Mesajul Papei Francisc de Crăciun: "Nu alunecaţi în râpele lumescului"

Ultima actualizare:

    Papa Francis a transmis tradiţionalul mesaj de Crăciun
Papa Francis a transmis tradiţionalul mesaj de Crăciun

Papa Francisc, liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lume, i-a îndemnat în omilia din noaptea Crăciunului pe credincioşi să-şi lase de o parte ”voracitatea” consumeristă şi să reflecteze la sensul spiritual al vieţii lor şi la împărtăşirea cu cei mai umili, relatează AFP.

”Omul a devenit avid şi vorace. Să aibă, să strângă lucruri pare pentru multe persoane sensul vieţii”, a constatat Papa, în faţa aproximativ 10.000 de credincioşi adunaţi ca în fiecare an în maiestuoasa Bazilică Sfântul Petru la Roma.

”O voracitate insaţiabilă traversează istoria umană, până la paradoxurile de azi, iar astfel unii se livrează la banchete în timp ce mulţi alţii nu au cu ce trăi”, a subliniat luni seara Papa argentinian, un apărător neobosit al celor săraci, îndemnând credincioşii ”să nu alunece în râpele lumescului şi consumerismului”.

”Micul corp al Pruncului din Betleem lansează un nou model de viaţă: să nu devorezi şi nici să acaparezi, ci să împarţi şi să dai”, a pledat Papa în slujba din noaptea de Crăciun, care comemorează, în tradiţia creştină, naşterea lui Isus din Nazaret la Betleem.

”Oare reuşesc să trec de-atâtea lucruri neesenţiale pentru a duce o viaţă simplă? Să ne întrebăm: de Crăciun, oare-mi împart pâinea cu cel care n-o are?”, a lansat Francisc, exprimându-se sub baldachinul lui Bernin, sub care numai Suvernaul Pontin este autorizat să oficieze slujba.

Papa, care tocmai a împlinit vârsta de 82 de ani, îşi adresează mesajul de Crăciun "Urbi et orbi" (”Către cetate şi lume”) marţi, în faţa credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.

Slujba de la Betleen, ţinută în biserica contruită pe locul unde s-ar fi născut Isus

La Betleem, o mulţime compactă a asistat la slujba de la miezul nopţii oficiată în Biserica Sfânta Ecaterina, lângă Biserica Naşterii, construită pe locul unde, potrivit tradiţiei creştine, s-a născut Isus.

În predica sa, arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, administratorul apostolic al Patriarhiei Latine de la Ierusalim, a adus un omagiu oraşului palestinian, precizând că naşterea lui Cristos la Betleem a fost ”o alegere divină”.

”Betleem, Nazaret, Cana, Capharnaüm, Ierusalim: sunt nume dragi inimilor noastre, pentru că aceste oraşe au fost iubite de Isus”, a spus el.

Evocând o ”responsabilitate” faţă de ”oraşul şi pământul pe care locuim”, el a adăugat că ”nu este vorba despre a-l poseda sau de a-l ocupa, ci de a-l transforma”, pentru ca pe el să poată înflori ”experienţa comuniunii şi păcii”.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, premierul său şi un reprezentant al regelui Iordaniei au asistat la slujbă.

Cercetaşi palestinieni în albastru, galben sau bej au defilat luni, în muzica cimpoaielor şi tobelor în Piaţa Ieslei, situată în apropierea bazilicii, în care se ridică un impozant Pom de Crăciun.

Nigerieni, francezi sau palestinieni, sute de credincioşi care au venit la Betleem pot să admire anul acesta mozaicurile scânteietoare ale Bazilicii Naşterii, care datează din perioada Cruciadelor şi care au fost restaurate recent.

”Este o frumoasă oportunitate să te afli într-un loc atât de simbolic de Crăciun”, a apreciat Lea Gudel, o studentă franceză în vârstă de 21 de ani, aflată într-un schimb universitar la Ierusalim.

Bazilica Naşterii este în Patrimoniul UNESCO

Bazilica Naşterii, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, rămâne o destinaţie religioasă şi turistică majoră, în pofida faptului că creştinii nu mai sunt cei mai numeroşi raportat la musulmani la Betleem şi în împrejurimila sale, în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de israel de peste o jumătate de secol.

În 2017, sărbătorile de Crăciun au fost umbrite aici de tensiuni cauzate de recunoaşterea americană a Ierusalimului drept capitala Israelului.

”Anul acesta este mult mai liniştit, mult mai bine ca anul trecut”, şi-a exprimat mulţumirea Abeer Nassr, o palestiniană creştină originară de la Beit Sahour, o localitate de lângă Betleem.

După mai mulţi ani de scădere a frecventării, din cauza consecinţelor conflictului israeliano-palestinian, turismul înregistrează în 2018 cel mai bun sezon de ani de zile la Betleem. Hotelurile afişează niveluri de ocupare deosebit de ridicate în perioada Crăciunului, a anunţat Elias Al-Arja, preşedintele Asociaţiei Hotelurilor Palestiniene.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
baza mihail kogalniceanu 02 foto Facebook Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu jpg
image
image
image
image
image
image
Mount erebus hg jpg
p 22 Barcelona WC jpg
musetel jpeg
coins 1726618 1280 jpg
Marea Neagra dupa furtuna sursa foto A I  2 jpeg
nasa china spatiu jpg
image png
italian masini bucuresti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net