Iuri Gagarin, primul zbor in Cosmos, exact acum 57 de ani

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Avea doar 27 de ani când a făcut istorie. Iuri Alexeevici Gagarin a efectuat la 12 aprilie 1961, primul zbor în Cosmos. A fost primul om care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului. După primul minut a spus ”Cerul e negru, Pământul e albastru”.

La 12 aprilie 1961, nava ”Vostok” a ajuns în spațiu, condusă de cosmonautul Iuri Gagarin. Succesul a fost uriaș, Gagarin a fost devenit Erou al Uniunii Sovietice.

De mic, Iuri era pasionat de Cosmos și visa că va ajunge acolo, sus, într-o bună zi. Era elev când s-a înscris într-un club ”Aero” și a învățat să piloteze avioane ușoare.  La 21 de ani, a început pregătirea de pilot militar, iar după absolvire a fost repartizat la o bază militară foarte aproape de granița cu Norvegia, unde vremea făcea ca zorurile să fie dificile. În 1959, promovase repede, până la gradul de locotenent major. Anul următor, a fost selectat pentru Programul Spațial Sovietic și pregătit temeinic pentru a zbura în Cosmos. Gagarin a avut cele mai bune rezultate.

Racheta Vostok a fost lansată la 12 aprilie 1961 și plasată de Iuri Gagarin pe orbita Pământului.   Misiunea primului cosmonaut din istorie a fost să demonstreze că omul poate supraviețui în spațiu. Racheta avea la bord echipament pentru transmisii radio și video, precum și dispozitive care să transmită informații despre starea cosmonautului.

Imediat după ce a ajuns în spațiu, Gagarin a transmis: ”Cerul e negru, Pământul e albastru”. După 108 minute, s-a catapultat și  ajuns pe Pământ. A devenit erou național și vedetă mondială.

Moarte suspectă, la doar 34 de ani

Pe 27 martie 1968, la ora 10.31 dimineața, avionul MiG în care se afla Iuri Gagarin și copilotul Vladimir Sereghin s-a prăbușit la 190 km de Moscova. Oficial, s-a spus că avionul a intrat în vrie din cauza vremii și a vitezei. Adevărul a ieșit la iveală abia după 45 de ani: un alt avion a zburat mult prea aproape de MiG-ul pilotat de Gagarin, pe o vreme ploioasă și cu vizibilitate scăzută, și a provocat prăbușirea avionului.

image
image
image
image
image
image
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net