Jacques Chirac a murit la 86 de ani. Drama personală care a umbrit întreaga carieră a fostului președinte francez

Ultima actualizare:

    Jacques Chirac a murit la varsta de 86 de anifoto: EPA
Jacques Chirac a murit la varsta de 86 de anifoto: EPA

Jacques Chirac a murit la vârsta de 86 de ani, a anunțat familia fostului președinte francez, citată de AFP.

Fostul președinte francez Jacques Chirac a murit joi, 25 septembrie, la vârsta de 86 de ani, a anunțat ginerele său, Frédéric Salat-Baroux. ”Președintele Jacques Chirac s-a stins în această dimineață, în liniște, înconjurat de familie”, a declarat soțul lui Claude Chirac pentru AFP. Adunarea Națională și Senatul au ținut un minut de reculegere în memoria unuia dintre cei mai importanți reprezentanți ai dreptei franceze.

Jacques Chirac, care nu a mai apărut în public de câțiva ani, a fost președintele Franței timp de 12 ani, în perioada 1995-2002, de două ori prim-ministru, de trei ori primarul Parisului, președinte de partid și ministru în mai multe legislaturi. Mandatele sale la palatul Elysée vor rămâne în istorie pentru refuzul categoric față de al doilea război din Irak, pentru asumarea responsabilității pentru crimele nazismului sau pentru semnalul de alarmă tras în fața degradării mediului (vestita formulare ”casa noastră arde”).

Jacques Chirac a suferit un atac vascular cerebral în 2005

Jacques Chirac a fost ales președintele Franței în 1995, după alte două candidaturi eșuate (în 1981 și 1988). În 2005 a suferit un accident vascular cerebral care i-au provocat pierderi de memorie, surditate și momente de absență. După ce Sarkozy a ajuns la conducerea Franței, în 2007, Chirac a fost văzut din ce în ce mai rar în public. Căsătorit din 1956 cu Bernadette, Jacques Chirac a avut doi copii, Laurence și Claude.

Fiica cea mare, diagnosticată cu anorexie, a murit în 2016

Fiica cea mare a fostului președinte francez Laurence, a murit în 2016. Femeia în vârstă de 58 de ani fusese internată în spital după un stop cardiac. Medicii au reușit să-i repornească inima, însă Laurence a intrat într-o comă din care nu s-a mai trezit. A fost sfârșitul dureros al unei drame care a umbrit întreaga carieră a lui Jacques Chirac.

Jacques Chirac, alături de fiica sa mai mare, Laurence
Jacques Chirac, alături de fiica sa mai mare, Laurence

Puțină lume, chiar dintre francezi, mai știa că fostul președinte Jacques Chirac are două fiice. Cei mai mulți au reținut-o doar pe mezina familiei, Claude, foarte prezentă în viața publică, alături de tatăl său.

Fiica cea mare a fostului președinte, Laurence Chirac, inteligentă și destinată unei cariere de succes în medicină, s-a îmbolnăvit de anorexie nervoasă – o tulburare de alimentație – în adolescență, când avea 15 ani.

Mult timp, Bernadette Chirac a pus această afecțiune pe seama unei meningite prost tratate. În tot cazul, acesta a fost diagnosticul pus de medici după ce Laurence a acuzat niște dureri de cap foarte puternice în timpul unui sejur în insula Corsica, la începutul anilor ’70. Câteva săptămâni după revenirea din acest sejur, Laurence a încetat să mai mănânce.

Citește și:

Drama ascunsă a fostului președinte al Franței. Fiica anorexică a murit

Jacques Chirac a renunţat la câinele său deprimat şi agresiv

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net