Ghețarii din Noua Zeelandă și-au schimbat culoarea din cauza incendiilor din Australia

Ultima actualizare:
Focurile de artificii au luminat portul şi celebra clădire a Operei din Sidney
Focurile de artificii au luminat portul şi celebra clădire a Operei din Sidney

Incendiile puternice din Australia, care au distrus până acum 5 milioane de hectare de vegetație și au făcut 18 victime, afectează și Noua Zeelandă, într-un mod neașteptat. Fumul degajat de incendiile de pădure a colorat într-o nuanță de caramel ghețarul Franz Josef și a făcut greu de respirat aerul din orașul Christchurch.

Fumul degajat de incendiile de pădure din Australia a ajuns în Noua Zeelandă, situată la mii de kilometri distanță, și au colorar ghețarii de aici, potrivit serviciilor de meteorologie şi fotografiilor publicate de localnici pe reţelele sociale, informează AFP, citat de News.ro.

Acest fum, care degajă un miros înţepător, a apărut în zonă prima dată miercuri dimineaţă. În anumite regiuni, soarele a apărut ca un glob roşu sau auriu, în funcţie de grosimea norului toxic.            

"Se poate vedea clar acest fum, care a parcurs în jur de 2.000 de kilometri de-a lungul Mării Tasmaniei", a indicat pe Twitter serviciul neo-zeelandez de prevenire meteorologică.                

"În regiunile cele mai afectate, vizibilitatea este scăzută, la 10 kilometri", potrivit aceleiaşi surse. 

"Putem simţi cu adevărat mirosul de ars, aici, la Christchurch", un oraş situat pe coasta de est a Insulei de Sud", a scris o utilizatoare pe Twitter. 

O altă femeie, Rachel, a publicat o fotografie cu gheţarul "Franz Josef", situat la mai mult de 2.000 de kilometri, unde albul imaculat a căpătat nuanţă maronie. "Lângă gheţarul Franz Josef. Zăpada «caramelizată» este cauzată de praful de la incendiile de pădure", a scris ea miercuri. 

Actorul neo-zeelandez Jemaine Clement a publicat o fotografie cu un soare auriu. "De-a lungul întregii Noi Zeelande, fumul de la incendiile australiene în atmosferă ne oferă acest soare straniu", a comentat el. 

All the way over in NZ the Australian bushfire smoke in the atmosphere giving us this strange sun. pic.twitter.com/KLQ7H4hBIC — Jemaine Clement (@AJemaineClement) January 1, 2020

All the way over in NZ the Australian bushfire smoke in the atmosphere giving us this strange sun. pic.twitter.com/KLQ7H4hBIC

— Jemaine Clement (@AJemaineClement) January 1, 2020

Incendii violente au cuprins Australia din septembrie. Focarele au fost intensificate marţi, în sud-estul teritoriului, din cauza condiţiilor meteorologice favorabile.

Focul de artificii de la Sidney, din noaptea de Revelion, în pericol să fie anulat

Australienii au uitat pentru câteva minute, în noaptea de Revelion, de dezastrul provocat de incendiile de vegetație. Locuitorii din Sidney, alături de numeroşi turişti veniţi din toată lumea special pentru acest eveniment, au întâmpinat noul an cu uriaşe focuri de artificii, care au luminat portul şi celebra clădire a Operei. 


    Focurile de artificii au luminat portul şi celebra clădire a Operei din Sidneyfoto: Getty Images
Focurile de artificii au luminat portul şi celebra clădire a Operei din Sidneyfoto: Getty Images

Jumătate de milion de oameni au semnat o petiție prin care au cerut ca spectacolul pirotehnic de la Sidney să fie anulat, iar banii care urmau să fie cheltuiți pe artificii să fie donați. Autorităţile au refuzat să dea curs acestei solicitări.

image
image
image
image
image
image
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net