La mulți ani, Majestate! Regina Angliei împlinește 94 de ani. 20 de lucruri mai puțin știute despre ea

Ultima actualizare:

    Regina Elisabeta a II-a împlinește 94 de ani la 21 aprilie 2020foto: Profimedia
Regina Elisabeta a II-a împlinește 94 de ani la 21 aprilie 2020foto: Profimedia

Regina Angliei împlinește astăzi 94 de ani. Ea se află pe tronul Regatului Unit de 68 de ani, însă destinul ei trebuia să fie altul. Pentru că în primii ani de viață, Prințesa Elisabeta avea un rol minor în cadrul casei regale britanice. Totul s-a schimbat după ce unchiul ei, regele Edward VIII a abdicat pentru a se însura cu vedeta americană Wallis Simpson și în locul lui a fost urcat pe tron regele George VI, tatăl actualei regine.

Regina Elisabeta a II-a împlinește astăzi 94 de ani, însă aceasta va fi cea mai tristă aniversare din cei 68 de ani de când se află pe tron, din cauze epidemiei de COVID-19. Conform unor surse apropiate casei regale britanice, nu vor mai avea loc salvele de tun dedicate Majestății sale, care au devenit tradiționale. Conform Daily Mail, Regina nu va primi vizita copiilor, a nepoților și strănepoților ca în fiecare an și va petrece singură la Castelul Windsor împreună cu Prințul Philip, 98 de ani. La 22 aprilie 2019, Regimentul Regal 105 de Artilerie a executat din fața Castelului Edinburgh 21 de salve de tun în onoarea Majestății sale. Decizia de a nu mai ține această tradiție a fost influențată de bilanțul trist al epidemiei: peste 120.000 de contaminări și peste 16.000 de decese.

Iată câteva lucruri mai puțin știute despre Regina Elisabeta a II-a

Până la 10 ani, actuala regină a Angliei credea că va avea o viață liniștită, în eșantionul secund al generațiilor din linia succesiunii la tronul Angliei. Însă abdicarea unchiului ei, regele Edward VIII, din 1936, care nu avea copii, a făcut ca fratele lui Albert (devenit după înscăunare Regele George VI) să schimbe complet datele problemei. Iar în 1952, când regele George s-a stins din viață din cauza unui cancer la plămâni galopant, prințesa Elisabeta avea să devină Regina Angliei. Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre viața și tinerețea actualului monarh.

Regele George VI o ține de mână pe Lilibet, iar Regina Mamă o ține de mână pe prințesa Margareta
Regele George VI o ține de mână pe Lilibet, iar Regina Mamă o ține de mână pe prințesa Margareta

1. Sora ei Margareta, i-a pus o poreclă

Elisabeta și Margareta au fost singurii copii ai regelui George care obișnuia să se laude cu fetele lui. Și pentru că atunci când era mică și nu putea spune ”Elizabeth”, Margareta i-a spus surorii ei ”Lilibet”, întreaga familie a ajuns să o strige așa. ”Lilibet e mândria mea, Margaret e bucuria mea”, le alinta regele George pe cele două copile.

2. Regina nu a mers la școală

Conform tradiției, moștenitorii la tron nu mergeau la școala primară ca toți copiii. În schimb, Elisabeta a fost educată acasă de către profesori de renume precum Henry Marten (de la colegiul Eton) și arhiepiscopul de Canterbury. Însă marea parte a educației a primit-o de la bona ei Marion Crawford.

Regina Elisabeta a II-a a vrut să se înroleze când avea doar 14 ani
Regina Elisabeta a II-a a vrut să se înroleze când avea doar 14 ani

3. A vrut să meargă la război la 14 ani

Al Doilea Război Mondial a încins spiritele în 1939, mulți britanici s-au înscris voluntari și printre ei se visa și actuala regină a Angliei, care avea doar 14 ani. A făcut în schimb muncă de voluntariat la radio ridicând moralul copiilor ai căror tați luptat contra nazismului.

