Exit-poll-urile din Irlanda indică un vot majoritar în favoarea liberalizării avortului

Ultima actualizare:

    Irlandezii au votat pentru eliminarea amendamentului care interzice întreruperea sarcinii Foto:Getty
Irlandezii au votat pentru eliminarea amendamentului care interzice întreruperea sarcinii Foto:Getty

Vineri, 25 mai, irlandezii au fost chemaţi la urne pentru a vota în cadrul unui referendum privind eradicarea interdicţiei de a avorta. Subiectul acesta este unul amplu dezbătut în societatea irlandeză de peste 35 de ani, iar actualul premier irlandez, pe nume Leo Vardakar se pronunţă în favoarea legalizării avortului, efectuând campanii intense în acest sens.

Un sondaj pentru Irish Times indica faptul că 68% dintre irlandezi au votat “Da” pentru abrogarea celui de al 8-lea amendament din constituţie, în timp ce un sondaj pentru RTE estima la 69,4% proporţia votanţilor favorabili liberalizării avorturilor. Peste 3,5 milioane de irlandezi au fost îndemnaţi să se prezinte la vot pentru a se pronunţa în cadrul unui referendum iniţiat de iniţiat de premierul Varadkar în privinţa eliminării sau menţinerii unui amendament constituţional care interzice avortul. În apelul său de a vota pentru „Da”, şeful guvernului irlandez a spus că „de la introducerea celui de-al optulea amendament la Constituţie, 170.000 de femei au plecat în străinătate pentru a face întrerupere de sarcină”.

Legislaţia irlandeză privind întreruperea de sarcină este una dintre cele mai restricite din întrega Europă, violul, incestul sau malformaţiile fătului nefiind motive întemeiate şi legale pentru a avorta. 

Amendamentul 8, cel care priveşte interzicerea avortului a fost adoptat în anul 1983 şi a fost contestat de mii de persoane de-a lungul timpului. Un medic obstetrician irlandez intervievat de Le Monde spune însă că legislaţia este absurdă. «Cum măsori riscul serios al unei femei de a muri pentru a-i face avort ? Stiut fiind că decizia medicală se ia sub ameninţarea unei pedepse de 14 ani închisoare pentru mamă şi medic în caz de eroare de diagnostic». În centrul Irlandei majoritatea oamenilor arborează tricoruri sau alte însemne favorabile abrogării interdicţiei, iar mii de cetăţeni irlandezi plecaţi în alte ţări s-au întors special acasă pentru a lua parte la acest referendum. 

Eforturile irlandezilor de a elimina amendamentul 8 a dat roade, căci un sondaj pentru Irish Times indica faptul că 68% dintre aceştia  au votat “Da” pentru abrogarea celui de al 8-lea amendament din constituţie, în timp ce un sondaj pentru RTE estima la 69,4% proporţia votanţilor favorabili liberalizării avorturilor. Prezenţa la vot a fost una ridicată, în anumite regiuni depăşind 70%. Exit poll-urile indică o segmentare clară în funcţie de grupurile de vârstă, căci 87% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani s-au pronunţat în favoarea eliminării amendamentului, în timp ce persoanele din segmentul de vârstă de peste 65 de ani au respins vehement acest lucru, într-o proporţie de aproximativ 59%, relatează ştirileprotv.ro. 

Numărătoarea voturilor va continua, iar rezultatul final va fi anunţat în cursul zilei de sâmbătă, 26 mai. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net