Germania propune ieşirea temporară a Greciei din Zona euro. Guvernul lui Tsipras ar putea fi remaniat

Ultima actualizare:

    Alexis Tsipras nu mai este de joi, 20 august premierul Greciei Foto: Getty
Alexis Tsipras nu mai este de joi, 20 august premierul Greciei Foto: Getty

Miniştrii de Finanţe din Zona Euro se află la Bruxelles, unde discută planul de reforme înaintat de guvernul de la Atena. După nouă ore de negocieri sâmbătă (11 iulie), ei nu au ajuns la nici un acord şi se vor întâlni din nou duminică, de la ora 11.00 (ora locală 12.00).

Presă străină notează că următoarele 24 de ore sunt cruciale şi că euro se află în pragul colapsului, conform digi24.ro.

Ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schaeuble, a propus ca planul de reforme să fie îmbunătăţit. În caz contrat, el susţine că o soluţie ar fi ieşirea Greciei din zona euro pentru o perioadă de cinci ani. Guvernul lui Alexis Tsipras nu este însă de acord cu această sugestie. 

În prima variantă, ministrul german sugerează că Atena ar trebui să îşi transfere bunuri în valoare de 50 de miliarde de euro într-un fond, prin care să îşi mai acopere din datorii. În a doua variantă, Grecia va beneficia de restructurarea datoriei şi se va bucura în continuare de sprijinul Uniunii Europene în calitatea sa de membru. Poziţia ministrului german de Finanţe este susţinută şi de cancelarul Angela Merkel.

Finlanda, Olanda, Lituania, Slovacia, Estonia şi Slovenia sunt de partea Germaniei în această privinţă. Între timp, Franţa, Italia, Cipru şi Comisia Europeană sprijină Guvernul de la Atena. 

Restricţiile bancare rămână în vigoare încă două luni

Ministrul elen al Economiei, George Stathakis, a declarat că restricţiile asupra mişcărilor de capital impuse băncilor din Grecia vor rămâne în vigoare cel puţin două luni.  Stathakis a declarat la postul elen Mega TV că băncile elene ar putea să fie redeschise cel mai devreme săptămâna viitoare, dacă în acest weekend se ajunge la un acord cu creditorii, însă celelalte restricţii, privind retragerile de numerar şi transferurile de capital vor rămâne în continuare în vigoare, notează adevarul.ro.

Guvernul lui Tsipras, la un pas de remariere

Presa străină consideră că oficialii eleni se vor confrunta cu o nouă criză, pe plan politic şi personal, după ce mai multe figuri remarcante din partidul premierului grec au criticat măsurile promise de cabinetul de la Atena. Acest lucru "a dat curs speculaţiilor că Alexis Ţipras va fi forţat nu doar să îşi remanieze cabinetul, ceea ce se poate întâmpla chiar de luni, ci să ceară organizarea alegerilor anticipate în această toamnă", spun jurnaliştii de la The Guardian, conform digi24.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net