Gâscanul de mare a murit lângă iubita din ghips

Ultima actualizare:

    Nigel şi-a făcut un cuib lângă un grup de gâşte false după ce s-a amorezat de una dintre ele
Nigel şi-a făcut un cuib lângă un grup de gâşte false după ce s-a amorezat de una dintre ele

Veste tristă pentru iubitorii necuvântătoarelor! Nigel, cunoscut în lumea ornitologilor drept „cea mai singuratică pasăre din lume”, s-a stins din viaţă alături de păpuşile din ghips lângă care trăia de trei ani pe insula Mana, de lângă Noua Zeelandă.

Gâscanul de mare Nigel, din specia Morus Bassanus, a fost abandonat de stolul de aproximativ 30 de surate pe insula Mana, din largul coastelor neo-zeelandeze. El s-a îndrăgostit de una dintre cele 80 de „păpuşi” făcute de îngrijitorii rezervaţiei naturale şi a construit chiar şi un cuib pentru a-şi convinge aleasa inimii să îi facă urmaşi.

Începând cu 1976, peste 80 de gâşte de mare false din această specie, confecţionate din ghips, au fost montate de personalul care protejează insula de braconieri. Conform îngrijitorului Chris Bell care l-a descoperit pe Nigel fără suflare, „păsările din ghips au fost puse pentru a atrage stolurile de gâşte de mare care s-au mutat într-o altă parte a insulei”. Nigel, care a fost numit aşa pentru că „nu avea pereche, în ciuda faptului că face parte dintr-o specie extrem de socială”, a ajuns pe insulă la începutul anului 2015.


    Lângă gâştele din ghips şi-a dat ultima suflare singuraticul Nigel
Lângă gâştele din ghips şi-a dat ultima suflare singuraticul Nigel

Scopul era clar: voia să se împerecheze. I-a construit iubitei un cuib din beţigaşe şi alge şi a aşteptat în sânul grupului de patru păpăuşele din ghips ca aceasta să îi dea un semn. Gâştele de mare îşi aleg un partener pe viaţă şi nu se despart niciodată de acesta. Se hrănesc cu peşte şi abia după ce împlinesc 5 ani îşi schimbă culoarea penajului. „Îmi pare rău pentru că i-am stricat planurile de viaţă ale lui Nigel cu gâsca noastră de ghips. A rămas aici alături de ea, în loc să stea cu suratele lui din colonie. Peste şase luni gâştele de mare se vor întoarce pe insula Mana şi aici va fi iar veselie”, a povestit îngrijitorul Chris Bell.

Click! spune

În tinereţe (până la 5 ani) penajul gâştelor de mare este cafeniu, abia apoi se deschide la culoare. Au aripile de 180 cm, cresc până la 110 cm lungime şi pot cântări până la 4 kg. Gâştele Morus Bassanus îşi fac cuibul în acelaşi loc, femelele depun un singur ou, iar puiul eclozează după 45 de zile. Gâştele sunt păsări migratoare şi zboară mii de kilometri peste Atlantic din calea iernii. Trăiesc în medie 10-12 ani şi se hrănesc cu hering.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net