Mister: pandemia nu a izbucnit la piaţa din Wuhan? Părerile experților sunt împărțite

Ultima actualizare:

    În aceste condiţii insalubre sunt vândute animale vii în provincia Hubei, China Foto: EPA-EFE
În aceste condiţii insalubre sunt vândute animale vii în provincia Hubei, China Foto: EPA-EFE

Covid-19 a răpus peste 3,7 milioane de pământeni şi a îmbolnăvit 175 de milioane în decurs de un an şi jumătate! Un mare semn de întrebare rămâne cel legat de locul unde a izbucnit molima care a terorizat planeta. Noile descoperiri dau peste cap tot ce ştiam.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au cercetat amănunţit toate cele 50.000 de animale vândute între 2017 şi 2019 în piaţa umedă din Wuhan, provincia Hubei, China.

Nu au fost găsite probe care să confirme că lilieci sau pangolini (n.r. sursa animală care a dus la trecerea virusului la prima gazdă umană) au fost păstraţi în această piaţă. Descoperirea vine la scurt timp după ce SUA au acuzat China că ar fi ”produs virusul SARS-CoV-2 în laborator”.

În menajeria din Wuhan au fost vândute 38 de specii de animale de la vipere, mistreţi şi până la bursuci.

Chris Newman de la Universitatea Oxford a punctat că ”multe dintre aceste animale transmit virusuri şi unele dintre ele pot face transferul către om al virusului care produce COVID-19. Însă datele prezentate până acum au arătat că virusul a trecut la om după un contact direct om-pangolin sau om-liliac”.


    Laboratorul din Wuhan, o posibilă sursă a pandemieiFoto: EPA-EFE
Laboratorul din Wuhan, o posibilă sursă a pandemieiFoto: EPA-EFE

Pe de altă parte, cercetătorii americani Stephen Quai şi Richard Muller au identificat 36 de segmente ADN în SARS-CoV-2 printre care şi secvenţa CGG-CGG, care este extrem de rară în natură şi confirmă intervenţia umană asupra virusului. Zilele trecute, epidemiologul american Anthony Faucci a cerut public în cadrul unei conferinţe ca autorităţile chineze să facă lumină asupra ”fenomenului Mojing”. În 2012, un grup de mineri care lucrau la mina de cupru Mojing s-au îmbolnăvit şi simptomele ”pneumoniei Mojing” semănau enorm de mult cu cele ale COVID-19.


    Pangolin
Pangolin

Inclusiv la vremea respectivă s-a luat în calcul ca oamenii să fi fost contaminaţi de un virus găzduit de liliecii care se adăposteau în subteran. China a refuzat să dea detalii cu privire la acest caz şi a negat cu vehemenţă ”îmbolnăvirea cercetătorilor care lucrau la laboratorul din Wuhan în lunile noiembrie-decembrie 2019”.

La începutul acestei săptămâni, presa americană a publicat dezvăluirea făcută de un cercetător chinez din cadrul structurilor de apărare a Chinei care ar fi aplicat pentru obţinerea autorizaţiei unui vaccin anti-COVID-19 înainte ca OMS să declare pandemie (n.r. 11 februarie 2020).

image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net