S-a înscris în Trupele Auxiliare și a reparat camioanele stricate pe front cot la cot cu soldații care luptau în al Doilea Război Mondial
S-a înscris în Trupele Auxiliare și a reparat camioanele stricate pe front cot la cot cu soldații care luptau în al Doilea Război Mondial

4. A făcut voluntariat în spatele liniilor frontului

În ciuda riscurilor, Elisabeta a intrat în cadrul trupelor Auxiliare Teritoriale și a fost instruită să devină mecanic auto și șofer de camion. Asta se întâmpla în 1945, când avea deja 18 ani. Ea e singura femeie din casa regală britanică înrolată în armată. Ea este singurul monarh care a luptat oficial în al Doilea Război Mondial.

5. A sărbătorit cu supușii încheierea războiului

Când prim-ministrul Winston Churchill a anunțat că războiul din Europa s-a încheiat, la 8 mai 1945, străzile au fost inundate de o mulțime entuziastă. Puțini știu că printre londonezii bucuroși s-au aflat prințesa Elisabeta și sora ei Margareta, care s-au strecurat pe furiș din Palatul Buckingham.

S-a măritat cu iubirea vieții ei, verișorul Phillip în 1947
S-a măritat cu iubirea vieții ei, verișorul Phillip în 1947

6. S-a măritat cu vărul ei

Prințul Phillip, ducele de Edinburgh și Regina Elisabeta sunt veri de gradul trei, stră-stră-bunicii lor fiind Regina Victoria și Regele Albert. Au copilărit împreună și s-au întâlnit prima oară când Elisabeta avea 8 ani, iar actualul ei soț 14. Phillip este fiul prințului Andrew al Greciei și Danemarcei și al prințesei Alice de Battenberg. S-au cunoscut la nunta Prințesei Marina a Greciei cu Prințul George, duce de Kent (unchiul Elisabetei).

Citește și: 

Regina Elisabeta, cel mai iubit membru al Casei Regale. Pe ce locuri se află rivalele Kate şi Meghan

Cadoul reginei Elisabeta pentru angajați: o budincă de 6 lire și o felicitare

7. Nu i-a cerut voie regelui pentru a se mărita

Când Elisabeta avea 13 ani și Phillip, 18, regele George VI a făcut o vizită la Colegiul Regal Naval din Dartmouth, unde Phillip era cadet și se pregătea să plece pe mare. În 1946, Phillip îi cere mâna Elisabetei și ea spune ”da” fără să îl consulte pe rege, așa cum era tradiția. Însă regele George VI a fost foarte încântat și a insistat ca anunțul să fie făcut la 9 iulie 1947, după ce Elisabeta împlinea 21 de ani.

8. S-a născut cu nume de regină

Tradiția spune ca, la întronare, monarhul să își aleagă numele de rege. Elisabeta a fost botezată Elisabeta Alexandra Maria, după numele mamei ei, al străbunicii din partea tatălui, Regina Alexandra și al bunicii ei, Regina Maria. Prințesa a ales Elisabeta și al doilea nume a fost Windsor, care a fost ales în 1917, când casa regală a vrut să se disocieze de ”Saxe-Coburg-Gotha”, dinastia de care aparținuseră. Ulterior, la insistențele prințului Phillip numele a devenit Windsor-Mountbatten, în 1960.

9. Regina are două zile de naștere

Ca majoritatea monarhilor, Elisabeta a II-a are două aniversări. Ea s-a născut la 21 aprilie 1926, dar luna aprilie a fost considerată prea rece și atunci a fost adoptată o a doua zi de naștere, în timpul verii. Astfel, ziua oficială a Reginei pică în ultima sâmbătă din mai sau din iunie și coincide cu parada militară a trupelor regale britanice.

10. Nu a vrut ca încoronarea să fie transmisă la TV

Elisabeta a devenit următorul monarh pe tronul Regatului Unit la vârsta de 25 de ani, după ce tatăl ei George VI, s-a stins din viață la 6 februarie 1952. Ea se afla în Kenya în momentul morții și când a revenit în țară era deja simbolic Regina Angliei. Încoronarea însă a avut loc la 2 iunie 1953, la rugămintea lui Winston Churchill. Încoronarea a fost difuzată la TV, în ciuda faptului că Regina s-a opus vehement, din cauza timidității ei, pe care o moștenise de la tatăl ei. Cameramanii au avut ordin precis să nu o filmeze de aproape și să nu prindă cadre în care chipul ei apare în prim plan.

