Planeta e cu sufletul la gură: în orice clipă conflictul dintre Coreea de Nord şi SUA poate declanşa o criză mondială. Practic suntem în pragul unui război nuclear după ce, ieri, Donald Trump şi Kim Jong-un şi-au adresat reciproc ameninţări fără precedent.


Liderul de la Phenian a anunţat că „analizează cu atenţie” un plan de atac al insulei Guam, situată la 3.425 km de Coreea de Nord şi populată de 163.000 de oameni. Pe insula Guam se află o bază militară americană. Kim Jong-un a declarat că „survolarea de luni a peninsulei coreene de către bombardierele americane demonstrează că imperialiştii americani sunt maniacii care declanşează războiul nuclear”. În replică, Donald Trump a anunţat că „SUA vor reacţiona cu o asemenea furie şi foc cum lumea nu a mai văzut”. China a demarat în regiune „ample” exerciţii militare, dislocând zeci de ambarcaţiuni, submarine, avioane de luptă şi 150.000 de soldaţi. La fel a făcut şi Rusia.

Incidentul are loc la scurt timp după ce NATO a impus noi sancţiuni Coreeei de Nord, Rusia a anunţat că va respecta 100% embargoul impus regimului de la Phenian, care acum o lună a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală numită Hwasong-14. Încă din luna iunie în regiune sunt dislocate portavioanele gigant USS Carl Vinson şi USS Ronald Reagan fiind gata de luptă.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: