Tragedie de nedescris! Podul Morandi a curmat 38 de destine marţi, la ora 11.50, după ce unul dintre pilonii săi a cedat. Au fost prinse sub munţii de moloz 35 de maşini şi trei TIR-uri. Printre victime s-au aflat şi trei copii. Autorităţile vor să amendeze compania care a făcut consolidarea podului în 2016 şi a încasat 150 de milioane de euro pe o lucrare de mântuială.


Marian Roşca (36 de ani) din Curtişoara, judeţul Gorj, a plecat din ţară acum mai bine de şase ani şi s-a angajat pe post de şofer la o companie de transporturi din Franţa. Făcea frecvent curse între Italia şi Hexagon aducând şi ducând marfă la volanul camionului său.

p25-actu-foto2-90-70.jpg

Marian Roşca, de 36 de ani, este unul dintre supravieţuitorii de pe podul Morandi, de lângă Genova

 

Destinul însă a fost hain cu el. Românul se afla pe autostrada A10, pe podul Morandi chiar în secunda fatidică. A fost înghiţit sub munţii de moloz şi strivit sub caroseria maşinii care i-a fost a doua casă atât timp. Marian Roşca se îndrepta spre casa unde stătea cu chirie în Franţa, cu gândul la petrecerea pe care avea de gând să o organizeze cu prilejul onomasticii. Nu a mai apucat pentru că a ajuns în comă la spital.

Timp de 24 de ore fratele său l-a crezut mort după ce pompierii au descoperit două cadavre în TIR-ul condus de el. L-a căutat pe Marian la morgă, dar l-a găsit la reanimare.

p35-actu-foto3-85-50.jpg

Viaductul Morandi, inaugurat în 1967, în ultimul hal de degradare
Foto: EPA

 

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că două persoane de cetăţenie româno-italiană şi româno-moldoveană au fost găsite moarte sub podul blestemat. În timp ce supravieţuitorii rememorau clipele de coşmar, când podul s-a surpat sub ochii lor, salvatorii au mai scos de sub dărâmături încă două persoane în viaţă. Autorităţile cer demisia conducerii de la Administraţia Autostrăzilor şi amendarea companiei care a făcut consolidarea podului în 2016.
Între timp, bilanţul a ajuns la 38 de morţi, 16 răniţi, dintre care 12 se zbat între viaţă şi moarte. Printre victimele tragediei se numără trei turişti francezi, un fotbalist albanez şi un maestru bucătar din Chile. Sub podul Morandi a pierit o întreagă familie.

Roberto Robbiano, soţia lui Ersilia Piccinino şi băiatul lor de 8 anişori, Samuel, şi-au găsit sfârşitul pe autostrada A10. La ora producerii tragediei, peste oraşul Genova se abătuse o ploaie măruntă şi un văl greu de ceaţă. Din cauza condiţiilor atmosferi­ce, toate maşinile aflate pe podul lung de peste un kilo­metru se deplasau cu ­viteză redusă.

p45-actu-foto4-90-60.jpg

Ieri au mai fost scoase în viaţă două persoane
Foto: EPA

 

Primarul ­Dario Nardella, din Florenţa, a de­clarat pentru BBC că printre victimele neidentificate se află şi un băiat care a fost „prins între sol şi piciorul podului”. Italienii sunt extrem de alarmaţi de starea drumurilor naţionale pentru că în ultimii cinci ani nu mai puţin de zece poduri s-au dărâmat. Majoritatea fuseseră inaugurat în anii ’60 şi aveau nevoie urgentă de lucrări majore de reparaţii pentru că structura de beton armat se deteriorase îngrijorător. A10 este o rută intens traficată vara pentru că face legătura între Franţa şi mai multe staţiuni de vacanţă.

 
 
Loading...