Emil Constantinescu, la funeraliile lui Jacques Chirac, alături de Bill Clinton și Vladimir Putin

Ultima actualizare:
Actuali și foști șefi de stat au asistat la funeraliile lui Jacques Chirac
Actuali și foști șefi de stat au asistat la funeraliile lui Jacques Chirac

Emil Constantinescu a participat luni la funeraliile fostului președinte francez Jacques Chirac. Președinte al României în perioada în care Chirac conducea Franța, Emil Constantinescu a participat la funeraliile organizate la biserica Saint-Sulpice din Paris alături de Vladimir Putin și Bill Clinton.

Funeraliile publice ale lui Jacques Chirac au avut loc luni, la biserica Saint-Sulpice din Paris, urmând ca trupul neînsuflețit  fostului președinte francez să fie înmormântat în cimitirul Montparnasse, în cadrul unei ceremonii foarte restrânse.

În jurul prânzului, numeroși actuali și foști oameni de stat au ajuns la biserica Saint-Sulpice. Printre aceștia, fostul președinte Emil Constantinescu, cel care l-a primit la București pe Jacques Chirac imediat după preluarea mandatului, în februarie 1997.

 La funeralii au mai fost prezenți actualul președinte francez Emmanuel Macron, însoțit de soția sa, Brigitte Macron, foștii președinți francezi Nicolas Sarkozy și François Hollande, dar și fostul președinte american Bill Clinton și președintele rus Vladimir Putin, care a evitat intrarea principală. A lipsit, din partea Germaniei, fostul cancelar Gerhard Schröder.

Emil Constantinescu și Jacques Chirac, februarie 1997
Emil Constantinescu și Jacques Chirac, februarie 1997

Jacques Chirac, un susținător al aderării României la NATO

În calitate de preşedinte francez, Jacques Chirac a vizitat România în 21 şi 22 februarie 1997 în cadrul unui turneu mai larg prin regiunea est europeană care cuprindea ţări precum Polonia, Ungaria şi Cehia. O vizită oficială ce a survenit la doar două luni după preluare puterii de la Bucureşti de către preşedintele Emil Constantinescu. In faţa Parlamentului român, Chirac îşi exprimase atunci dorinţa ca România să adere la NATO "cât de repede, dacă se poate chiar din 1999". Aderarea României la pactul nord-atlantic avea să se concretizeze abia în 2004.


    Emil Constantinescu și Jacques Chirac, februarie 1997foto: EPA
Emil Constantinescu și Jacques Chirac, februarie 1997foto: EPA

Jacques Chirac a murit la 86 de ani

Fostul președinte francez Jacques Chirac a murit joi, 25 septembrie, la vârsta de 86 de ani, a anunțat ginerele său, Frédéric Salat-Baroux. ”Președintele Jacques Chirac s-a stins în această dimineață, în liniște, înconjurat de familie”, a declarat soțul lui Claude Chirac pentru AFP.

Jacques Chirac, care nu a mai apărut în public de câțiva ani, a fost președintele Franței timp de 12 ani, în perioada 1995-2002, de două ori prim-ministru, de trei ori primarul Parisului, președinte de partid și ministru în mai multe legislaturi. Mandatele sale la palatul Elysée vor rămâne în istorie pentru refuzul categoric față de al doilea război din Irak, pentru asumarea responsabilității pentru crimele nazismului sau pentru semnalul de alarmă tras în fața degradării mediului (vestita formulare ”casa noastră arde”).

Citește și:

Clopotul de la Notre Dame a bătut pentru Jacques Chirac, prima oară de la incendiu

Jacques Chirac a murit la 86 de ani. Drama personală care a umbrit întreaga carieră a fostului președinte francez

image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net