Italia a închis 11 oraşe. Și România e în alertă din cauza coronavirusului

Ultima actualizare:

    Italienii din zonele afectate  de coronavirus încalcă  restricțiile și merg la  cumpărături pentru a-și  face provizii de mâncarefotografii: EPA
Italienii din zonele afectate de coronavirus încalcă restricțiile și merg la cumpărături pentru a-și face provizii de mâncarefotografii: EPA

Este panică în Italia din cauza coronavirusului. Trei oameni au murit, în regiunile Lombardia şi Veneto din cauza pneumoniei virale, iar numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant. În acest timp, autorităţile din ţara noastră sunt în alertă având în vedere numărul mare de români care se află în Peninsulă şi al celor care călătoresc între cele două ţări.

Italia este prima ţară din Europa care a băgat oraşe întregi în carantină. Este vorba despre 11 localităţi din nord, mai exact din provincia Lombardia. Autorităţile au închis numeroase şcoli, spitale, tribunale, restaurante şi magazine. Nici trenurile nu mai opresc în gările respective. De asemenea, au fost anulate şi turnee de baschet şi volei. 

Frica a atins cote maxime. Străzile mai multor oraşe sunt goale. Forţele de ordine şi armata fac filtre. Nimeni nu mai are voie să intre şi să iasă din zonele afectate. Iar oamenii sunt sfătuiţi să rămână în case. 

Cei care au simptome sunt duși  direct în spital cu ambulanța
Cei care au simptome sunt duși direct în spital cu ambulanța

Românii rămaşi acolo spun că oamenilor le este teamă şi au început să îşi facă provizii de alimente. Erica Enăchescu, o româncă de 51 de ani stabilită în Codogno, oraş aflat în carantină din cauza coronavirusului, transmite că la magazine cozile sunt de zeci de metri, scrie Mediafax. 

Personalul medical, la capătul puterilor

Oraşul este în carantină din cauza coronavirusului, însă sunt oameni care încalcă cu bună ştiinţă restricţiile pentru a face cumpărături. Femeia spune că măştile medicale s-au vândut ca pâinea caldă şi că, în zonele unde acestea se mai găsesc, preţul a crescut simţitor. Cei care nu au măşti poartă eşarfe la gură. 

Oamenii nu mai sunt în siguranţă nici în unităţile medicale. Spitalul din localitatea Codogno a fost închis pentru că medicii şi infirmierele au intrat în contact cu pacienţi infectaţi, potrivit Digi 24. Personalul medical este la capătul puterilor, unii fiind la cea de-a treia tură consecutivă. Rapoartele medicale de ieri arătau peste 130 de cazuri de îmbolnăviri în Italia. După China (76.940), Coreea de Sud (602) şi Japonia (146), Italia este a patra cea mai afectată ţară din lume de epidemia provocată de virusul nou apărut în Wuhan. 

Măsuri luate de România 

 În Lombardia, autoritățile  le cer oamenilor să nu  părăsească proprietățile
În Lombardia, autoritățile le cer oamenilor să nu părăsească proprietățile

Autorităţile române au intrat în alertă şi au anunţat că toţi cei care vor veni din regiunile Italiei afectate de coronavirus vor intra în carantină. În acelaşi timp au fost intensificate controalele la toate punctele de frontieră. Potrivit Ministerului Sănătăţii, încă nu avem îmbolnăviri cu COVID -19, însă ţara noastră ar putea fi mai expusă la coronavirus din cauza dinamicii călătoriilor cetăţenilor români pe rutele terestre şi aeriene dintre cele două ţări. 

A fost panică, duminică, 23 februarie, pe Aeroportul din Timişoara după ce autorităţile au decis să facă un control unui avion care urma să plece la Treviso. Acesta venise din Bergamo. 

De asemenea, un autocar cu elevi din Alba care se întorc din Italia a fost dat în consemn la frontieră. Şi Franţa se pregăteşte pentru o posibilă epidemie cu noul coronavirus, după ce în Ialia, ţară vecină, cazurile de infecţii cu COVID-19 au crescut alarmant, a declarat ministrul Sănătăţii, Olivier Veran. Franţa a fost prima ţară în care au fost confirmate cazuri de coronavirus. Îmbolnăviri au fost înregistrate şi în Marea Britanie şi Germania. 

Cum se transmite coronavirusul

COVID-19 este o tulpină de coronavirus care nu a mai fost identificată anterior la om. Nu iese la analize în primele zile de incubaţie. Boala se transmite, de obicei, prin contact, însă oamenii bolnavi pot genera mici particule infectate prin simpla respiraţie. De asemenea infectarea se poate face şi prin atingerea unor suprafeţe contaminate, urmată de atingerea ochilor, nasului sau gurii. Şi persoanele care încă nu au simptome pot transmite virusul.

Aduşi în ţară în condiţii speciale

Cei şase români de pe nava de croazieră Diamond Princess, care au cerut să fie repatriaţi, au fost aduşi în ţară sâmbătă dimineaţa, cu o aeronavă a MapN. Aeronava a aterizat la Baza Aeriană 90, iar pasagerii au fost preluaţi, examinaţi medical şi duşi apoi într-un centru special secret, amenajat pentru astfel de cazuri. Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că românii vor rămâne în carantină 14 zile. Dacă apar simptome, vor fi duşi la spital.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net