Ne paşte o pandemie? Virusul Zika îi îngrijorează pe specialişti

Ultima actualizare:

    Specialiştii lucrează  deja la un vaccin  care să ne protejeze  de acest nou virus  transmis de ţânţari
Specialiştii lucrează deja la un vaccin care să ne protejeze de acest nou virus transmis de ţânţari

Un banal ţânţar pune pe jar întreaga lume. Numărul mare de persoane diagnosticate cu „febra Zika” îi îngrijorează pe experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care se întâlnesc de urgenţă pentru a stabili cât de gravă e situaţia. Ne paşte oare o nouă pandemie?

Viruşi care s-au răspândit în întreaga lume, ucigând ani în şir zeci de mii de persoane. În termeni de specialitate, vorbim despre pandemii, iar de-a lungul istoriei exemple sunt multe şi grave. Explozia cazurilor de „febră Zika”, provocată de înţepătura ţânţarului Aedes, acelaşi care poate transmite febra galbenă sau febra dengue, i-a determinat pe oficialii OMS să convoace o întâlnire de urgenţă la începutul săptămânii viitoare. Se poate vorbi despre o răspândire a bolii pe întreaga planetă? Nefericitele experienţe anterioare arată că, din păcate, se poate. Iată care au fost cele mai recente pandemii prin care a trecut până acum populaţia Terrei.

Gripa spaniolă

S-a declanşat în 1918 şi a fost cea mai devastatoare epidemie cunoscută. Se estimează că a ucis între 2 şi 5 la sută din populaţia Terrei şi că 20 la sută din totalul populaţiei a făcut boala. Numai în primele 7 săptămâni de la declanşare au murit 25 de milioane de persoane din toată lumea. Numărul total al victimelor a ajuns la circa 50 de milioane în decurs de aproape un an şi jumătate. Specialiştii spun că soldaţii care se întorceau de pe front au dus în toate ţările virusul pe care azi îl cunoaştem drept virusul gripei aviare.

SARS

În anul 2003, omenirea a cunoscut isteria şi ameninţarea Sindromului Respirator Acut Sever (SARS). Izbucnit în provincia Guangdong din sudul Chinei, a fost iniţial ţinut secret de autorităţile chineze, însă turiştii veniţi aici în vacanţe au dus rapid boala în nu mai puţin de 37 de ţări. Bilanţ: peste 750 de morţi (printre care şi un român) şi circa 8.500 de îmbolnăviri, totul debutând cu simptomele unei pneumonii.

Gripa porcină

Extrem de contagioasă, boala declanşată de virusul H1N1 a afectat, conform datelor oficiale, circa 20 la sută din populaţia planetei. Declanşată în 2009, pandemia s-a întins pe durata a 16 luni, iar bilanţul e cutremurător: cel puţin un milion de persoane infectate, dintre care peste 18.500 au murit. În România, au fost confirmate peste 6.200 de cazuri şi au murit 92 de pacienţi.

  • Origine. Depistat prima dată în Uganda, în 1947. A generat epidemii în Africa, Asia de Sud-Est şi în insulele din Pacific
  • Transmitere. Prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti
  • Simptome. Febră, erupţii, dureri, conjunctivită. Unul din cinci infectaţi dezvoltă boala, în general cu forme uşoare, tratate la pat în câteva zile.
  • Temeri. Virusul poate afecta fătul, provocând reducerea dimensiunii capului sau microcefalie. Copiii născuţi cu o astfel de deficienţă întâmpină dificultăţi în învăţare, iar când creierul e foarte puţin dezvoltat, riscă să moară.
image
image
image
image
image
image
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net