Iată ultimele fiţe în materie de funeralii!

Ultima actualizare:

    Cenuşa defunctului este eliberată  în stratosferă la 36.000 de metri şi purtată  către cosmos de vânturile puternice
Cenuşa defunctului este eliberată în stratosferă la 36.000 de metri şi purtată către cosmos de vânturile puternice

Un lucru este cert: nici înmormântările nu mai sunt ce au fost odinioară. Tabloidul britanic ”The Sun” a studiat oferta diversificată de pe segmentul pompelor funebre, disponibilă pentru 2019. Astfel, în funcţie de dorinţa defunctului, trupul acestuia poate fi transformat la cerere în: lichid, diamant, cenuşă, îngrăşământ pentru plante, praf de stele, gheaţă sau mâncare pentru peşti.

Fel de fel de reclame morbide, pline de umor englezesc au inundat spaţiul public din Marea Britanie. În funcţie de dorinţa defunctului trupul acestuia poate fi transformat prin proceduri ecologice sau nu, în diferite forme şi stări de agregare. Una dintre cele mai populare forme alternative pentru funeralii este ”transformarea defunctului în praf de stele”. Pe cât de poetic sună pe atât de morbid este în realitate. Compania britanică Ascension Flights, cu sediul în Sheffield, cere echivalentul a 1.000 de euro pentru a trimite în stratosferă cenuşa defunctului. Ascension 1 este un balon cu heliu de care e ataşată o capsulă în care este depusă cenuşa. Familia îndoliată poate urmări pas cu pas ridicarea la cer a defunctului cu ajutorul unei camere video HD. Balonul se înalţă până la 36.000 de metri, iar familia îndurerată comandă de la sol deschiderea urnei urmărind cum cenuşa este dispersată de vânturile puternice şi împinsă în cosmos. Însă acest tip de funeralii nu este nici pe departe cel mai ciudat. Un loc aparte, îl ocupă ”înmormântările în cer” tradiţionale în Nepal. Trupurile morţilor sunt lăsate pe stânci, la mare altitudine după ce sunt unse cu grăsime de iac, ceai şi mirodenii pentru a fi mâncate de vulturi. Mulţi occidentali optează pentru acest gen de funeralii, chiar dacă uneori ajung să coste peste 30.000 de dolari, din cauza birocraţiei, transportului şi condiţiilor specifice de păstrare a defunctului. Deşi pe piaţă există cerere, momentan companiile de pompe funebre din Australia, SUA şi Marea Britanie nu pot furniza acest tip de serviciu pentru că... nu e legal în nici o ţară din lume: mulţi vor să fie aruncaţi în vulcan după ce se sting din viaţă. Această modă a apărut după difuzarea unui documentar despre vechii locuitori ai insulelor din Hawaii. ”Îngroparea în mare” este o altă formă de ceremonie funerară neobişnuită, dar care are mulţi adepţi. Pentru un preţ ce porneşte de la 3.000 de euro, companiile de pompe funebre britanice organizează ceremonii funerare la bordul ambarcaţiunilor. Familia îndurerată poate arunca cenuşa defunctului în mare (n.r. Tina Turner i-a organizat o astfel de ceremonie fiului ei Craig, în iulie 2018). 

Transformarea în lichid. O alternativă la înmormântarea tradiţională este transformarea trupului în lichid. Costă 800 de euro, e disponibilă în Irlanda şi presupune scufundarea corpului într-un bazin cu 95% apă şi 5% soluţie alcalină. Tehnologia e ecologică şi transformă trupul într-o pastă, lăsând în urmă doar oasele.

Transformarea în diamant. Mai multe companii britanice oferă posibilitatea de a transforma cenuşa defunctului într-un diamant artificial, pentru 1.600 de euro. Întâi se extrage cât de mult carbon se poate din cenuşă, apoi acesta e supus la presiuni şi temperaturi extreme, similare celor din scoarţa terestră.

Îngrăşământ pentru plante. Compania spaniolă Bios Urns vine şi ea cu o alternativă funerară ecologică. Prin proceduri specifice, specialiştii transformă rămăşiţele pământeşti într-un sol bogat în nutrienţi în care plantează copăcei care pot creşte în casă. O astfel de ceremonie funerară poate costa între 1.000 şi până la 2.800 de euro.

Îngheţarea pentru posteritate. Deşi în urmă cu doar cinci ani, mii de oameni cheltuiau sume cuprinse între 70.000 de euro şi 200.000 pentru a-şi îngheţa trupul sau doar capul pentru a putea fi readuşi la viaţă peste ani şi ani, această modă nu mai are aceeaşi căutare. De la an la an, din ce în ce mai puţini oameni apelează la companiile de criogenare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net