Mii de manifestanţi «anticorona» protestează din nou la Berlin

Ultima actualizare:

    Fotografii: EPA-EFE
Fotografii: EPA-EFE

Câteva mii de opozanţi ai măştii de protecţie şi restricţiilor din cauza pandemiei covid-19 protestează din nou, sâmbătă, 29 august, la Berlin, în contextul unei intensificări a epidemiei în Germania.

Intitulat ”Sărbătoarea libertăţii şi păcii”, evenimentul la care sunt aşteptaţi 22.000 de participanţi - care adună ”liber-gânditori”, activişti împotriva vaccinurilor, conspiraţionişti şi simpatizanţi ai extremei drepte - este al doilea în decurs de o lună şi îngrijorează autorităţile.

O mulţime foarte pestriţă, de toate vârstele, inclusiv familii cu copii, s-au adunat sâmbătă dimineaţa în jurul emblematicei Porţi Brandenburgice, punctul de plecare al manifestaţiei, care a început la ora 9.00 GMT (12.00, ora României).

Aproximativ 3.000 de poliţişti se aflau la faţa locului.


    Fotografii: EPA-EFE
Fotografii: EPA-EFE

”Eu nu sunt un simpatizant al extremie drepte, sunt aici pentru a ne apăra libertăţile fundamentale”, ţine să precizeze Stefan, un berlinez în vârstă de 43 de ani, ras în cap şi purtând un tricou gri cu inscripţia albă ”Gândeşte, asta ajută!”.

”Suntem aici pentru a spune că ”trebuie să fii atent!”, Criza coronavirusului sau nu, trebuie să ne apărăm libertăţile”, declară pentru AFP Christina Holz, o studentă în vârstă de 22 de ani, care poartă un tricou cu un mesaj care cere eliberarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, deţinut în Regatul Unit.

Muncipalitatea capitalei germane a interzis mai întâi, miercuri, manifestaţia, din ”motive de sănătate publică”, care ţin în opinia sa se imposibilitatea respectării distanţării de 1,5 metri între manifestanţi.

Însă un tribunal administrativ, sesizat de organizatori, le-a dat dreptate vineri.

Organizatorii manifestaţiei se obligă ca o distanţă minimă să fie respectată între manifestanţi. Purtarea măştii de protecţie nu este, în schimb, obligatorie.


    Fotografii: EPA-EFE
Fotografii: EPA-EFE

Vineri seara, aproximativ 1.500 de manifestanţi s-au adunat paşnic la Poarta Brandenburgică.

O manifestaţie anterioară de acelaţi tip a adunat, la 1 august, aproximativ 20.000 de persoane, majoriatea din sfera extremei drepte. Ea a fost întreruptă de poliţie, pentru că manifestanţii nu au respectat gesturile-barieră.

Această adunare intervine într-un context de nemulţumire tot mai mare în rândul opiniei publice germane faţă de restricţiile legate de pandemia covid-19, în pofida faptului că Germania a rezistat mai bine ca vecinii săi, iar restricţiile în lupta împotriva noului coronavirus nu au fost niciodată la fel de stricte ca în Franţa sau în Italia, de exemplu.

Iniţiatorul manifestaţiei, Michael Ballweg, un antreprenor în informatică fără etichetă politică care conduce mişcarea ”Gânditori Nonconformişti-711” care a apărat la Stuttgart, a prezentat încercarea de interzicere a adunăriidrept ”un atac împotriva Constituţiei” germane, care apără dreptul de exprimare.

Susţinătorii săi se revoltă împotriva ”dictaturii” măsurilor cu privire la noul coronavirus, pe care le consideră un obstacol în calea libertăţii lor. Ei cer plecarea Guvernului Angelei Merkel şi noi alegeri în octombrie 2020, cu un an înainte de termen.

image
image
image
image
image
image
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net