Imagini şocante din timpul protestelor din Franţa, din 2018

Ultima actualizare:

    Scene de coşmar din timpul protestelor de luni, 8 decembrie din Parisfoto EPA
Scene de coşmar din timpul protestelor de luni, 8 decembrie din Parisfoto EPA

Catastrofă economică în Franţa: acesta ar fi bilanţul celor patru săptămâni de proteste din Hexagon. Protestele din Franţa au început la 17 noiembrie, pe fondul scumpirii preţului la carburanţi şi au continuat până la 8 decembrie. La manifestaţii au participat peste 100.000 de francezi nemulţumiţi de clasa politică franceză şi de nivelul de trai. Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că va lua măsuri anticriză începând cu 10 decembrie.

Imagini de coşmar din timpul protestelor care au cuprins Franţa în ultima lună! Timp de patru week end-uri consecutive peste o sută de mii de manifestanţi au paralizat centrul Parisului şi Marsilia. Au fost înregistrate mai multe ciocniri cu forţele de ordine şi acte de vandalism. Costul total al pagubelor s-a ridicat la peste 1,1 miliarde de dolari.

Mii de oameni au inundat centrul capitalei Franţei
Mii de oameni au inundat centrul capitalei Franţei

Meciurile de fotbal au fost suspendate şi muzeele au fost închise pentru a reduce numărul victimelor colaterale. La nivelul întregii ţări au fost mobilizaţi peste 80.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine. Sâmbătă, 8 decembrie, inclusiv armata a fost chemată să asigure menţinerea ordinii din Paris. În timpul protestelor, manifestanţii au scandat inclusiv numele lui Donald Trump şi au cerut demisia guvernului pe care îl consideră responsabil de scăderea nivelului de trai.

Au fost loc ciocniri cu forţele de ordine
Au fost loc ciocniri cu forţele de ordine

125.000 de protestatari au invadat Parisul sâmbătă şi 1.200 au fost arestaţi. Ministrul de Finanţe Bruno Le Maire a anunţat că a fost însărcinat de preşedintele Macron să se ocupe de un set de măsuri anticriză, menite să crească nivelul de trai din Hexagon. Pe durata protestelor au fost incendiate mai multe maşini, au fost jefuite mai multe magazine şi sparte mii de vitrine. „Au fost mai multe pagube decât la protestele precedente pentru că manifestaţiile au fost dispersate în mai multe zone din Paris”, a explicat viceprimarul parizian Emmanuel Gregoire.

Manifestanţii din Franţa au purtat veste reflectorizante la proteste
Manifestanţii din Franţa au purtat veste reflectorizante la proteste

Cine sunt „vestele galbene” care au participat la manifestaţiile din Paris?

Mişcarea “vestelor galbene” au început ca manifestaţie de protest la scumpirea carburanţilor. Preţul la motorină crescuse cu 23% în nultimele 12 luni şi Macron a luat decizia ca de la 1 ianuarie preţul motorinei să crească iar cu 6,5 cenţi şi 2,9 cenţi la benzină. Guvernul francez a explicat că scumpirea e o cauză directă a creşterii preţului petrolului. În urma manifestaţiilor, carburanţii nu au mai fost scumpiţi şi a fost îngheţat inclusiv preţul la electricitate până în 2019. Politicienii cred că printre manifestanţi s-au infiltrat reprezentanţi ai extremei drepte şi anarhişti.

Au fost dizlocaţi peste 80.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine
Au fost dizlocaţi peste 80.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine

Costul protestelor din Franţa: 1,1 miliarde de dolari din 17 noiembrie şi până la 8 decembrie

Timp de patru week end-uri consecutive, Franţa a fost măcinată de menifestaţii extrem de violente. Oraşe care au fost afectate: Paris, Bordeaux, Avignon, Marsilia, Saint-Etienne, Angers, Pas-de-Calais şi Toulouse. Însă unda de şoc s-a propagat şi în afara graniţelor, înregistrându-se manifestaţii similare şi în Bruxelles, Belgia şi Amsterdam, Olanda. Bilanţul manifestaţiilor din Franţa:

17 noiembrie – 282.000 manifestanţi, 409 răniţi, 73 arestaţi;

24 noiembrie: 166.000 manifestanţi, 84 răniţi, 30 răniţi;

1 decembrie: 136.000, 263 răniţi şi 63 arestaţi;

8 decembrie, 136.000 manifestanţi, 118 răniţi şi 1.723 arestaţi

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net