Miraculos! Siameze despărțite după o operație care a durat 27 de ore

Ultima actualizare:

    Fetițele împărțeau organe vitale
Fetițele împărțeau organe vitale

Maraton impresionant la un spital din Turcia. Două siameze în vârstă de un an, care împărțeau organe vitale, au fost separate într-o operație-maraton, care a durat 27 de ore. Echipa medicală s-a pregătit temeinic și a exersat înainte pe manechine.

Două fetițe siameze din Camerun se poate spune că s-au născut pentru a doua oară în Turcia, la spitalul ACIBADEM Altunizade din Istanbul, atunci când medicii au reușit să le separe după o intervenție maraton care a durat nu mai puțin de 27 de ore!

Elizabeth și Mary erau unite în zona șoldurilor și împărțeau măduva spinării, o parte a coloanei vertebrale până la tractul urinar, tractul digestiv, sistemele urogenitale și structura neurovasculară. Camerunul nu avea mijloacele medicale și tehnice pentru a separa gemenele, așa că Președinția Camerunului a facilitat tratamentul și a contactat medicii Spitalului ACIBADEM. Atunci când condițiile de siguranță impuse de pandemie au permis, siamezele au fost aduse la spital pe 30 martie 2021. Aveau 9 luni pe atunci și aveau să înceapă pregătirea pentru un proces chirurgical fără egal.

Medicii din numeroase departamente ale spitalului, de la urologie și unitatea de terapie intensivă până la radiologie, kinetoterapie și chirurgie cardiovasculară, și o armată de profesioniști din domeniul sănătății s-au reunit sub supravegherea profesorului de chirurgie pediatrică Burak Tander, profesorului de neurochirurgie pediatrică Memet Özek, profesorului de Chirurgie estetică, plastică și reconstructivă Hakan Ağır, profesorului de anestezie Serpil Ustalar și profesorului de terapie intensivă pediatrică Agop Çıtak. Tratamentul multidisciplinar a durat 7 luni.

Cea mai frumoasă despărțire a celor două surori

Operația-maraton a avut loc pe 12 august 2021 și a durat până pe 13 august 2021, când gemenele au putut ocupa, în sfârșit, pătuțuri separate la secția de terapie intensivă unde s-au trezit într-o viață cu totul nouă. Drumul către această “cea mai frumoasă… despărțire” a fost pavat cu eforturile riguroase ale numeroșilor medici din multe departamente, de la neurochirurgie pediatrică la chirurgie plastică, chirurgie pediatrică, radiologie, urologie, anestezie, chirurgie cardiovasculară și echipă de terapie intensivă. ACIBADEM este unul dintre puținele spitale din lume care poate realiza o intervenție chirurgicală atât de complexă.

Din moment ce fetițele au împărțit măduva spinării, mielomeningocelul, membranele coloanei vertebrale și osul sacrococcigian, am separat aceste structuri și, astfel, am finalizat procedurile chirurgicale care țin de specialitatea noastră. Chiar și poziționarea pacientelor pe masa chirurgicală a fost o provocare – aveam doi copii lipiți și poziția ideală a unui copil complica substanțial operația celuilalt! Așa că am efectuat operația într-o poziție ieșită din comun. Suntem atât de bucuroși că totul a fost un succes. Este important să subliniem și eforturile echipei de kinetoterapie pediatrică - acești copii sunt acum perfect recuperați în ceea ce privește mișcarea și mersul”, precizează renumitul Profesor de Neurochirurgie Pediatrică Memet Özek.

Echipa medicală a exersat operația pe manechine

Echipa medicală exersase de nenumărate ori tehnicile și pașii chirurgicali pe două manechine tridimensionale construite special pentru cazul siamezelor Elizabeth și Mary. Aceste manechine tridimensionale au fost create prin examene radiologice și angiografice preoperatorii la Centrul de Bio-design al Universității ACIBADEM. Emoțiile au fost cu adevărat copleșitoare când fetițele, care din cauza poziției nu s-au putut vedea până atunci, s-au privit pentru prima oară.