11. Rochia de mireasă cumpărată din cupoane

După Război, întreaga planetă a trecut printr-o criză economică. Așa că Regina Elisabeta a II-a și-a cumpărat rochia de mireasă cu 200 de cupoane de cumpărături primite de la Guvern și cupoane pentru mâncare. Însă asta a fost doar materialul din mătase, pentru că rochia a avut 10.000 de perle și a fost creată în 6 luni. În zilele noastre, ar costa 40.000 de dolari să fie realizată de la 0 din nou. Însă acestea au fost donații și daruri venite din teritoriile deținute de Imperiul britanic.

12. Regina nu are pașaport

Regina Elisabeta a II-a este șeful de stat care deține recordul la capitolul călătorii oficiale în afara țării, după ce a vizitat 115 țări și a luat parte la peste 270 de întâlniri oficiale la cel mai înalt nivel. Și pentru că toți britanicii au un pașaport cu însemnele Reginei, Regina însăși nu are nevoie de pașaport pentru a călători.

Regina nu are permis de conducere și are vie să șofeze oriunde în lume
Regina nu are permis de conducere și are vie să șofeze oriunde în lume

13. Nu are permis de conducere

Regina este singurul om din lume care poate conduce orice mașină pe drumurile publice fără să aibă nevoie de un permis auto. Chiar și în zilele noastre conduce un Range Rover și de multe ori, Prințul Phillip o lasă la volan pentru că nu vrea să îi strice plăcerea. Ea a făcut pe șoferul inclusiv pentru un invitat din Arabia Saudită, țară în care femeile nu au voie să aibă permis de conducere. Prințul Abdullah, căci el a fost transportat de Regină pe domeniul de la Balmoral, a fost șocat și surprins de eveniment.

14. Regina plătește taxe... către ea

Regii britanici nu au plătit niciodată taxe, ci doar le-au încasat. În mod surprinzător, Regina Elisabeta a II-a a ales să plătească taxele... către ea începând din 1992. Dar doar taxele pe venit și pe profit, nu a plătit niciodată TVA-ul.

15. A supraviețuit unui atentat

În 1981, în timpul paradei militare dedicate zilei ei oficiale de naștere, în timp ce Regina conducea coloana de călăreți în fața Palatului Buckingham s-au auzit împușcăturile. Marcus Sarjeant, un tânăr de 17 ani, obsedat de asasinate precum cele ale lui John Lennon și JFK. El a tras mai multe gloanțe oarbe în direcția Reginei. A fost trimis la închisoare pentru cinci ani, conform Actului de Trădare din 1848, dar a fost eliberat în octombrie 1984.

16. Deține toți delfinii din apele teritoriale ale Regatului Unit

Conform legislației Rgina deține toți delfinii din apele teritoriale ale Marii Britanii. Acest statut privilegiat este moștenit de ea încă din timpul Regelui Edward II și include balenele și sturionii. ”Peștii regali” nu pot fi pescuiți decât cu acceptul casei regale.

17. Regina are propriile ei monede pe care le dă de pomană

Obiceiul regal de a da bani la săraci datează din secolul XIII. Regina Elisabeta a II-a are propriile ei monede de argint pe care le dăruiește săracilor. Până în secolul XVIII, regii britanici obișnuiau să le spele picioarele supușilor într-un act de penitență biblică, dar a fost înlocuit cu banii pentru că gestul era sub demnitatea unui monarh.

Nimic nu o relaxează mai mult pe Regina Elisabeta a II-a decât o plimbare călare pe domeniul de la Balmoral
Nimic nu o relaxează mai mult pe Regina Elisabeta a II-a decât o plimbare călare pe domeniul de la Balmoral

18. Regina bea gin și vin tare

Băutura preferată a Reginei este gin combinat cu Dubonnet (un gin tare) și o felie de lămâie, cu gheață. Ea bea un pahar înainte de prânz și este singura băutură alcoolică din meniul regal, exceptând șampania pe care o bea seara.

19. A creat propria ei rasă de câini

Rasa preferată a Reginei Elisabeta este Corgi și a avut peste 30 de-a lungul vieții. În prezent are doi Dorgis, rasă creată de ea, din împerecherea dintre Vulcan și Candy, care sunt unui Corgi și celălalt șorecar.

20. Este activă pe social media

Regina și-a făcut cont pe Twitter în iulie 2008, în 2010 a vizitat fabrica Blackberry și din martie 2018 Regina are cont pe Instagram.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net