Italia a fost îngenuncheată de pandemia coronavirusului. Peste 29.000 de oameni au murit în țară, iar măsurile luate de autorități au fost, de asemenea, excepțional de agresive, în comparație cu alte state europene. În multe părți din Italia, oamenii au primit amenzi usturătoare dacă au fost prinși ieșind din casă, fără un motiv urgent.


Acum, Italia a început să iasă din carantină, după două luni, și nimni nu știe la ce să se aștepte. Producătorii, companiile de construcții și unii angrosiști ​​sunt din nou deschise, iar ridicarea restricțiilor înseamnă fericire pentru copii, care se pot juca din nou în parcuri, iar familiile se pot reuni. S-au deschis inclusiv cafenelele, iar spre fericirea italienilor din întreaga țară. 

pizzerie-italia.jpg

Pizzerie Italia
Micile afaceri locale încep să vadă luminița de la capătul tunelului
Foto: AFP

 

Italia a început să se redeschidă de pe 4 mai, în urma uneia dintre cele mai stricte carantine pe care le-a văzut Europa, în timpul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, unele dintre cele mai greu lovite regiuni italiene au decis să amâne momentul relaxării măsurilor.

italia-relaxare-masuri.jpg

Oamenii se plimbă pe Via dei Fori
Oamenii au ieșit să se plimbe pe Via dei Fori, în prima zi de relaxare a măsurilor
Foto: AFP

 

Lombardia și alte regiuni din nord își vor menține măsurile de carantină mai mult timp. Magazinele care vând cărți, papetărie și haine pentru bebeluși și copii mici își pot redeschide ușile, dar cu reguli stricte privind numărul de clienți și igienă. Numărul zilnic de decese e din ce în ce mai mic în Italia, iar numărul de pacienți în terapie intensivă a scăzut timp de 10 zile la rând, potrivit BBC.

florarie-italia.jpg

Patronul unei florării din Italia, fotografiat în prima zi de relaxare a măsurilor
Chiar și florăriile din Italia au fost deschise
Foto: AFP

Regiunile din nord nu vor să iasă încă din carantină

coada-supermarket-italia.jpg

Coadă la un supermarket din Italia
Coadă la un supermarket din Italia
Foto: AFP

 

Însă Lombardia, unde a început focarul Italiei, a mai anunțat luni (4 mai) încă 280 de morți, iar oficialii de acolo au decis să permită deschiderea magazinelor de îmbrăcăminte pentru copii, dar nu și librăriilor.

De asemenea, în nord, unele dintre cele mai afectate zone din Emilia-Romagna vor rămâne blocate, în timp ce în Veneto, oficialii vorbesc despre o „carantină blândă”. Bibliotecile și magazinele de îmbrăcăminte se pot deschide două zile pe săptămână, spune guvernatorul Veneto, Luca Zaia, și a fost ridicată interdicția de a face sport la peste 200 de metri de casă. Însă locuitorii vor trebui să poarte o mască și mănuși dacă ies.

 

Citește și

Există viață după Covid-19! Școlile din Hubei, epicentrul pandemiei, redeschise după patru luni

Așa va fi și la noi după 15 mai? Austriecii au năvălit la shopping, spaniolii au umplut străzile după 49 de zile de izolare

 
 
Loading...