Peste 60 de medici și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu starea de sănătate a fondatorului WikiLeaks, într-o scrisoare deschisă publicată luni (25 noiembrie). Julian Assange (48 de ani) este deținut la Londra și amenințat că va fi extrădat în SUA, unde este acuzat de spionaj.


Scriem această scrisoare în calitate de medici, pentru a ne exprima profunda noastră îngrijorare cu privire la starea de sănătate fizică şi mentală a lui Julian Assange", notează medicii, potrivit Digi24. Scrisoare lor vine după raportul ONU pentru tortură, unde Nils Melzer a afirmat, la începutul lunii noiembrie, că viața lui Assange este în pericol. Doctorii și-au exprimat îngrijorarea și și-au dorit să atragă atenția opiniei publice și a lumii asupra „acestei situații grave”.

„Suntem de părere că domnul Assange are nevoie de urgenţă de o evaluare medicală asupra stării sale de sănătate fizică şi psihologică. Ne temem cu adevărat, în baza elementelor actuale disponibile, că Assange ar putea muri în închisoare”, au declarat doctorii care profesează în diferite ţări: SUA, Australia, Regatul Unit sau Suedia.

Julian Assange a publicat zeci de mii de documente secrete ale Pentagonului

Julian Paul Assange este un ziarist australian, editor și activist pe internet. Este cunoscut drept purtătorul de cuvânt și editorul-șef al WikiLeaks, site ce prezintă scurgeri de informații.

Americanii îi reproşează că a pus în pericol unele dintre sursele lor în momentul publicării, în 2010, a 250.000 de telegrame diplomatice şi circa 500.000 de documente confidenţiale cu privire la activităţile armatei americane în Irak şi în Afganistan. WikiLeaks a publicat imagini secrete luate de pe serverele Pentagonului, cu echipajul unui elicopter american tragând asupra unor civili, printre care şi reporteri Reuters, confundaţi cu insurgenti irakieni. 

 

Loading...
Citeste tot despre: