Ministrul justiţiei a făcut o vizită în Malaezia, pentru semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Malaeziei privind activităţi de cooperare juridică.


Cu acest prilej, politicianul a mers şi la penitenciarul Bentong, unde a discutat cu românul Ionuţ Alexandru Gologan (25 de ani), arestat din 2012 şi condamnat definitiv la pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri.

Viaţa românului Ionuț Gologan, la cheremul sultanului

ionut-1-3235215151.jpg

sultan, condamnare, gratiere, droguri, roman
Avocaţii lui Ionuţ au depus actele în vederea graţierii

A epuizat toate căile de atac în instanţă şi singura şansă de a scăpa cu viaţă din Malaezia este ca sultanul statului malaezian Selangor, Sharafuddin Idris Shah, să îl graţieze, a informat marți Ministerul Afacerilor Externe. Prahoveanul Ionuţ Gologan a fost arestat la 26 iunie 2012 pe aeroportul din Kuala Lumpur, având asupra lui 1,5 kilograme de metamfetamine. Traficul de droguri se pedepseşte cu moartea în Malaezia, puţine fiind cazurile în care sistemul de justiţie a arătat clemenţă.

„Autorităţile malaeziene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri”, a informat MAE. Asta înseamnă că Gologan poate sta ani buni în închisoare până când fie se revizuieşte legea, fie sultanul Sharafuddin Idris Shah îl graţiază. Tot marți, Ştefan Coroi, un alt român arestat în Malaezia pentru trafic de droguri, a aflat că va ispăşi 8 ani de închisoare şi va primi 10 lovituri de baston.

Cine e Sharafuddin Idris Shah?

sah-121511.jpg

sultan, condamnare, gratiere, droguri, roman
Sharafuddin Idris Shah

 

Sharafuddin Idris Shah (70 de ani) este sultanul statului malaezian Selangor. S-a suit pe tron la 22 noiembrie 2001 şi e extrem de ferm în lupta contra drogurilor. Anul trecut însă s-a lăsat înduplecat, transformând pedeapsa cu moartea a filipinezei  Jacqueline Quiamno în închisoare pe viaţă.

Tudorel Toader a avut o întrevedere cu procurorul general al Malaeziei, Tan Sri Dato’ Sri Haji Mohamed Apandi bin Ali, cei doi oficiali subliniind necesitatea cooperării dintre cele două ţări în plan juridic, având în vedere inexistenţa, până la acest moment, a cadrului juridic bilateral în materie, scrie news.ro.

646x404.jpg

tudorel toader ministru justitie
Tudorel Toader a mers la penitenciarul Bentong, unde a discutat cu românul Ionuţ Gologan
foto: adevarul.ro

 

Pentru a pune bazele acestei cooperări, cei doi oficiali au semnat Memorandumul de Înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Malaeziei privind activităţi de cooperare juridică. Memorandumul prevede diverse forme de cooperare, cum ar fi: schimb de legislaţie, experienţă şi bune practici pe teme de interes comun, vizite reciproce ale reprezentanţilor din diverse instituţii ale sistemului judiciar, promovarea de programe şi proiecte de cooperare în domeniul justiţiei.

Condamnat la moarte pentru trafic de droguri

La începutul lui 2016, Ionuț a fost condamnat definitiv la moarte pentru trafic de droguri, iar singura lui șansă mai era, în afara instanţelor de judecată, o cerere de graţiere adresată sultanului harafuddin Idris Shah al statului Selangor, preşedintele consiliului care acordă graţieri în Malaezia.

Prahoveanul Ionuţ Gologan a fost arestat la 26 iunie 2012 pe aeroportul din Kuala Lumpur, având asupra lui 1,5 kilograme de metamfetamine. Traficul de droguri se pedepseşte cu moartea în Malaezia, puţine fiind cazurile în care sistemul de justiţie a arătat clemenţă.

 
 
Loading...