    Fetițele, părinții lor și o parte din echipa medicală
Fetițele, părinții lor și o parte din echipa medicală

„S-au separat măduva spinării, căile urinare, rectul și unele vase de sânge. Rectul se deschidea spre un anus articular. Complexul muscular care regla defecația a fost și el împărțit de cele două surori și asta a fost una dintre cele mai semnificative provocări. Colostomia a fost efectuată pentru a împărți în două zona respectivă. Una dintre fetițe nu avea vagin, în timp ce vaginul celeilalte era și el problematic. O cavitate a fost creată în timpul intervenției chirurgicale pentru a putea construi un vagin în viitor. Niciuna dintre ele nu avea uter sau era extrem de subdezvoltat. Au fost unite sistemele lor digestive și urinare, sistemul genital și sistemele neurovasculare. Toți membrii echipei au studiat manechinul tridimensional, care a fost construit pentru a efectua o operație de separare fără cusur. Mary a fost prima care a părăsit sala de operație, urmată de Elizabeth. A fost un moment incredibil de emoționant pentru echipă, atunci când bebelușii s-au văzut pentru prima dată”, își amintește profesorul de Chirurgie Pediatrică Burak Tander.

Separarea chirurgicală a presupus și procese complexe de reconstrucție. A fost rândul Profesorului de Chirurgie Estetică, Plastică și Reconstructivă Hakan Ağır, un profesionist de renume mondial, să intervină. „Am efectuat proceduri pentru a desprinde pielea, țesuturile subcutanate și mușchii înainte de operația de separare a gemenilor uniți. Am plasat expansori de țesut în prima fază a operației de separare la anumite părți ale corpului, unde gemenele unite urmau să fie separate. A fost un proces pregătitor, prima fază. În a doua fază, ne-am asumat rolul de a închide zonele operate de echipele de chirurgie pediatrică și neurochirurgie pediatrică. De asemenea, am acționat ca o echipă pentru a depăși problemele postoperatorii de vindecare a rănilor cu echipe de terapie intensivă generală și boli infecțioase și cu asistența medicală maximizată”, explică Profesorul Ağır.

Nici anestezia nu a fost un capitol ușor în această operație-maraton. Profesorul specializat în Anestezie Serpil Ustalar Özgen povestește: „Rolul nostru, ca echipă de anestezie, a fost să-i facem pe acești bebeluși să doarmă în siguranță pe toată durata intervenției chirurgicale, pentru a ajuta chirurgii noștri să lucreze confortabil și să-i salveze. Am pregătit toate echipamentele în două culori pentru a evita confuzia între cei doi bebeluși înainte de a începe operația; echipa a fost împărțită în „Echipa Elizabeth” și „Echipa Mary”. De fapt, 27 de ore au părut ca o oră pentru noi, pentru că toată lumea a folosit toate mijloacele tehnologice, fiecare a procedat foarte profesionist și concentrat pe rolul său. Bebelușii sunt, acum, foarte bine și cresc foarte repede. Sunt atât de fericit să fiu membru al echipei care i-a despărțit cu succes; bucuria de a-i vedea pe copii atât de sănătoși, cântând cântece și dansând e fără egal”.

Copilele s-au putut privi în ochi, pentru prima dată

După terminarea intervenției de 27 de ore, pentru Elizabeth și Mary a urmat o perioadă petrecută la terapie intensivă. Acolo starea lor a fost monitorizară de Profesorul de Terapie Intensivă Pediatrică Agop Çıtak. „Separarea chirurgicală a gemenelor a fost o muncă lungă, complicată și provocatoare. Când au fost internate postoperator în secția de terapie intensivă, toate semnele vitale ale gemenelor au fost monitorizate îndeaproape. O intervenție chirurgicală îndelungată poate prezenta un risc de infecție și, prin urmare, ne-am concentrat atenția foarte strict asupra infecției. După ce gemenele au fost monitorizate în unitatea de terapie intensivă pediatrică pentru încă câteva zile, au fost externate în camera lor de la clinica pentru pacienți internați”.

Pentru părinți, bucuria veștilor bune după intervenția chirurgicală lungă și critică a fost uriașă. „Când le-am văzut mișcându-se liber în paturile lor, în camerele lor, parcă pluteam de fericire. Din moment ce Elizabeth și Mary erau împreună de 13 luni, plângeau în mod constant în timp ce se căutau una pe cealaltă. După șederea lor în unitatea de terapie intensivă, Elizabeth și-a ținut constant mâinile micuțe pe Mary după ce s-au reunit pentru prima dată după intervenție. A fost emoționant să le vedem privindu-se, nu puteau face asta până acum. Această fericire incredibilă o datorăm încrederii insuflate de medici, asistente, management și tot restul personalului. Au fost extrem de pricepuți, cu o căldură sufletească deosebit și ne-au revigorat mereu starea de spirit. Cuvintele chiar nu reușesc să exprime fericirea noastră”, au declarat Caroline și Richard Akwe.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net