Cuprinşi de disperare! Nu mai puţin de 30 de cetăţeni români, toţi muncitori în industria petrolului, au rămas captivi în regiunea Kurdistan din Irak. Lucrătorii solicită urgent ajutor din partea autorităţilor române, ca să se poată întoarce în ţară.


În câteva zile le va expira contractul de muncă, dar nu pot părăsi zona pentru că toate aeroporturile şi graniţele din apropiere sunt închise, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Aceasta e situaţia a 30 de petrolişti români, aflaţi la lucru în regiunea din Asia. Singura variantă de a scăpa de acolo ar fi ca autorităţile române să le pună la dispoziţie un charter, aşa cum s-a procedat şi în alte cazuri similare.  

8-2-petrolist-medalionb.jpg

Baza în care se află inginerul Ştefănescu şi colegii săi e situată la 250 de kilometri de graniţa cu Turcia

Unul dintre lucrătorii aflaţi în această capcană este un inginer din Ploieşti. Acesta a luat legătura cu ziarulincomod.ro, o publicaţie online din Prahova, cu speranţa că astfel va primi un răspuns din partea autorităţilor române. Inginerul Eduard Ştefănescu se află în Kurdistan din luna februarie, iar mîine îi va expira contractul cu societatea angajatoare. Prahoveanul are un contract de tip rotaţional, respectiv 28 zile la locul de muncă, urmate de alte 28 de zile libere, acasă. Cum contractul expiră mâine, el este nevoit să plece din campus. Din cauza pandemiei, aeroportul din Erbil, capitala Kurdistanului, e închis de pe 17 martie. De altfel, nici o companie nu mai operează în zona Irak. O evacuare pe cale terestră este imposibilă. Kurdistanul se învecinează cu Turcia, Iran, Arabia Saudită şi Siria. Toate aceste ţări au graniţele închise. 
Ştefănescu a precizat că a solicitat ajutor la Consulatul Român de la Erbil, la Secretariatul General al Guvernului şi la Ministerul Afacerilor Externe, dar fără rezultat. ”Nu ştiu ce o să fac. În Kurdistan, în special în zona Erbil, dar şi în tot Irakul, au închis toate oraşele”, povesteşte inginerul ploieştean. “Nu ai voie să ieşi din casă, aeroportul e închis. De la zona unde suntem noi şi până la Erbil sunt cam o sută de kilometri. Înainte, în perioada normală, erau trei puncte de control, acum sunt în jur de 50. Dacă ai ieşit şi ai încălcat regula, eşti dus direct la închisoare, nu discută nimeni cu tine”, explică Ştefănescu. 

Inginerul spune că într-o situaţie similară se află 30 de cetăţeni români. ”Am  plecat la muncă pentru a ne întreţine familiile şi, până la urmă, bănuţii pe care îi câştigăm aici tot în ţară îi cheltuim, adică nu suntem hoţi. Suntem o forţă de muncă respectată aici”, încheie el. 

 
 
Loading...