Avem o responsabilitate etică să avertizăm publicul cu privire la periculoasa boală mintală a lui Donald Trump”, a declarat dr. John Gartner, joi (20 aprilie), în cadrul conferinței de la Yale. Acesta este cofondator al grupului Duty to Warn („Datoria de a avertiza”, în traducere din engleză, n.r.), din care fac parte mai mulți experți care susțin același lucru: Trump nu este potrivit pentru a fi președinte.

Analizând discursurile politicianului, și în special declarațiile sale mulțumitoare cu privire la faptul că ar fi reușit să strângă cei mai mulți oameni la ceremonia sa de investire, experții au ajuns la concluzia că are mari probleme. „Mai mult decât faptul că este mincinos și narcisist, este paranoic, delirant și grandoman, și a dovedit asta țării din prima zi în care a fost președinte. Dacă Donald Trump chiar crede că a avut cea mai mare mulține (de oameni la inaugurare, n.r.) din istorie, asta este delirant”, a mai explicat dr. John Gartner.

James Gilligan, psihiatru și professor la Universitatea din New York, a declarat în cadrul conferinței că Trump este deosebit de periculos, și că a ajuns la această concluzie în contextul în care a lucrat cu unii dintre „cei mai periculoși oameni ai societății”. „Am lucrat cu criminali și violatori. Pot recunoaște pericolul de la o milă distanță. Nu trebuie să fii expert în periculozitate sau să petreci 50 de ani studiind-o, așa cum am făcut eu, pentru a ști cât de periculos este acest om”, a declarat Gilligan.

Dr. Gartner a pornit o petiție pentru îndepărtarea lui Donald Trump de la conducerea SUA, pe motiv că este „psihologic incapabil să-și îndeplinească datoriile de președinte în mod competent”. Până acum, a reușit să strângă peste 41.000 de semnături.

Pe de altă parte, au existat și voci din breaslă care au criticat inițiativa celor de la conferință, susținând că ceea ce fac este împotriva Regulii Goldwater, potrivit căreia psihiatrii nu trebuie să emită opinii profesionale privind persoanele pe care nu le-au examinat personal.

 
 
Loading...