Hillary Clinton a primit mai multe voturi, dar Donald Trump a câștigat alegerile! Explicația

Ultima actualizare:

    Candidata democrată a câștigat votul popularFoto: Getty
Candidata democrată a câștigat votul popularFoto: Getty

Hillary Clinton a primit, de fapt, mai multe voturi decât Donald Trump, dar din cauza sistemului bazat pe numărul de electori atribuit fiecărui stat, republicanul a câștigat președinția.

Clinton a devenit al cincilea candidat la președinția din SUA care a terminat cu mai multe voturi în fața rivalului său, dar care a pierdut alegerile în ansamblu. Democrata a obținut 59.299.381 de voturi la nivel național. Cu toate acestea, magnatul republican a câștigat cu 163.641 voturi mai puțin, obținând 59.135.740, relatează metro.co.uk.

Victoria lui Donald Trump se datorează modului în care funcționează sistemul electoral din Statele Unite ale Americii, pe care chiar el l-a numit „de rahat”, într-una din postările sale controversate de pe rețeaua de socializare Twitter. În teorie, conform calculelor NPR, un candidat poate câștiga alegerile prezidențiale din SUA cu mai puțin de 30% din votul popular. Deci, cum funcionează sistemul electoral american? În Statele Unite, candidații sunt în competiție pentru a obține numărul de electori (270 de electori - numărul minim pentru victorie), nu majoritatea votului popular, așa cum este în România și în alte state europene. Fiecare stat din Colegiul electoral are un anumit număr de electori. În cazul în care un candidat obține majoritatea voturilor populare într-un astat, acesta câștigă în acel stat. Astfel că, în acest fel, un candidat ca Trump poate câștiga state întregi cu majorități înguste. Se întâmplă acest lucru de multe ori? Nu. Deși este posibil, acest rezultat este incredibil de rar, iar asta se datorează faptului că rezultatele sunt rareori atât de apropiate precum a fost în acest caz.

Iată alți patru candidați care au pierdut, deși au primit mai multe voturi

  • Al Gore a pierdut în fața lui George W. Bush, în anul 2.000, cu cinci electori, dar a câștigat votul popular.
  • Grover Cleveland a pierdut în fața li Benjamin Harrison în 1888.
  • Samuel Tilden a pierdut în fața lui Rutherford B. Hayes în 1876
  • Andrew Jackson a pierdsut în fața lui John Quincy Adams în 1824.

Nu-și dorește nimeni să schimbe acest sitem? Ei bine, ultima dată când sistemul Colegiului Electoral a fost aruncat într-o dezbatere serioasă a fost în anii '60. O rezoluție a fost propusă la sfârșitul deceniului: alegerea directă a președintelui și vicepreședintului, cu un posibilitatea unui run-off atunci când niciunul dintre candidați nu primea mai mult de 40% din voturi. Rezoluția a ajuns să fie dezbătută în Congresul american, dar nu a trecut de Senat. De atunci, nicio încercare de schimbare a sistemului nu a mai ajus atât de departe. Cu toate acestea, specialiștii cred că alegerile de anul acesta ar putea schimba acest lucru. 

image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net