Situație neașteptată în Coreea de Nord. Ambasadorul malaezian la Phenian, Kang Chol este expulzat și are termen de 48 de ore să părăsească țara.


Correa de Nord l-a declarat pe ambasadorul malaezian la Phenian ”persona non grata”. Acesta are la dispoziție 48 de ore să părăsească țara, potrivit agenției oficiale de presă nord-coreene KCNA, potrivit agerpres. Se pare că acțiunile guvernului malaezian au afectat relațiile între cele două țări, relatează Reuters.

Autoritățile din Malaezia i-au cerut duminică lui Kang Chol să părăsească țara, după ce acesta a refuzat să-și ceară scuze pentru declarațiile făcute luna trecută, când a afirmat că țara sa ”nu poate avea încredere” în modul în care autoritățile din Malaezia gestionează investigarea morții lui Kim Jong-nam. Mai mult decât atât, el a acuzat, totodată, Malaezia de ”înțelegere secretă cu forțe externe”, referindu-se la Coreea de Sud.

”Îmi exprim profunda îngrijorare în legătură cu măsurile extreme luate de guvernul din Malaezia care au afectat grav relațiile bilateral”, a declarat ambasadorul Kang Chol pentru jurnaliști pe aeroportul internațional din Kuala Lumpur în timp ce se pregătea să părăsească țara.

Decizia intervine după aproape trei săptămâni de la asasinarea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un, în aeroportul din Kuala Lumpur. Surse oficiale americane și sud-coreene au afirmat că acesta a fost asasinat de agenți ai regimului de la Phenian.

 

 
 
Loading...