Europa își închide spațiul aerian pentru aeronavele din Belarus. Alte sancțiuni impuse în contextul capturării lui Roman Protasevici

Ultima actualizare:

    Jurnalistul Roman Protasevici călătorea cu un avion Ryanair
Jurnalistul Roman Protasevici călătorea cu un avion Ryanair

Europa își închide spațiul aerian pentru aeronavele din Belarus, au convenit, luni, liderii UE. Aceștia au adoptat și alte sancțiuni în contextul deturnării unui avion pentru arestarea lui Roman Protasevici, un jurnalist opozant al regimului de la Minsk.

Europa fierbe, este furioasă și privește neputincioasă cum regimul comunist de la Minsk face legea în estul continentului. Duminică după-amiază, un avion civil Ryanair a fost deturnat de autoritățile din Belarus pentru arestarea unui opozant al lui Alexandr Lukașenko - Roman Protasevici. Scandalul de proporții ne aduce aminte de o altă poveste cutremurătoare, cea a lui Alexei Navalnîi, opozant al lui Putin, care a fost otrăvit cu novicioc și a fost salvat pe ultima sută de metri într-o clinică din Germania.

Liderii Uniunii Europene au convenit, luni, asupra unui set de sancţiuni împotriva Belarusului și anume interzicerea utilizării spaţiului aerian şi a aeroporturilor din cele 27 de state membre, transmite CNBC, citat de news.ro. De asemenea, s-a decis impunerea de sancţiuni individuale împotriva oficialilor implicaţi în operaţiunea în urma căreia a fost arestat activistul Roman Protasevici. Mai mult,  Europa cere Organizaţiei Internaţionale pentru Aviaţie Civilă să înceapă de urgență o investigaţie legată de această acţiune fără  precedent, descrisă de către unii oficiali drept terorism de stat.

CITEȘTE AICI PRIMUL MESAJ AL LUI ROMAN PROTASEVICI DUPĂ ARESTAREA SA PE AEROPORTUL DE LA MINSK

Belarus, sub embargo aerian

Mai multe companii aeriene europene și nu numai au reacționat la deturnarea de către regimul Lukașenko a zborului Ryanair pentru arestarea lui Roman Protasevici și au anunțat că nu vor mai tranzita Belarusul, relatează Reuters.

Printre companiile care au luat această decizie se numără Singapore Airlines care va modifica traiectoria zborurilor din Europa pentru a evita această țară. Compania anunțat că va continua să urmărească cu atenție situația. Și companiile europene Air France, Lufthansa, SAS, AirBaltic, KLM și Finnair au anunțat, de asemenea că aeronavele lor nu vor mai zbura prin Belarus și vor găsi rute alternative prin care să evite această țară.

Liderii UE cer eliberarea imediată a lui Roman Protasevici

În acest caz, calificat drept o ”deturnare” a cursei de duminică între Grecia şi Lituania a unui avion al operatorului irlandez Ryanair, liderii UE au cerut eliberarea imediată a lui Roman Protasevici, un opozant cunoscut al preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko. Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, fost redactor-şef al influentei publicaţii a opoziţiei Nexta, a fost arestat duminică după-amiaza, după aterizarea de urgenţă, pe aeroportul din Minsk, a unui avion Ryanair în care se afla, în urma unei false alerte cu bombă. Partenera acestuia, rusoaica Sofia Sapega, a fost arestată la rândul ei.

CITEȘTE ȘI: Reacția jurnalistului arestat la Minsk, înainte să fie dat jos din avion: "Aici mă aşteaptă pedeapsa cu moartea"

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net