Începe procesul lui Donald Trump. Fostul președinte american, acuzat de incitare la insurecție

Ultima actualizare:

    Donald Trump este acuzat că a incitat la violență și a dirijat din umbră asaltul asupra CapitoliuluiSursa foto: CNBC
Donald Trump este acuzat că a incitat la violență și a dirijat din umbră asaltul asupra CapitoliuluiSursa foto: CNBC

Procesul lui Donald Trump începe marți în Senatul american, fostul președinte SUA fiind acuzat de incitare la insurecție, în contextul asaltului asupra capitoliului, care a avut loc la începutul lui ianuarie. Iată cum se va desfășura procesul, ce acuzații i se aduc lui Trump, cum pledează avocații săi și când vom afla verdictul.

Începe procesul lui Donald Trump. Cum se va desfășura ședința

Procesul lui Donald Trump va începe marți cu o dezbatere de patru ore asupra constituţionalităţii procedurii, în contextul în care Donald Trump nu mai este preşedinte, transmite Digi24. Vor urma apoi 32 de ore de dezbateri, începând de miercuri după-amiază. Dacă acuzarea va decide să cheme martori, Senatul va dezbate această temă şi va organiza un vot asupra acestui aspect.

Cine sunt procurorii 

Nouă democrați din Camera Reprezentanților vor juca rolul de procurori. Ei se numesc oficial „manageri ai impeachment-ului” și speră să-i convingă pe membrii Senatului - împărţi egal între democraţi şi republicani - să-l condamne pe Trump şi să-i interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică.


    Huliganii au spart geamuri, au furat și au distrus obiecte de valoare din incinta Capitoliului Sursa foto: Getty Image
Huliganii au spart geamuri, au furat și au distrus obiecte de valoare din incinta Capitoliului Sursa foto: Getty Image

Acuzații Donald Trump 

În documentul de punere sub acuzare trimis Senatului săptămâna trecută, „procurorii” din Camera Reprezentanților au pledat pentru condamnarea lui Donald Trump, pentru a pentru a proteja democraţia americană şi securitatea naţională şi pentru a descuraja orice viitor preşedinte care ar putea lua în considerare provocarea de violenţe pentru a obţine puterea. Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit la 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului. Trump este acuzat că a periclitat grav securitatea Statelor Unite și  este văzut ca fiind o amenințare pentru democraţie şi pentru Constituţie.

Ce spun avocații lui Donald Trump

Echipa apărării, formată din avocații Bruce Castor, David Schoen şi Michael van der Veen, contestă constituţionalitatea procedurii de impeachment, prin care un oficial cu rang înalt, inclusiv președintele, este pus sub acuzare și dacă este găsit vinovat, este demis din funcție.  Avocaţii lui Trump i-au acuzat pe cei nouă congresmeni democraţi care joacă rolul procurorilor de „incorectitudine intelectuală şi lipsă de conţinut faptic” pentru modul în care au prezentat discursul lui Trump de la 6 ianuarie. „Aceasta a fost doar o tentativă egoistă a conducerii democrate de a profita de sentimentele de şoc şi confuzie de care au fost cuprinși americanii, din întreg spectrul politic, când au văzut distrugerea de la Capitoliu comisă de câteva sute de persoane”, au scris avocaţii lui Trump. 

Luni, cu o zi înainte de începerea procesului, echipa de avocați a fostului președinte i-a acuzat pe democrații din Camera Reprezentanților - instituția care a formulat actul de acuzare - că s-au angajat într-un „teatru politic” și că vor „să reducă la tăcere” un adversar politic. Avocații susțin că procesul din Senat este neconstituțional, pentru că Donald Trump nu mai este președinte.

Când se va da verdictul

Verdictul ar putea veni chiar săptămâna viitoare, mai rapid decât în cazul oricărei alte proceduri de impeachment din istoria americană, scrie The New York Times. Dacă Senatul îl găsește vinovat pe Donald Trump, atunci senatorii ar mai putea organiza un vot pentru a decide dacă este cazul să-i interzică să mai candideze în viitor. Un astfel de vot ar avea nevoie doar de o majoritate simplă, ceea ce ar fi posibil de atins cu ajutorul votului vicepreședintei Kamala Harris. 

Dacă Senatul îl achită pe Donald Trump, atunci fostul președinte, în vârstă de 74 de ani, poate să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă. Sondajele de opinie publică arată că el rămâne de departe cea mai populară figură la nivel național din Partidul Republican.


    Suporterii lui Trump au vandalizat sala de ședințeSursa foto: Getty Image
Suporterii lui Trump au vandalizat sala de ședințeSursa foto: Getty Image

Ce s-a întâmplat la 6 ianuarie 2021

Cinci persoane, inclusiv un polițist, au murit în timpul atacului pe care susținătorii lui Donald Trump l-au dat asupra clădirii Congresului după ce mai întâi au ascultat un discurs al președintelui.

Politicienii și personalul din Congres au fost nevoiți să se ascundă în birouri după ce mulțimea a pătruns furioasă în sediul Congresului, a devastat și a sustras mobilier sau alte bunuri.

Evenimentele au determinat întreruperea validării în Congres a victorei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale. De asemenea, zeci de persoane au fost rănite.


    Manifestanții au fost încurajați de un discurs al lui Donald Trump. Fostul președinte i-a instigat la acte de violențăSursa foto: Getty Image
Manifestanții au fost încurajați de un discurs al lui Donald Trump. Fostul președinte i-a instigat la acte de violențăSursa foto: Getty Image

Discursul lui Donald Trump înainte de asalt 

În data de 6 ianuarie, înaintea violenţelor care au vizat Congresul, Donald Trump a rostit un discurs în faţa simpatizanţilor, în centrul Washingtonului. „Vom merge la Capitoliu şi vom scanda în faţa bravilor noştri senatori şi congresmeni, iar spre unii probabil nu vom scanda prea mult. Pentru că ţara nu poate fi luată înapoi prin acţiuni slabe. Trebuie să arătăm putere şi să fim puternici. Trebuie să cerem Congresului să facă ceea ce trebuie şi să numere doar voturile electorilor reprezentaţi legal”, a afirmat Donald Trump.

Donald Trump a repetat afirmaţiile - nedovedite - că alegerile au fost fraudate şi le-a cerut susţinătorilor săi să meargă la Capitoliu, „să oprească furtul”, „să dea dovadă de tărie” şi „să lupte din răsputeri”. Donald Trump a susținut constant după alegeri că scrutinul a fost fraudat și nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden. El nu a participat nici la ceremonia de învestire a noului președinte, așa cum e cutuma.

Procesul lui Donald Trump este un moment istoric în contextul în care fostul președinte este primul judecat după ce și-a încheiat mandatul. Dacă va fi găsit vinovat, Trump nu va mai avea voie să candideze pentru vreo funcție de demnitate publică. Practic, el nu va mai putea candida vreodată la președinția Americii. 

CITEȘTE ȘI

A fost arestat autointitulatul “QAnon Shaman” după violenţele de la Capitoliul din SUA

Fotografii cu steagul României fluturat la protestele din America circulă pe internet și au devenit instant virale

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net