Cei 12 copii și antrenorul lor, salvați din peștera inundată. Totul despre operațiunea din Thailanda

Ultima actualizare:

    Salvatorii speră să-i aducă la suprafață pe ultimii patru copii blocați în peștera din Thailandafoto: AFP/Royal Thai Navy
Salvatorii speră să-i aducă la suprafață pe ultimii patru copii blocați în peștera din Thailandafoto: AFP/Royal Thai Navy

Scafandrii au reușit să-i scoată teferi pe toți cei 12 membri ai echipei de fotbal Wild Boars și pe antrenorul lor blocați în peștera inundată din nordul Thailandei. Oprațiunea de salvare a început duminică, când au fost aduși la suprafață patru băieți. Luni au fost salvați încă patru, iar marți au fost aduși la suprafață ultimii patru și antrenorul lor.

UPDATE 17.50 Medicul și cei trei membri ai forțelor speciale care i-au pregătit pe cei 12 copii și pe antrenorul lor pentru complicata misiune de salvare au ieșit și ei din peșteră.

UPDATE 15.10 Salvarea celor 12 băieți și a antrenorului lor a fost confirmată pe pagina de Facebook a Forțelor speciale navale thailandeze ”Cei 12 Wild Boars și antrenorul lor au ieșit la suprafață și sunt teferi. Uraaa!”

UPDATE 14.50  Al 12-lea băiat și antrenorul echipei de fotbal Wild Boars au fost aduși la suprafață, conform unui martor citat de Reuters. În acest moment, în peșteră au mai rămas un medic și trei membri ai trupelor speciale care i-au pregătit zilele acestea pe băieți pentru drumul de 3,2 km.

UPDATE 14.10 Surse locale au confirmat pentru The Guardian că cel de-al 11-lea băiat scos din peștera din nordul Thailandei este cel mai mic din grupul de copii blocați sub pământ. Chanin Wiboonrungrueng are 11 ani și joacă fotbal de cinci ani. Se pare că starea lui de sănătate este bună.


    Chanin Wiboonrungrueng a fost scos din peștera inundată din nordul Thailandeifoto: Thai Rath
Chanin Wiboonrungrueng a fost scos din peștera inundată din nordul Thailandeifoto: Thai Rath

UPDATE 14.00 Prim ministrul Thailandei a declarat în fața jurnaliștilor că băieții primesc medicamente împotriva anxietății în ziua în care sunt scoși din peșteră, pentru a nu intra în panică pe drum.

UPDATE 13.20 Al 11-lea băiat a fost adus la suprafață. Se pare că este vorba despre cel mai mic dintre cei 12 membri ai echipei de fotbal Wild Boars, băiatul de 11 ani. Autoritățile nu au făcut publice numele celor aduși la suprafață, însă au precizat că băieții salvați duminică și-au putut vedea părinții la spital, printr-un geam de sticlă. Toate victimele sunt izolate deocamdată, pentru a se diminua riscul unor eventuale infecții. Doi dintre băieții salvați duminică prezintă simptome de pneumonie. Puștii vor mai rămâne în spital cel puțin șapte zile, ceea ce înseamnă că nu vor putea onora invitația de a participa la finala Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia, duminică, 15 iulie.

UPDATE 13.00 Scafandrii au reușit să aducă la suprafață doi băieți în această a treia operațiune de salvare. În acest moment în peșteră mai sunt doi băieți și antrenorul lor.

Operațiunea de salvare a început la ora locală 10.08. Scafandrii speră că astăzi vor reuși să-i scoată pe cei patru membri ai echipei de fotbal rămași în peșteră șipe antrenorul lor. În ultimele două zile, aceștia au reușit să aducă la suprafață opt băieți, care au fost transportați cu elicopterul la spital, unde au primit îngrijiri medicale.


    18 scafandri sunt implicați în salvarea copiilor blocați în peștera din Thailandafoto: AFP/Royal Thai Navy
18 scafandri sunt implicați în salvarea copiilor blocați în peștera din Thailandafoto: AFP/Royal Thai Navy

Luni, zona în care se află peștera a fost lovită de câteva ploi torențiale, însă autoritățile spun că pregătirile pentru ultima intervenție nu au fost afectate.

”Ați văzut că a plouat și probabil că v-ați îngrijorat, însă pregătirile pentru cea de-a treia operațiune de salvare au început azi dimineață foarte devreme. Dacă totul merge conform planului, astăzi vom vedea afară patru băieți, un doctor și trei membri ai trupelor speciale Seal care au stat cu ei până acum, și pe antrenorul lor”, a declarat șeful operațiunii de salvare, Narongsak Osottanakorn, citat de The Guardian.

Elon Musk a adus un minisubmarin în Thailanda

Antreprenorul Elon Musk a adus la fața locului un minisubmarin făcut din materiale provenind de la o rachetă și botezat Wild Boar, după numele echipei de fotbal a copiilor blocați în peșteră. Echipa de salvare a fost însă nevoită să refuze ajutorul pentru că, deși ”tehnologia lui este sofiticată și foarte bună, ea nu este practică pentru această misiune de salvare”, conform declarațiilor șefului celulei de criză din Thailanda.

Cum sunt aduși copiii la suprafață

Înainte de a începe operațiunea de salvare, un doctor cu experiență în scufundări i-a testat pe copii și le-a permis să facă acest efort.

Pe tot drumul de la locul unde sunt blocați copiii până la ieșire, scafandrii au fixat o coardă statică de 8 mm. Fiecare băiat poartă un costum complet de scufundări, cu mască, combinezon și încălțări, și este însoțit de doi scafandri pe drumul spre ieșire.

Scafandrii îi ghidează pe puști cu ajutorul corzii fixate pe pereții peșterii. Primul scafandru deschide drumul și poartă și tubul de oxigen al băiatului care este scos din peșteră. Urmează băiatul, care este fixat de primul scafandru cu o carabină, iar cel de-al doilea scafandru supraveghează totul din spate. Fiecare echipă formată din doi scafandri și un băiat are de parcurs 3,2 km până la ieșirea din peșteră.

12 copii și antrenorul lor de fotbal, blocați de două săptămâni în peșteră

12 membri ai echipei de fotbal The Moo Pa (Wild Boars), cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, împreună cu antrenorul lor în vârstă de 25 de ani au fost daţi dispăruţi pe 23 iunie, când nu s-au mai întors dintr-o excursie de după antrenament. Ei au intrat în peştera Tham Luang din masivul muntos Doi Nang Non din nordul Thailandei şi au rămas blocaţi după ce o ploaie torenţială a inundat căile de acces. Echipele de salvare i-au găsit, pe 2 iulie, slăbiţi din cauza lipsei hranei, însă teferi.


    Colegii copiilor blocați în peștera din nordul Thailandei se roagă pentru salvarea lorfoto: AFP
Colegii copiilor blocați în peștera din nordul Thailandei se roagă pentru salvarea lorfoto: AFP

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net